Nyuszikekszek kis locsolkodóknak, mert cukinak lenni jó
Gyorsan elkészül, sokáig eláll, és nagyon finom.
Be kell vallanom, hogy nagy sütirajongó vagyok, és bár a habos sütemények nem a kedvenceim, a főzött krémes, nagymamás csodákért odavagyok, csakúgy, mit a gyümölcsös pitékért, na, és ne hagyjuk ki a sorból a kuglófokat, kalácsokat sem.
Amióta viszont gyerekeim vannak, a kekszek nagy barátaim lettek: mert nemcsak finoman, változatosan készülnek, de gyorsak, a formáknak köszönhetően sokfélék, ráadásul a készítésükbe a gyerekeket is bevonhatom, hiszen a kekszkészítés olyan, mintha csak gyurmáznánk.
Annyi különbséggel, hogy itt az alapanyag is nagyon finom, így arra kell odafigyelnem, hogy ne fogyjon túl sok a kekszből nyers tészta korában.
Az alábbi nyuszik cukiságát édes kis farkincájuk adja. 3, 2, 1 és mindjárt készen is vannak!
(Ez ugyanis a klasszikus 3:2:1 linzertésztából készül, aminek a receptje még nekem is fejből megy).
A hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
díszítéshez: pillecukor
A por hozzávalókat összekeverjük, rámorzsoljuk a hideg vajat, végül a tojássárgáját hozzáadva gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Fóliába csomagolva mehet a hűtőbe fél órát hűsölni.
Ha kifagyott, 3-4 mm vastagra nyújtjuk. Mivel hamar lágyul, én csak a tészta egy részével dolgozom egyszerre, a többi addig a hűtőben várja a sorát. Olyan nyuszi formával szaggatom, aminél látszik a nyuszi feneke.
Tipp: Ha nincs ilyen szaggatónk, kinyomtathatunk nyuszi formát, ezt kartonra másolva használhatjuk sablonként a sütihez. Így kicsit lassabb lesz a munka.
A nyuszikat sütőpapíros tepsiben kb. 170 fokon kisütjük. Nekem gázsütőm van, abban kb. 10 perc alatt sültek meg.
A nyuszi farka egy kis pillecukor darab, melyet cukros vízzel tudjuk a kekszhez rögzíteni, de jól működöt az is, hogy jó meleg vízbe belemártottam egy a pillecukor végét, amitől az meglágyult, és tapadt.
Vidám ünnepet!
Szép napot!