csináld magad,  DIY,  kert,  otthon

Itt a kerti bútor szépítésének ideje

Előtte-utána: így fesd át a kerti bútort!

Eljött az ideje, hogy a kertünkben lévő padokat, hintát felújítsuk. Lesz vele munka bőven, hiszen folyamatosan ki vannak téve az időjárás viszontagságainak. Hamarosan kész vagyunk a tavaszi veteményezéssel, a magaságyás megújításával, aztán jöhet a kerti bútor projekt.

Ha te is most kaptál a fejedhez, hogy a kerti bútort bizony ideje lenne felújítani, akkor tarts velem, összeszedtem néhány konkrét példát, hogy kezdj hozzá.

Lazúrral felújítva

A kültéren használt fa szerkezetekre az egyik legjobb megoldás a kültéri lazúr és pác, megfelelően alapozva. Persze az így kezelt kültéri bútorokat is meg kell újítani időnként.

Abban az esetben, ha a faszerkezet még ép, a fa nem feketedett be, vagy befeketedett, de csiszolással még szépen helyrehozható, jó megoldás, ha lazúrt használunk. Persze az alap lazúrszíneken túl kicsit variálhatjuk a színeket, ahogy Marina is tette ennek a régi IKEA-s bútornak a felújításánál.

A dió szín mellé szürkét (Remmers RAL 7016) is használt az alapos csiszolás után:

Fotó: Hall Marina

Fedőfestékkel színezve

Ha a a farészek már nagyon feketék, elszíneződtek, vagy az eredeti festést világosítani szeretnénk, vagy csak egyszerűen új színekre vágyunk, akkor jöhetnek a fedőfestékek.

Ezek mindenképpen legyenek kültérre és fára ajánlottak (például oldószeres, vagy vizes zománcok).

Marina (oldalát itt találod) ezeket a bútorokat krétafestékkel festette, ebben az esetben mindenképpen kell egy védőréteg a festékre (lakk, wax). Ezek a bútorok tető alatt vannak.

Fotó: Hall Marina

Ugyanilyen széket újított fel Dia, a Masni bloggere, itt találod, hogy csinálta:

Fotó: Brandt Dia

Ha fonott a garnitúra, akkor a festékspray a legjobb megoldás az átszínezésre:

Fotó: Hall Marina

Ez pedig lazúr és fedőfesték (itt krétafesték) kombinációja:

Fotó: Hall Marina

Mi legyen a műanyag bútorral?

Az első szempont, hogy meg kell vizsgálni, hogy a műanyag bútor eléggé biztonságos-e, ellátja-e a funkcióját. Sokszor ugyanis az anyag elöregedése már olyan mértékű, hogy nem érdemes festeni, felújítani, mert a degradáció miatt eltörik.

Ha a bútor elég stabil, de beszürkült, esetleg vékony krétásodott réteg van a felületén, akkor érdemes elgondolkodni a felújításán.

A krétásodott réteget vizes finomcsiszolóval tudjuk eltávolítani, majd teljes száradás után jöhet az alapozás (pl. Otex, Harzo,  Pinty plus Műanyag alapozó).  Minden festéknél, illetve alapozónál érdemes figyelembe venni a gyártó ajánlását – mint volt fejlesztőmérnöknek, mindenképpen ez a tanácsom – mind a felvitelre, mind az alkalmazhatóságra: milyen típusú műanyagra jó, mind a rétegrendre vonatkozóan.

Ha az alapozás megszáradt, jöhet a fedőréteg.

Egy konkrét műanyag gyerekgarnitúra felújítását a Masni blogon kísérheted végig.

Fotó: Brandt Dia

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük