recept

Aszalt szilvás marcipán golyók

Marcipán iránti rajongásom akkor kezdődött, amikor először megkóstoltam a keserű likőrbe áztatott aszalt szilvás bon bont. Alapjában változott meg a marcipánról alkotott véleményem, mely abból a gyerekkori élményből fakadt, amit a 80-as évekbeli marcipános szaloncukrok okoztak. 🙂

Na, de ez az ízvilág maga volt a csoda, és most már nincs menekvés, mert akár otthon is elkészíthetem….

SAM_2257

Hozzávalók (egyszerűbb verzió):

20 dkg marcipán massza

aszalt szilva

finom keserű likőr, de lehet más alkohol is

10 dkg étcsoki

Az aszalt szilvát 1-2 órára alkoholba áztatjuk (inkább kicsit többet áztassunk, hogy közben minőség-ellenőrzésre is jusson. :-). ) A marcipánból kb. 3 cm-es gombócokat formálunk, majd ujjal szétlapítjuk. Ebbe kerül a szilva, amit befedünk a marcipánnal.

IMG_20140510_140053

Vízfürdőben olvasszuk meg a csokit: tegyünk egy lábasba vizet, melegítsük fel, de ne forrjon, erre tegyünk egy másik edényt, melybe beletesszük a csokidarabokat.

P1150766

Óvatosan olvasszuk meg a csokit, majd vegyük le a tűzről, ebbe az olvasztott csokiba kerüljön két-három kocka csoki, folyamatos kevergetés mellett (ez a temperálás).

5

Amikor ez is elolvad, lehet mártogatni a golyókat, amit rácsra helyezve a hűtőben dermesztünk.

IMG_20140510_142232

És ha a marcipánt is házilag szeretnéd készíteni:

Keverjünk össze 10 dkg darált mandulát  10 dkg porcukorral.

Öntsük hozzá először 0,5 dl vizet, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát, és csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze.

Nem baj, ha gyúrás közben ragad.  Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük, majd ha lehűl, lehet formázni.

SAM_2198

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük