csináld magad,  DIY,  kert,  kert,  otthon

Mini édenkert, akár a tizediken is

Ha hiszünk benne, kis helyen is képesek vagyunk csodát tenni.

Vidéki lány lévén a kert mindig hozzátartozott az életemhez. Ahogy visszagondolok rá, a borsó vetése már egészen kiskoromtól az én feladatom volt, emlékszem apukám mérnöki pontossággal kimért ágyásaira, és benne az én girbegurba borsó soraimra, melyekre persze felettébb büszke voltam.

Persze kamasz koromban a hátam közepére sem kívántam a földtúrást, de e nem könnyű korszak elmúltával ismét helyre kerültek nálam a dolgok.

Mikor aztán a munkám miatt egy harmadik emeleti, erkély nélküli albérletben kötöttem ki, nagyon nem találtam a helyemet: hiányoztak a növények, a kert.

Így aztán mikor végre, hosszú idő után saját lakásunk lett, nagy örömmel vettem birtokba a negyedik emeleti kis balkonunkat. Ez volt az én privát édenkertem, folyton kint „lógtam”, annyira szerettem. Ma már egy tetőteraszt lakunk be, de egy dolog változatlan: igyekszünk személyre szabottan kertészkedni a kis területen.


Tudtad? Tudományos vizsgálatok szerint, ha az ember beszélget a növényeivel, az az intelligencia jele. Ugyanez igaz, ha az állataival beszélget. Ti szoktatok velük társalogni? No, nem azért mondom, de én szoktam. J


Mutatom is, hogy hogyan.

Az ötletek bevásárlás közben jöttek, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szeretek lakberendezési, dekorációs boltokban nézegetni, újdonságokra vadászni – a férjem nem kis örömére.

Ha elmegyünk a Korzóra bevásárolni (www.auchankorzo.hu), a Pepco-ba és a JYSK-be mindig be kell ugranunk, és persze mindig találok is valami apróságot, nagyon jó áron. No, most is elvarázsoltak a kaspók, faládák, és amint ránéztem a férjemre, azonnal tudta, hogy már megint kitaláltam valamit.

Élőkép keretbe foglalva

Már régóta szemeztem a függőleges kertekkel, melyek ideálisak, ha kis helyre szeretnénk növényeket. Függőleges kertre nagyon sokféle megoldás van ma már, én ezt a mutatós keretes megoldást választottam.

Amire szükséged lesz:

Képkeret 

Faléc (5*3,5 cm)

Drótháló

Képtartó

Festék

Virágföld, kövirózsa, vagy más pozsgások, moha

Fúrógép, tűzőgép

A képkeretre rögzítsük rá a méretre vágott dróthálót.

A léceket vágjuk méretre,

és készítsük el a fakeretet. Ehhez először előfúrjuk, majd összecsavarozzuk a falécet.

A fakeretet óvatosan csavarozzuk a képkerethez.

Fessük le a fakeretet, ehhez kültéri festéket használjunk.

Zárásképpen rögzítsük a deszkalapot (vagy furnért) a fakeretre és kerüljön fel az akasztó.

Töltsük meg földdel a képkeretet. A virágföldet érdemes keverni kicsit kötöttebb, hazai termőfölddel.

Majd egy kiskanál, és csavarhúzó segítségével ültessük el óvatosan a kövirózsákat. Na, nekem ez volt a legnehezebb rész, minden elismerésem azoké, akik óriás méretű függőleges kertet készítenek.

Az utolsó (előtti) lépés, hogy mohával borítsuk be a szabad földterületeket.

Akármennyire ügyesek vagyunk, a keret bizony földes lesz. Én vártam, míg egy kicsit száradt a föld, majd lefújtam, óvatosan leszórtam róla, és végül egy kendővel áttöröltem a keretet.


Gondozása: A pozsgások nagy fényigényűek, ezért napos falra tökéletes választás. Vízigényük minimális, a locsolást úgy érdemes megoldani, hogy az élőképet levesszük a falról, és vízszintes helyzetben megöntözzük. Majd visszakerülhet a helyére.


Illatozó fűszerkert

Kezdő kertészeknek, és konyhaművészeknek ideális.

Amire szükséged lesz:

Kosár

Facsipesz, faszeletkével

Táblafesték

Fűszernövények, általános földkeverék

A kosár aljára tegyünk cserepeket, vagy kavicsot a vízelvezetés miatt, majd töltsük meg földdel, és ültessük bele a növényeket.

Megmondom az igazat, hogy én szeretem, ha van felirat a fűszernövényekhez, egyrészt, a gyerekek – és mi – tuti nem keverjük össze a növényeket, másrészt ezek a táblácskák nagyon mutatósak.

A balkonkertészkedéshez egy tálca mindig jól jön.

Ehhez a faszeletkéket lefestjük táblafestékkel. Száradás után akrilfilctollal írhatunk rá.

Nagyon hangulatos, ha ezeket faágakra akasztjuk.

Szerencsére több fűszernövény jól tűri a cserepes létet, a citromfüvem például kipusztíthatatlan, ráadásul imádom teának, és szörpöt is készítek belőle.


TIPP: Pizzakert, csöppnyi olasz hangulat

Ugyanezzel a módszerrel készítsetek pizzakertet. A kosárba mehet balkonparadicsom, oregano, bazsalikom. Felhasználhatjuk a dekorációhoz a parkban, vagy a tengerparton szedegetett kavicsainkat is.

Már csak egy jó pizzatészta recept kell (nekünk a Jamie Oliver-féle vált be), és indulhat az olasz hangulat.

Mivel a kisfiam imádja a pizzát, ilyet hamarosan készítünk vele. Ez csak az ő kertje lesz.


Van, ami nekem sem sikerül. Nem mindig találja el az ember, hogy mi a legjobb a növényeknek. Ilyenkor nem kell feladni, más növénnyel biztosan sikerül majd.

 Virágos kedvünkben

Van, akik a virágokat szeretik a balkonon, erkélyen, teraszon. A sokféle gyönyörű virág nagyon jól mutat kaspóban, és manapság nagyon divatosak a faládák is, amelyek nagy kedvenceim.

Ha egy kicsit személyre szabod, minden reggel megmosolyogtat majd, a reggeli kávézás közben.

Amire szükséged lesz:

Kaspó

Faláda

Festék, akril filctoll, kézi feliratozó gép

Virágos növények

Van egy egyszerű és olcsó feliratozó gépem, amit egyszerűen imádok. Régen ilyen szalagokat használtak a leltározott bútorokon, munkahelyen, suliban. Olyan jó hangulata van a kidomborodó kis betűknek, a fekete szalagon!

Persze, hogy a kaspóra is kerül belőle.

A kis ládák nagyon praktikusak, csinosak. Lefesthetjük olyan színűre, amilyenre csak akarjuk, száradás után ezt is feliratozhatjuk, vagy dekorálhatjuk kedvünk szerint.

A bejegyzésben szereplő kaspókat, tálcákat, ládákat, kertészeti eszközöket a fóti Korzón lévő JYSK, illetve a Pepco áruházakból szereztem be. (Tipp: a budaörsi vagy maglódi Korzón lévő üzletükben is széles választékot találsz a tavaszi dekoráció elkészítéséhez.)

KORZÓ  auchankorzo.hu  https://www.facebook.com/korzoinspiracio/

PEPCO http://www.pepco.hu/ http://facebook.com/pepcohu

JYSK https://jysk.hu/ https://www.facebook.com/JYSK.Magyarorszag https://www.instagram.com/jyskhu/

AUCHAN https://www.auchan.hu/ https://www.facebook.com/AuchanMagyarorszag/

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz (2 kivételével, ezek: free pic). A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük