csináld magad,  DIY,  inspiráció,  öko,  újrahasznosítás

3 hangulatos őszi ötlet kukoricacsuhéból

A kukoricacsuhé felhasználása az egyik szép példája elődeink fenntartható gondolkodásmódjának.

A kukoricatörés idején szedett kukoricák leveleit szellős helyen szárították, majd a látszólag értéktelen melléktermék átlényegült valamilyen használati tárggyá: lábtörlővé, cipőtalppá, szatyorrá, kosarakká, és gyerekjátékká.

A lapiból (mert Erdélyben így hívták) mi is gyorsan készíthetünk őszi dekorációt az otthonunkba.

Az alábbi ötletekben a kukorica takarólevelét, szárát használjuk, így készítve környezettudatos dekorációkat.

Lámpás

Az első  nagyon egyszerű és olcsó miniprojekt akkor jutott eszembe, amikor hétvégén kimentünk a kertünkbe és megláttam, hogy a kerttel szemközti kukoricás lassan megérik a törésre, a szemek beértek, a levelek megszáradtak. A sárgás, zöldes, rózsaszínes levelek pedig  arra ösztönöztek, hogy egy egyszerű őszi mécsest készítsek belőlük.

Fázisfotó nem is  készült: a száraz leveleket leszedtem a kukoricákról, a szép darabokkal beborítottam egy befőttesüveget, átmenetileg befőttesgumival rögzítve azokat.

Az alját egyformára vágtam, a tetejét visszahajtottam, majd alulra és felülre madzag került. Bele mehet a mécse és már készen is vagyunk.

Kopogtató

Ez a kopogtató még mindig nagy kedvencem Diától, a Masni bloggerétől. Dia kopogtató-mániásként már igen sokfélét készített, de ez a szívem csücske. A kukoricacsuhé virággá változott a kezei között. Ha te is készítenél ilyet, katt a képre, ott találod a leírást.

Dúdoló

Ez nem dekoráció, hanem egy népi hangszer, és nem is a csuhéból készül, hanem a száraz kukoricaszárból, de annyira könnyű elkészíteni és elvarázsolni vele magunkat, és a gyerekeket, hogy az elkészítésére biztatlak.

Hihetetlen, hogy ezt már 5 éve készítettük, a kis segédünk, Máté olyan kicsike volt még! Már ezért is jó néha visszanézni régebbi blogbejegyzéseket, ugye? 🙂

A képre kattintva eléred az elkészítési módot, lépésről, lépésre.

A dúdoló, vagy züzülő nem igazán hangszer, abban az értelemben, hogy nincs saját hangja, hanem a mi dúdolásunkat alakítja át.

Valahogy így szól:

https://www.youtube.com/watch?v=y9IpDENmOAo

+1 ötlet: Poháralátét

Kukoricacsuhé poháralátét sk.

Szép napot!

A bejegyzés a Masni képeit, illetve saját képeket tartalmaz: a képekre kattintva eléred a készítés menetét. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük