dekoráció,  inspiráció,  otthon

Akinek a kezében életre kelnek a kövek

Horvátországi nyaralásuk alatt pattant ki a fejéből a kavicsképek gondolata.

Finoman elegáns, élettel teli, bájos, természetes , türkiz: talán ezek a legjobb jelzők Harmath Bea munkáira, melyeket kavicsokból készít.

Kőképei egyszeriek és megismételhetetlenek,  nincs két egyforma alkotás, ahogyan nincs két egyforma kavics sem.

A kavicsokért az egész család rajong nálunk, mondhatni, kisebb kavicsbányánk van itthon, hiszen minden kirándulásról, nyaralásról, sétáról kerülnek hozzánk a hosszúkás, kerek, színes, lapos, görbe kavicsok. Leginkább festeni szoktuk őket, de natúran is dekorálunk velük a teraszon.

Ilyen kavicsos előélettel nem meglepő, hogy azonnal beleszerettem Bea alkotásaiba, és feltettem neki néhány kérdést „kőrajongása” kapcsán.

Bea számára az alkotás nem ismeretlen, korábban lakberendezőként, dekoratőrként dolgozott, majd a gyerekek születése után egy kis vidám, színes üzletet nyitott, ahol különleges ajándéktárgyakat árult. Ő maga ekkor kezdett alkotni, régi fára először fazekasok kerámiáiból készített életképeket, majd egy horvátországi nyaralásuk után a kerámiát kövekre cserélte.

A képei fa alapjai a dédszülei házából valók: az öreg ház felújítása során kerültek ki ezek a deszkák a házból.

„Egykor apukám ezeket a padlásdeszkákat nézte az ágyból lefekvés után. „- meséli Bea.

A 100 éves deszkákat tisztítja, megsúrolja, majd minimálisan csiszolja, kezeli Bea, majd jöhet a kavicsképek készítése. A kavicsokat erős ragasztóval rögzíti a fára, gallyakat, virágokat és más természetes anyagokat is használ az alkotásokhoz.

A leghosszabb feladat a megfelelő kövek megtalálása: a kavicsokat, köveket mára már az egész család gyűjti Beának: vízpartról, parkolóból, kirándulásról kerülnek a gyűjteménybe, hogy angyaltest-kőként, vagy vőlegénylábként szülessenek újjá.

Bea a  képeket megrendelésre  készíti, személyre szabottan. Alkotásai egy-egy történetet mondanak el, a képeket sokszor idézettel teszi még élőbbé Színgaléria nevű Facebook oldalán.

„Az ötletek és a formák a legtöbbször hajnalban születnek, szeretek korán ébredni. Az emberek imádják a kőképeket, én pedig nagyon szeretem csinálni.”

Azt hiszem, elmondhaton, hogy mi is imádjuk Bea munkáit.


Harmath Bea munkáit a Színgalériában találjátok.

Fotók: Harmath Bea


Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük