Paradicsom pesto befőzés házilag
Akarsz egy villámgyors vacsorát munka után, mely a nyarat idézi, mondjuk egy hideg téli napon? Akkor ezt ne hagyd ki! 🙂
Kezdő kertészként 3 növényt tudok ajánlani, amiben nem fogsz csalódni, ez a cukkini, hagyma és a paradicsom. A paradicsomunk idén is bőven termett, így itt volt az ideje, hogy befőzzek belőle, és elkészüljön Gizi mama paradicsomleve, és a tavalyi nagy siker: a paradicsom pesto, ami annyira bejött, hogy idén még több üveggel készül, és hogy Te se hagyd ki, itt a recept ismét. A férjem elismerően nyilatkozott róla, úgyhogy bátran közreadom 🙂
Biztos vagytok úgy, hogy keresgéltek a receptek között, de valahogy egyik sem az igazi. Ilyenkor kitőr belőlem Stahl Judit és Jamie Oliver, és nagy lazasággal gondolok egyet: na, majd kreálok én magamnak receptet, elvégre vegyész lennék, vagy mi. 🙂
Most is egy ilyen recept következik!
Hozzávalók:
paradicsom (kb. 5kg )
fokhagyma (3-4 gerezd)
bazsalikom
padlizsán (kihagyható)
olajos magvak: tökmag, napraforgómag, fenyőmag (én 2 cs. saláta magkeveréket használtam)
só (ízlés szerint)
Tepsibe tégy néhány ek. olívaolajat, majd ebbe a megtisztított, félbevágott paradicsomokat (kevésbé leveses paradicsom a legjobb). Szórd meg vékonyra vágott fokhagymával és illatos bazsalikommal. Aztán mehet az egész a sütőbe! Süsd addig, míg bebőrösödik és kicsit megpirul a paradicsom. Ekkor vedd ki a sütőből, hagyd hűlni kicsit, majd szedd le a paradicsom héját. Ilyenkor már nagyon könnyen lejön. Ha van otthon padlizsán, azt is süsd meg, majd a héját és a magjait eltávolítva ez a sült padlizsán is belekerülhet a paradicsomos serpenyőbe. De enélkül is finom.
Forrósíts át egy sütőt, kevés (0,5 ek) olívaolajban finoman piríts meg tökmagot, napraforgómagot, fenyőmagot és egy kis fokhagymát. Érzed a finom illatot? Erre kerüljön a sült paradicsom, amit csak felrotyogtatsz. Aki darabosan szereti, így már mehet üvegekbe, aki szeretné, kissé pürésítheti is. Kis üvegekbe töltsd, mert tartósítószer nélkül készül.
Az üvegeket tedd vízfürdőbe (alá, közé újságpapír), hogy a víz ne lepje el, csak kb. 3/4-ig érjen és a víz gyöngyözésétől számított kb. fél óráig lefedve sterilizáld. Hagyd kihűlni az üvegeket.
Az olajos magvak kimaradhatnak a befőttből, azt frissen is elkészítheted, mikor a pestot felhasználod.
Aztán azon a bizonyos téli napon nincs más dolgod, mint kifőzni egy adag tésztát, reszelni egy kevés finom sajtot és felbontani egy üveggel a nyarat idéző paradicsomból, és várni a nyarat. 🙂
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.