gyerek,  kísérlet,  kísérlet

„Varázslatok” gyerekeknek

Amikor a kisfiam hároméves volt, nagyon érdeklődött a motorok, ventilátorok iránt, így mikor a boltban sétáltunk, míg minden „rendes” gyerek a játékosztályon időzött, addig Mátéval a szivattyúkat tanulmányoztuk, illetve ő tanulmányozta, én pedig a laikusok nyugalmával néztem ki a fejemből, és segélykérő pillantásokat vetettem a férjemre Máté kérdései hallatán.

Máté

Na, a mérnöki dolgok iránti érdeklődése továbbra is megmaradt, de ez kiegészült a fizikai, kémiai jelenségek megfigyelésével, elvégre egy középsős ovist már ezek is érdeklik. 🙂 Így aztán gyakran kísérletezünk. Meg is mutatok párat a „varázslatokból”, melyek nagyon tetszenek a gyerekeknek, és közben kicsit tanulhatnak is.

Szivárvány híd:

Hozzávalók: ételfesték, víz, papír törlőkendő, 3 egyforma pohár

Vegyünk 3 egyforma poharat, kettőbe töltsünk vizet, ami színezzünk meg. A poharakat állítsuk sorba, úgy, hogy az üres legyen középen. Papír törlőkendőt tekerjünk fel, majd tegyük az egyik végét a vizes, a másik végét az üres pohárba, ugyanígy járjunk el egy másik törlővel.

P1180676

P1180693

Csodálatos módon a színes víz „elindul” a törlőkendőn az üres pohár felé. Közben a színkeverést is megtanulhatjuk. A vándorlás addig tart, míg mindhárom pohárban egyforma mennyiségű víz nem lesz.

„Rakéta”:

Hozzávalók: Pezsgőtablettás henger, pezsgőtabletta (mi találtunk régi, lejárt vitaminosat), víz

A pezsgőtablettás hengerbe tegyünk vizet, majd a tablettát és zárjuk le. Védőszemüveg( úszószemüveg) viselete ajánlott!

Na, ez volt Máté egyik kedvence, ezt nagyon imádta! A képződő szén-dioxid hatására ugyanis  a kupak lerepül a tablettás hengerről. Nagyon látványos!

P1180960

1

Vulkán:

Hozzávalók: papír, festék, cellux, befőttesüveg (ne legyen túl magas), nagy tálca, szódabikarbóna, ecet, ételfesték

A papírt fessük be, középen lyukasszuk vágjuk ki és cellux-szal ragasszuk egy befőttesüvegre. Mi 2 db A4-es lapból alakítottuk ki a hegyet. A befőttesüvegbe tegyünk 2-3 evőkanál szódabikarbónát és vörös ételszínezéket.

P1180940

P1180945

Önts az üvegbe kb. 1 dl ecetet, kisebb adagokban.

P1180949

Ekkor „kitör” a vulkán és a „láva” lefolyik a hegy oldalán.

P1180952

Tavirózsa a mosdóban: a kísérlet leírása itt.

Dinó ásatás:

Hozzávalók:
2,5 dl lefőzött kávézacc
2,5 dl liszt
1,2 dl só
0,5 dl homok
kb. 2 dl víz

műanyag dinó, vagy dinó „darab”

A csaknem élethű köveket sóból, lisztből, kávézaccból, homokból tudod elkészíteni.
SAMSUNG
Egy tálban keverd össze a lisztet, a sót, a homokot, és a kávézaccot, majd lassan adagolva keverd hozzá a vizet is. Akkor jó az állaga, ha összeáll tömbbé, de még nem nyúlós. Ez kb. 10 db kőre elég. A belsejébe gyúrj bele műanyag dinót, de köveket, üveggyöngyöt, ásványokat is tehetsz bele. A kövek kb. 2-3 nap alatt száradnak ki levegőn, de ha nincs ennyi időnk, 150 fokon kb. fél óra alatt kisüthetjük őket, és 1 nap múlva teljesen megkeményednek.

Ebből a szikladarabból tudja majd a gyerek „kibányászni” a leletet.

Jó szórakozást!

Ha újabb kísérletre vágysz, próbáld ki a Táncoló cseppeket is.

61-450x600

Akarsz légpárnás járművet?

138-600x450

És színes, szivárványos virágot?

P1170610-600x450

Készítsetek együtt kandispálcát!

SDC10110

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

No Comments

  • Vivi

    Kedves Anikó, már egy ideje olvaslak, mert nagyon szeretek hozzád visszajárni, szuper ötleteid vannak 🙂 ! Ez is egy ilyen, nagyon tetszik, ki fogjuk próbálni szerintem a nagy is élvezné (aki 10 éves), a pici ugyan 3 éves) lehet, hogy még kicsi hozzá 🙂 , de majd addig „megfigyel” 🙂 . Szép napokat neked!

    • Rácz Anikó

      Szia Vivi! Nagyon szépen köszönöm! 🙂 Remélem, Ti is jól szórakoztok majd, miközben azért egy kicsit tanulnak is ezekből a kísérletekből a gyerekek. 🙂 Szép napot!:-)

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük