csináld magad,  öko,  újrahasznosítás

Újrahasznosító zöldítés: arckrémes tégelyből kaspó

Otthonaink zöldítésének egyik módja, hogy hulladéknak tűnő tárgyainknak új életet adunk.

A különböző krémek tégelyei általában önmagában is szépek, ennek ellenére legtöbbször a szemetesben végzik. Mutatok egy újabb ötletet, mit kezdhettek a díszes tartókkal.

A tégelyek, méretüknél fogva ideálisak, hogy kis növénykéket ültessünk beléjük. Az apró pozsgások, szukkulensek, kaktuszok pedig fantasztikusan mutatnak az újrahasznosított kaspókban.

A januári ékszerdobozos mini projektem  annyira belelkesített, hogy megígértem, hogy a tégelyek újrahasznosításának lesz még folytatása. Most növények  bohókás tartójaként funkcionál tovább.

Az első lépés, hogy leszedjük a tégelyről a matricákat. Van most egy olyan irányzat is az újrahasznosításban, amelyben az eredeti matricákat, feliratokat meghagyják,  ezzel is kiemelve az újrahasznosítás tényét (és nem növelve tovább a hulladék mennyiségét).

Én most leszedtem a címkét, mert már csúnyán felpöndörödött. Ha a ragasztóval nehezen boldogultok, használhatjátok a nálam már sokszor bizonyított házi anti-matrica szeremet.

A tégely menetes részét pékzsineggel fedtem el: először kétoldalú ragasztót ragasztottam körbe a tégely menetén. A műanyagok nehezen ragaszthatók, ilyen esetben én Tesa tükörragasztót szoktam használni, ez nemcsak nagyon erős, de kellőképpen rugalmas is, így tökéletes erre a barázdált felületre.

A ragasztóra szorosan pékzsineget tekertem.

Ezután kifúrtam a tégely alját a vízelvezetés  miatt, és beleültettem a kis növénykémet. Célszerű egy kavicsréteget szórni a virágföld tetejére, így megakadályozhatjuk, hogy locsoláskor a sár felcsapódjon.

A műanyag csomagolás felső részét is fel szerettem volna használni: ez lett a kaspó tálkája.

Hogy egy kicsit megbolondítsam, 4 db fa gyöngyből lábakat is készítettem neki: először megszerkesztettem, kiszámoltam a 4 láb helyét a kör alapon, majd kifúrtam a a tégely tetejét az adott pontokon, és a golyókat facsavarral rögzítettem.

Van egy kis Star Wars-os hangulata nekem (BB-8, R2-D2), de jó áll neki ez az esetlenség is. 🙂

Szép napot!

Fotók: a bejegyzés SAJÁT© fotókat tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.