ajándékötlet,  recept

Bodzaszörp házilag

A bodzaszörp készítésének történetét már megismerhettétek egy korábbi bejegyzésből. Most újra itt az alkalom, hogy szörpöt készítsünk, hiszen javában virágoznak a bodzabokrok.

SAM_2053

Egy szuper Egyeki recept következik a titkos receptfüzetemből. Aki eddig megkóstolta, mind akart még belőle, nem mellesleg a kisfiam, és keresztfiam, Boti kedvence is, így nem lehet belőle eleget készíteni! 🙂

Hozzávalók:

70 dkg bodzavirág
7 kg cukor
7 liter víz
15 dkg citromsav
2 db citrom

A szedéssel még éppen időben vagyunk, és az egészben az a legjobb, hogy egy kis kirándulással kezdhetjük: felszerelkezünk a lakásban fellelhető ollókkal, és kullancsriasztóval átitatva (szedésnél erősen ajánlott!) nekiindulunk a gátoldalnak, erdősávnak. Közben a gyerekek gondoskodnak az időskori reumavédelmükről, miközben ismerkednek a csalánnal. 🙂

A leszedett virágokat rögtön fel kell dolgozni, akkor lesz finom a szörp. Van egy másik titok is: a kis virágokat a virágzatról le kell vágni, hogy ne kerüljön szár  a szörpbe.

SAM_2064

Még a szárak is szépek!

SAM_2076

Ezután fél kg cukrot megpirítunk lágyan, majd felengedjük vízzel (kb. 1,5-2l) és ezzel forrázzuk le a bodzavirágot. A virágot nem kell megmosni. Ebbe a forrázatba belekarikázunk két citromot és egy éjszakáig, vagy egy napig – ha éppen másnap dolgozunk,- állni hagyjuk.

SAM_2082

Másnap a fennmaradó cukorból és vízből szirupot készítünk, kissé lehűtjük, hozzáadjuk a citromsavat (és aki használ tartósítószert (Na-benzoát) azt is ekkor kell hozzáadni, 1 kávéskanálnyit) és a bodzás forrázathoz öntjük. A szörpöt szűrjük, forraljuk  és üvegekbe töltjük. Az üvegeket száraz dunsztba kell tenni.

SAM_2115

A tartósításról:

  • tartósítószerrel: a korábbi receptben még szalicil szerepelt, de helyette manapság Na-benzoátot használunk. A tartósítószer a palackozás előtt kerül a szörpbe és ezzel nem forraljuk.
  • hőkezeléssel: ha nem használunk tartósítószert, akkor fel kell forralnunk a szörpöt, majd forrón steril üvegekbe tölteni és száraz dusztba tenni.
  • befőzőautomatával: mivel tavaly beszereztem egyet, én már így csinálom: 95 fok, 30 perc.

SAM_2138

Nincs más dolgunk, mint felcímkézni, aztán mehet a kamrába, hogy a nyári melegben ontsa a szomjunkat. És ajándéknak is kiváló!

4 2

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

  • Monika Szabóné Demény

    Jé! Ezt nem tudtam,hogy nem jó,ha a szár bekerül a szörpbe!
    A píritott cukorról mintha már hallottam volna…
    Szeretem nagyon, egyedül ,mint sok receptnél, a cukor nagy mennyisége riaszt. De hát ez van.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük