befőzés,  paradicsom,  recept

Befőzde: Variációk paradicsomra

Mivel későn ültettük, már alig tudtuk kivárni, hogy megérjenek azok a finom, piros bogyócskák. Aki evett már saját, kerti földben termett paradicsomot, az tudja, hogy milyen a valódi piros, zamatos paradicsom! Szóval, alig tudtuk kivárni, hogy végre ehessük a piros bogyókat, mostanra viszont annyi paradicsom mosolygott ránk a tövekről, hogy el kellett gondolkozni a befőzésükön. Persze rögtön be kellett vetni két segítséget: Gizi mamáét és Jamie Oliverét, de a harmadik recept egy saját kreáció lett. 🙂
Következzenek a paradicsomvariációk.

Paradicsomlé Gizi mama módra:

Tisztítsd meg a paradicsomokat, majd vágd fel őket és tedd oda főni, míg „potyó” nem lesz.
Ezután át kell passzírozni, egy sűrű szűrőn, vagy passzírozón.
A paradicsomsűrítményt tedd vissza a gázra, tegyél bele sót, cukrot ízlés szerint,és főzd fel néhány rottyanásig. Tégy bele kevés tartósítószert (1 kávéskanál szalicilt), majd tedd száraz dunsztba a megtöltött üvegeket.
Pizza vagy paradicsomszósz by Jamie Oliver:
Forró serpenyőbe önts 6-8 ek. olajat, tedd bele a vékonyra vágott fokhagymát, és pirítsd addig, míg halvány színt kap. Ekkor add hozzá a paradicsomot és a széttépkedett bazsalikomleveleket. Sóval, borssal ízesítsd. Forrald jól át, majd öntsd át egy szűrőn, de jól nyomkodd át egy fakanállal, hogy minden finomság belekerüljön az átszűrt szószba.
Tedd vissza az átszűrt paradicsomszószt, forrald fel, majd vedd vissza a lángot és bugyogtasd addig, míg szinte kenhető, krémes lesz.
Töltsd üvegekbe és tedd száraz dunsztba.

Paradicsom pesto:
Biztos vagytok úgy, hogy keresgéltek a receptek között, de valahogy egyik sem az igazi. Ilyenkor kitőr belőlem Stahl Judit és Jamie Oliver, és nagy lazasággal gondolok egyet:  na, majd kreálok én magamnak receptet, elvégre vegyész lennék, vagy mi.:-)
Most is egy ilyen recept következik! A férjem elismerően nyilatkozott róla, úgyhogy bátran közreadom 🙂
Tepsibe tégy néhány ek. olívaolajat, majd ebbe a megtisztított, félbevágott paradicsomokat (kevésbé leveses paradicsom a legjobb). Szórd meg vékonyra vágott fokhagymával és illatos bazsalikommal. Aztán mehet az egész a sütőbe! Süsd addig, míg bebőrösödik és kicsit megpirul a paradicsom. Ekkor vedd ki a sütőből, hagyd hűlni kicsit, majd szedd le a paradicsom héját. Ilyenkor már nagyon könnyen lejön. Ha van otthon padlizsán, azt is süsd meg, majd a héját és a magjait eltávolítva ez a sült padlizsán is belekerülhet a paradicsomos serpenyőbe. De enélkül is finom.

Forrósíts át egy sütőt, kevés (0,5 ek) olívaolajban finoman piríts meg tökmagot, napraforgómagot, fenyőmagot és egy kis fokhagymát. Érzed a finom illatot? Erre kerüljön a sült paradicsom, amit csak felrotyogtatsz. Aki darabosan szereti, így már mehet üvegekbe, aki szeretné, kissé pürésítheti is. Kis üvegekbe töltsd, mert tartósítószer nélkül készül.

Az üvegeket tedd vízfürdőbe (alá, közé újságpapír), hogy a víz ne lepje el, csak kb. 3/4-ig érjen és a víz gyöngyözésétől számított kb. fél óráig lefedve sterilizáld. Hagyd kihűlni az üvegeket.
Az olajos magvak kimaradhatnak a befőttből, azt frissen is elkészítheted, mikor a pestot felhasználod.

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

No Comments

  • László Majoros

    Vasárnap kellett egy gyors kaja időhiány miatt (évnyitó, könyvek csomagolása stb.), főztem ki egy csomag spagettit (10 perc), reszeltem rá egy kis sajtot (2 perc – ezt mikroban ráolvasztottam, még 2 perc) és felbontottam egy kis üveg, fenti recept alapján készült pesto-t, amit a tetejére kanalaztam (18 mp) . Szerintem tényleg óriási ízek, köszi!

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük