kert,  otthon

Így lehet mesebeli balkonkerted!

Komplett mini kertre vágysz? A kertészmérnök tanácsai segítenek a megvalósításban.

Amint a napsugarak megcsiklandozzák az  arcunkat, vágyunk egy csöppnyi zöldre, egy apró kertre, ahová kiülhetünk egy kávét elkortyolni, ahol vegyszermentesen termelhetünk magunknak néhány zöldséget, fűszernövényt, ahol feltöltődhetünk a növények ápolása közben.


Abban, hogy az erkélyünk, balkonunk, teraszunk ne lomtár legyen, hanem aprócska, zöld sziget, Megyeri Szabolcs segít nekünk.

Szabolcsot a lakberendezési és kertészeti magazinok olvasóinak nem kell bemutatni: kertészmérnök, újságíró, blogger. Az ő vendégbejegyzését olvashatjátok most a blogon:


„Sokaktól hallom, akik lakásban élnek, hogy hiányzik nekik a kerti munka és minden vágyuk az, hogy legyen néhány zöld vagy virágzó növény a közvetlen közelükben. Ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy mégis miért ne lehetne ezekből az álmokból valóság?

Photo by Ján Jakub Naništa on Unsplash

Hiszen ma már minden adott ahhoz, hogy komplett mini kertet rendezz be magadnak a balkonon még akkor is, ha csupán egy kis kiugró részről van szó. Ez nem csak azért nagyon jó dolog, mert felvirágoztathatod az erkélyedet, de ha van kedved, zöldségeket és fűszernövényeket is termeszthetsz itt, amelyeket utána felhasználhatsz a konyhádban.

Így biztos lehetsz abban, hogy vegyszermentes alapanyagokból dolgozol, nem beszélve arról, milyen különleges érzés az, amikor a saját magad által termelt zöldséget és fűszernövényt használod fel úgy, hogy mondjuk egy nagyváros kellős közepén élsz egy lakásban.

Photo by Artur Aleksanian on Unsplash

Ha most úgy érzed, nagyon is lenne kedved ahhoz, hogy létrehozz egy balkonkertet, viszont fogalmad sincs, hogy kellene belekezdened, akkor most segítek neked, lépésről lépésre végig haladunk szükséges folyamatokon!

  1. Döntsd el, mit szeretnél ültetni!

A lehetőségeid tárháza igen széles, ugyanis nagyon sokféle növény közül válogathatsz. Ha szeretnél  reggelente finom illatra és szép látványra ébredni, akkor ajánlom a levendula ültetését, amely már önmagában is képes teljesen megváltoztatni a kert atmoszféráját. Viszont bátran kombinálhatod másfajta virágokkal is.

Photo by Thomas Jörn on Unsplash

Mivel remekül tűri a napsütést, nem probléma számára az sem, ha a nyár kellős közepén pont a balkonra tűz a nap, viszont ha teheted, az erkély árnyékosabb oldalát válaszd a számára.

Ha a teraszodat csak bizonyos napszakban éri a napsütés, ne aggódj miatta, a levendulának nem számít, hogy délelőtt vagy délután fürödhet a fényben.

Photo by Yana Suvorova on Unsplash

Emellett a rendszeres öntözés is fontos, ugyanis bár tulajdonképpen a szárazságtűrő növények közé soroljuk, egy csapadékmentes időszakban azért hálás lesz a friss vízért.

Érdemes ezt a tevékenységet a reggeli, délelőtti órákra időzíteni. Különösen az ültetést követően fontos ez, ugyanis ebben az időszakban csak a földlabdára kerülő vizet képes hasznosítani a növény.

Photo by Bruno Martins on Unsplash

Emellett ha van kedved, ültethetsz a balkonkertedbe paradicsomot, paprikát, rukkolát, sőt, akár salátát is.

Photo by Dan Gold on Unsplash

Így nem csak esztétikus lesz a kerted, de még szüretelhetsz is majd az érett zöldségfélékből. Fontos, hogy bármelyikre is esik a választásod, válaszd a balkonverziót, amely kifejezetten alkalmas az ilyen területre.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Amennyiben pedig egy igazán változatos balkonkertet álmodtál meg magadnak, bátran válogass a finomabbnál finomabb fűszernövények és az illatos gyógynövények közül is, amelyeknek szintén helye van egy ilyen erkélyen.

Fontos, hogy azért vedd figyelembe az erkélyed méretét, nehogy a végén túl zsúfolt legyen a terület!

  1. Szerezd be a szükséges eszközöket!

Ha megvannak a szükséges növények, itt az ideje beszerezned mindent, amire még szükséged lesz a balkonkert kialakítás során. Az egyik ilyen az ültetőláda, amelyből az ideális az, amely legalább 40 centiméter mély és 50-60 centiméter széles.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

Érdemes a vásárlás előtt lemérned az erkélyed adottságaid, nehogy túl későn derüljön ki, hogy túl hosszút vásároltál!

Szintén írd fel a listára a virágföld beszerzését, amelyet érdemes egy kis trágyával keverni, hogy tökéletes talajt biztosíthass a növényeid számára.

A harmadik lényeges dolog a mulcs, amelyet a növények közé helyezve megakadályozhatod, hogy a napsugárzás közvetlenül érintse a talajfelszínt.

  1. Láss munkához!

Ha mindent beszereztél, kezdődhet a munka! Mielőtt még azonnal belevetnéd magad az ültetésbe, érdemes megtervezni, hogy is néz majd ki a balkonkert. Nyugodtan helyezd el az ültetőládákat és még cserepestől rendezgesd el a növényeket, így ugyanis látni fogod, a valóságban mi mennyi helyet foglal és hogy mutat majd az ültetés után.

Photo by Neslihan Gunaydin on Unsplash

Ha készen állsz a megvalósításra, akkor lényeges, hogy az ültetőládákba kevert földbe akkora lyukat formázz majd a növény számára, amelybe pontosan illeszkedik a földlabda, tehát ne legyen túl magasan és ne kerüljön túl mélyre sem.

Amikor elkészültél, óvatosan igazgasd el a földet a növények körül, ugyanis nem szabad erősen döngölni a palánta körüli részt. Ennek az oka, hogy nagyon könnyen megsérülnek a gyökerei.

Photo by Markus Spiske on Unsplash

Ha teheted, naponta kétszer-háromszor öntözd meg a növényeidet kisebb mennyiségű vízzel, de ha nincs elég időd erre, megfelelő az is, ha reggelente egy nagyobb mennyiségű vizet adsz nekik. Amennyiben mindennel elkészültél, akkor már egyetlen feladatod maradt csupán, mégpedig az, hogy gyönyörködj abban, amit létrehoztál, ugyanis most már te is a balkonkertészek táborába tartozol!”

DIY ötletek a balkonra:

Mini édenkert, akár a tizediken is

Szép napot!

 A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük