csináld magad,  DIY,  húsvét,  Ünnep

Ütős meglepetés húsvétra: így készíts pinatat!

Ha eleget püfölöd, édességek potyognak ki belőle.

Szponzorált tartalom

Évekkel ezelőtt, egy szilveszteri bulin teszteltük a pinatat, mi készítettük, és a barátainknál volt a buli, így a rizikó nagyobbik részét ők vállalták. Akkora sikere volt, hogy azóta sokszor előkerült, szülinapon, nyári bulin és húsvétkor is.

A szülőknek pedig megnyugtatásképpen:  a gyerek, és a berendezés is épen maradt, csak a papírmasé figura szakadt szét, amiből kipotyogó cukorkák, csokik hatalmas örömet okoztak a gyerkőcöknek.

Aki nem ismerné:  a pinata (pinyáta) egy mexikói eredetű, édességekkel, meglepetésekkel teli papírmasé figura, amit a gyerekek feje felé kell lógatni és egy bottal ütni, amíg ki nem szakad.


És még van egy plusz  jó hírem is: pinatat készíteni nem nehéz. A tojáspinata összeállítása a legegyszerűbb, de a nyuszis verziót sem ördöngösség megcsinálni.


Belevágjunk?

Amire szükségünk lesz:

csiriz

lufi

csíkokra felszeletelt újságpapír

madzag

krepp-papír

olló, ragasztó

apró csokitojások, csokival bevont aszalt gyümölcsök (Lidl)

A csiriz receptért katt ide.

A felfújt lufit a csirizbe mártott papírcsíkokkal fedjük be. A gyerekek ezt nagyon imádják csinálni, nyugodtan hagyhatjuk is, hogy ők készítsék. Csak arra kell figyelnünk, hogy a műveletet egy nagy tálca fölött végezzék, és a csiriz felesleget óvatosan eltávolítsák a papírról.

A lufit tegyünk egy tálkára, így szépen megáll.

2-3 réteget vigyünk így fel, a 3 rétegű nagyon erős, ez sokára megy szét. A lufi szájánál hagyjunk ki egy 4-5 cm lyukat, itt fogjuk az ajándékokat beletölteni a papírmaséba.


Ezután a munka után nyugodtan hátra dőlhetünk, egy napig pihenhetünk, addig megszárad a papírmasé. Vagy elmehetünk a boltba, és megvásárolhatjuk a pinataba a belevalókat.

Én nagyon szeretem a Lidl-ből a Favorina apró tejcsokikat, töltött csokitojásokat, és a Deluxe trüffeleket, és a csokival bevont aszalt gyümölcsöket. Ez utóbbiak akkor is jók, ha egy kicsit kevesebb édességet akarunk adni a gyerkőcnek.


Teljes száradás után lyukasztunk!

Az elkészített papírmasé forma a nyuszi feje lesz, ehhez elkészítjük a füleket is. Én az ingek, pólók papírcsomagolását el szoktam rakni, mert ezt a vékony kartont sokféleképpen tudom használni, most például ebből készülnek a nyuszifülek. Ezek alját középen bevágjuk, majd ezzel fogjuk a masé alaphoz rögzíteni a füleket.

A füleket krepp-papír csíkokkal díszítjük: kb. 2 cm-es csíkokat vágunk, melyet bevagdosunk, majd a csíkot a kartonra ragasztjuk.

A papírmasé fejet díszíteni krepp-papír csíkokkal fogjuk, kb. 5 cm szélességben feldaraboljuk a papírt, majd bevagdossuk az alját.

Ezeket a csíkokat körben ragasztóval rögzítjük, úgy, hogy a papírmasé alján (ahol nincs lyuk) kezdjük a munkát.

Amikor a közeledünk a papírmasé tetejéhez, rögzítjük a nyuszifüleket: először erős kétoldalú ragasztóval, majd a festésnél használt maszkolószalaggal.

Folytatjuk a díszítést, majd, ha ez készen van, szemet orrot, és orcát ragasztunk a nyuszi arcára, és virágokkal díszítjük. Ez utóbbiakat szintén a krepp-papír csíkokból tekerjük, ragasztjuk.

Már csak  a papírmasé tetején két lyukat készíteni, amibe madzagot fűzünk, és készen is van a nyuszi pinatánk! Jöhetnek bele a finomságok!

Ha megtöltöttük, a tetejére gyűrjünk krepp-papír csíkokat, ezzel tömjük  be a lyukat.

A játék úgy indul, hogy fel kell akasztani a pinatát, olyan helyre, ahol nincs törésveszély, ha lehet, a kertbe. Aztán a gyerekek felváltva (bekötött szemmel) ütögetik egy bottal. Egyszer aztán meglepetés zuhatag szóródik ki belőle.


TIPP:

ha azt szeretnénk, hogy mindenkinek egyformán jusson az ajándékból, tegyünk a csokikra, cukorkákra színjelzést (filctoll pötty, vagy matrica) . A játék előtt mindenki megkapja a saját színét, és csak az ilyen színnel jelzett édességet gyűjtheti.

Azokat az édességeket, melyek nem darabonként csomagoltak, tekerjük celofánba, vagy zsírpapírba, mintha szaloncukrot készítenénk: ezekre is mehet a színjelzés.

TIPP2: Készíthettek tojáspinatat is, az elkészítési mód ugyanez, de a füleket, szemeket nem kell elkészíteni. A tjás mintája is csak tőlünk függ.


Kipróbáljátok?


Ezt a posztot a Lidl Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük