család,  gyerek,  iskola

Így gyakorold a szorzótáblát a gyerekekkel!

Játékos gyakorlás, hogy a szorzás ne mumus legyen.

A kisfiam másodikos, most tanulják a szorzótáblát. Szerencsére, ő nagyon hamar megértette az összefüggést a szorzás és az összeadás között, és így is kezdett el számolni, a 7*4 esetén összeadott 7 db négyest. És ez nagyon jó, hogy érti a mögötte lévő tartalmat, viszont, valljuk be, nem tud olyan gyorsan számolni, mint amilyen gyorsan mondani kell az eredményt. A megértés után a szorzótáblát memorizálni kell, úgy, hogy akkor is tudjuk, ha az álmunkból felkelve kell mondani.  Mellette pedig egyszerre már az osztást is tudni kell. És ez nem könnyű.

Mi az alábbi ötleteket használjuk a szorzótábla memorizálására:

  1.  Újrahasznosított, DIY interaktív tábla

A kisfiam szereti a mozgásos feladatokat, ahol csavarozhat, ragaszthat, építhet.

Ezt a táblát tejesdobozokból, és egy tepsi csomagolóanyagából készítettük.

Amire szükséges lesz hozzá:

10 db tejesdoboz (vagy dobozos üdítős doboz, a lényeg, hogy a 10 db egyforma legyen)

kartonlap

kétoldalú ragasztó, (öntapadó) tépőzár, szárazon letörölhető táblafilc

A tejesdoboz csavaros tetejét vágtuk le, ezt kétoldalú ragasztóval rögzítettük a kartonra. Hasonló megoldást láttunk a neten, ez abban különbözik, hogy mind a szorzatokat, mind a kupakokat tetszőlegesen lehet keverni adott szorzótábla esetén is, illetve ez használható az összes szorzótáblához. A szorzatokat ugyanis tépőzárral rögzítettük, így cserélhető. A kupakokra pedig whiteboard markerrel (szárazon letörölhető táblafilccel) írtunk, ami így letörölhető, újraírható.

A tépőzár helyett használhatunk gumiszalagot is, a lényeg, hogy cserélhetők legyenek a kis kártyák.

Osztásra is használható, lehet a különböző szorzótáblákat is keverni.

2. Labda-bomba

Szintén mozgásos játék. Felhúzunk egy konyhai időzítőt, majd labdázni kezdünk, mondom a szorzatot, a kisfiam pedig az eredményt, közben egymásnak dobáljuk a labdát. Igyekszik minél gyorsabban mondani, mert akinél a labda van, amikor megszólal az időzítő, az veszít.(Nála robban a bomba).

3. Memóriajáték

A lányommal játszottuk, a Varázsbetű oldaláról tölthető le a mondókás memóriajáték.

4. Számítógépes játék

Ez a mai gyerekeknél kihagyhatatlan, és jól lehet velük memorizáltatni a szorzótáblát.

Az alapműveleteket is gyakorolhatjátok a www.szorzotabla.hu oldalon.

Itt is vannak ilyen játékok.

5. Területfoglaló játék

Az egyik játék, amit szeretünk, a területfoglaló: ehhez kell ehhez kell franciakártya,  Lego alap, kockákkal. A kártyából kiszedjük a számos lapokat, ezzel fogunk játszani. Húzunk két lapot, amin szereplő számokat összeszorozzuk, majd a Lego alapon ezt a területet kell kirakni a kockákból.

Ilyenkor választhatunk a nagy kupac legóból, vagy haladó verzióban kiosztunk kockákat és abból kell rakni. Az nyer, aki az utolsó kockát teszi fel, vagy ha sok kockánk van, játszhatunk színek szerint is (pl. az enyém a kék és a piros), ilyenkor az nyer, aki nagyobb területet foglalt el.

Játszhatjuk négyzetrácsos papíron is.

Ti hogy gyakoroltok?

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük