csináld magad,  DIY,  gyerek,  játék,  játék,  kreatív,  ötletek,  társas,  tippek

Játékos gyakorlás a szünetben

Meglepődve tapasztaltam, hogy a nagy áruházakban már júliusban megjelentek a tanszerek, emlékeztetve ezzel a gyerekeket, na és persze a szülőket is, hogy (hamarosan??) itt a tanév. Bár a júliust korainak gondolom erre, de augusztus második felében már nem árt lassan foglalkozni a tanszerekkel és egy kicsit a tananyaggal is. Mielőtt bárkinek a szeme kikerekedik, és megjelenik a görnyedten tanuló gyerek képe, aki mellett ott áll pálcával kezében a szigorú anya, meg kell, hogy említsem, hogy se tankönyvet, se füzetet nem veszünk elő (legfeljebb anya, egy kis puskázás miatt). 🙂  Akkor mégis mit csinálunk? Játszani fogunk!
A kislányom alsós, mi ezt így csináljuk:

Magyar
Scrabble: készítettünk betűkirakót házilag. Ehhez ásványvizes flakonok kupakjaira (na, melyiket szeretjük, a szénsavasat, vagy a menteset? ) színes papírt ragasztottunk, erre kerültek a betűk. A betűtartók színes kartonból készültek: egyszerűen félbe kell hajtani a papírt, majd ismét félbe a felezett részt.

1

A betűkészlet  és pontozás a következő:

  • 2 üres zseton („joker”), 0 pont értékben.
  • 1 pont: A ×6, E ×6, K ×6, T ×5, Á ×4, L ×4, N ×4, R ×4, I ×3, M ×3, O ×3, S ×3
  • 2 pont: B ×3, D ×3, G ×3, Ó ×3
  • 3 pont: É ×3, H ×2, SZ ×2, V ×2
  • 4 pont: F ×2, GY ×2, J ×2, Ö ×2, P ×2, U ×2, Ü ×2, Z ×2
  • 5 pont: C ×1, Í ×1, NY ×1
  • 7 pont: CS ×1, Ő ×1, Ú ×1, Ű ×1
  • 8 pont: LY ×1, ZS ×1
  • 10 pont: TY ×1

Mi egyébként egyszerűen úgy játsszuk, hogy minden betű egy pontot ér. Mindenki 7 db betűt kap. A kezdő játékos kirak egy szót, az őt követő is, de úgy, hogy az az előzőt keresztezze. Ahány betűt leteszünk, annyit fel kell húzni, a kirakott betűkért pont jár. A játék addig tart, amíg van betű, vagy amíg új szót tudunk kirakni. Az nyer, akinek több pontja van.

2
Ország, város: Nagyon szeretjük! Ugye ismeritek? Az egyik játékos magában mondja az ábécét, majd valaki megállítja, ahol éppen tart, azzal a kezdőbetűvel kell országot, várost, fiúnevet, lánynevet, növényt, állatot, tárgyat írni a papírra. Itt egy nyomtatható verzió, ha gyorsan játszani szeretnél: ország_város

Saját receptes füzet, képeslap a nagyinak, saját képregény írása, titkos napló: Amelyik a gyereknek tetszik, lehet az írást gyakorolni ezekkel. Mi például a bizonyos vásárlások után kapott Angry birds matricákkal csináltunk képregényt.

LY-J: Mondunk egy LY/j betűs szót, ha J van benne, le kell guggolni, ha LY mindenkinek fel kell állni.

Robot: Játsszuk azt, hogy mindenki robot és ro-bot nyel-ven be-szél! A-ki el-té-vesz-ti zá-lo-got ad. 🙂

Környezetismeret

A gyerekeim imádják a barchobát, amit sokszor specifikusan játszunk, például állatkitalálóst. Ebbe aztán bele lehet szőni a környezetismeret órán tanult dolgokat (csak anyának kell megnézni, milyen állatok, növények voltak aktuálisak, de a tárgyak kitalálásánál beleszerkeszthetjük a halmazállapotokat is pl.)

Matek:

Szorzótábla:
Az egyik játék, amit szeretünk, a területfoglaló: ehhez kell franciakártya, és Lego alap, kockákkal. A kártyából kiszedjük a számos lapokat, ezzel fogunk játszani. Húzunk két lapot, amin szereplő számokat összeszorozzuk, majd a Lego alapon ezt a területet kell kirakni a kockákból. Ilyenkor választhatunk a nagy kupac legóból, vagy haladó verzióban kiosztunk kockákat és abból kell rakni. Az nyer, aki az utolsó kockát teszi fel, vagy ha sok kockánk van, játszhatunk színek szerint is (pl. az enyém a kék és a piros), ilyenkor az nyer, aki nagyobb területet foglalt el.

3
Összeadás, kivonás:
Boltos játék: vannak termékek (pl. játékok, gyümölcsök) mindennek van ára, és a boltos kisasszony, vagy a vevő kiszámolja, mennyit kell fizetnie.
Igazi boltos „játék”: Ha nem túl sok mindent vásárolunk, kiszámoljuk, hogy mennyit kell fizetni és a gyerkőc fizet a pénztárnál.

Mértékegységek:
Sütit sütünk, lehetőleg bögréset, megmérjük a térfogatot, a tömeget is mérlegen. Kikeressük, hogy a liszten, kefíren, stb. hol van a súly, mit milyen kiszerelésben lehet kapni.
Megmérjük a gyerek, anya hosszát, tömegét, lábméretét, fejméretet, stb., összehasonlítjuk ezeket. készíthetünk hozzá rajzot, jó móka lesz.

1

Bomba: tuti játék mindenre. Vegyünk elő egy konyhai időzítőt, amit felhúzunk, majd labdát dobunk egymásnak és közben pl. mindenki virágnevet mond, vagy sorban a számokat, és a 7-tel oszthatónál azt mondja, bumm…. Ha az időzítő megszólal, akinél a labda van, veszít/kiesik.

 A legfontosabb, hogy jó kedvvel játsszunk! 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük