kert,  otthon

Emlékszel még, milyen virágok nyíltak nagymamád kertjében?

10 nosztalgikus hangulatot keltő kerti növény.

A nagymamák kertjében tavasztól őszig folyamatosan nyíltak a virágok, csupa szín, csupa illat volt a kert.

Mintha egy csodálatos réten lennénk, olyan természetességgel ültették a növényeket, nem tervezetten, inkább a szívükre, tapasztalatukra hallgatva. A növények közül azokat kedvelték, melyek tartósak voltak, vagy csodás hangulatot árasztottak.

Érdemes újra felfedezni ezeket a klasszikus virágokat és ilyen időtálló növényeket is ültetni a kertünkbe.

Gyűszűvirág

Vadregényes kertek mutatós növénye. Igencsak impozáns, 60-120 cm magas növény. Magról könnyen szaporítható, de akár 5 évig is virágoztatható, ha a virágzás végén tőből kivágjuk a virágszálakat.

Szívvirág

Hosszú életű kerti évelő, a különleges, szív alakú virágok romantikus hangulatot árasztanak. Régen szinte minden kertben megtalálható volt, mert ültetése, gondozása is egyszerű.

Írisz

A tudományos nevét a szivárvány görög nevéről kapta, az ide tartozó virágok sokféle színváltozatára utalva. Nem kifejezetten igényes növény, így nem fog csalódást okozni a kezdő kertészeknek sem.

Margaréta

Vidám, egyszerű virág, angolszász neve (daisy) ” a nap szeme”: hajnalban nyílik, amikor még alig kezdődött el a nap. Könnyen gondozható, évelő.

Napraforgó

Nemcsak olajos magva miatt, de virágként is termesztik. A nyári csokrokat nagyon feldobja, asztali és padlóvázában is jól mutat. Hosszan virágzik.

Sásliliom

A sásliliom gondozása egyszerű, tőosztással szaporítható.

Nemcsak dísznövény, de valamennyi faj virága, illetve bimbója ehető is. Kínában évszázadok óta fogyasztják; kínai neve magyarul sárga virágzöldséget jelent.

Kardvirág

Gumóit áprilisban, májusban ültethetjük. Virága nagyon tartós, vázában is sokáig eláll. Ősszel fel kell szedni, de megéri ezt a fáradtságot.

Rózsa

A nagyi kertje nincs rózsa nélkül, ráadásul illatos rózsa nélkül. Bokorrózsa, futórózsa, mindegyik csodaszép.

Nefelejcs

Bár a kerti nefelejcs csupán 2 tavaszt él meg a kertben, de ha elültetjük, minden évben virágtengerrel ajándékoz meg, ugyanis önvetéssel szaporodik.

 Nárcisz

Nárciszból nagyon sokféle van, a nagyik kertjében a fehér illatosból volt a legtöbb. A tavasz szinte legvidámabb virága, jól mutat az ugyancsak hagymás gyöngyikék társaságában.


A virágok sorát persze folytathatnám a mályvarózsával, szarkalábbal, porcsinrózsával,  pünkösdi rózsával, labdarózsával, hajnalkával…

És ezekre ti emlékeztetek: törökszegfű, fekete tulipán, gyöngyvirág, vad petúnia, morzsavirág, tátika, dália, hortenzia, oroszlánszáj, trombitavirág .


Fotók: Pexels

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük