csináld magad,  DIY,  festés,  otthon

Hangulatos faládikó szupergyorsan

Feliratos ládikó sprayfestékkel.

Akik rendszeresen olvasnak, azok tudják, hogy a festés  a szívem csücske, hiszen több, mint egy évtizedig vizes bázisú festékeket fejlesztettem, és persze azon túl, hogy kitaláltam a festékek receptjét, ki is próbáltam azokat, az alkalmazástechnikusunktól sok festési fogást is megtanultam, (például vakolni. 🙂 ).

Azt is tudjátok, hogy imádom a ládákat, bár ezt a vonzalmamat a kényszer szülte: amikor egyetemista koromban az albérletet kellett berendezni, bizony, jobb híján gyümölcsös ládákat használtunk tárolásra.  Akkor még nem gondoltuk, hogy a polccá lett ládák ilyen divatosak lesznek valaha.

Tegnap aztán nagyon jó napom volt, mert mindkét kedvencemmel találkozhattam a Novasolspray workshopján. Nem elég, hogy jól kifújtam magam (hahaha), de még jó kis társaságban szórhattam a festéket a Borarti Alkotó Tér és Műhelyben.

Vidáman fújjuk a ládánkat. Na, hol vagyok? Fotó: Novasolspray

A ládát a workshopon festettem, a feliratot már itthon készítettem. Mutatom is, hogy hogyan.

Amire szükséged lesz:

faláda (ehhez hasonló kapható az IKEA-ban)

Novasol Chalk Paint spray (krétafesték sray, ez a szín a Verde Menta)

nyomtatott szöveg

puha (6B) ceruza

fehér akril (Posca) filctoll

A spray festés nagymestere, Dia, a Masnidekoráció bloggere, nála mindenféle technikai tanácsot kaphatsz, hogyan használd ezt a festéket. Én most először próbáltam ki a Novasol krétafesték spray-t, és nagyon tetszett: szép egyenletesen lehet szórni, gyönyörűen fed, és gyorsan szárad, 10 perc után már újabb réteget vihettem fel a ládikómra.

Ha vintage stílust szeretnél, érdemes először egy sötétebb színnel kezdeni, majd egy világossal befejezni, ekkor visszacsiszoláskor a sötétebb szín fog kikandikálni a világos mellett.

Egyébként alig tudtam választani a csodás színek közül, végül a menta mellett döntöttem, mert arra gondoltam, hogy ez a ládika jól jön majd a virágaim tárolásához, de praktikus lesz a teraszra is, biztonságos tálcaként, biztosan nem csúszik le róla semmi, míg kiérek vele.

A krétafestékek után vagy lakkot, vagy waxot kell a felületre felvinni, és mindkettő elérhető spray formában is.

Jó teraszra tálcának is.

A menta színű ládikóm már csak a feliratért kiáltott. Először kiválasztottam egy olyan betűtípust, ami illett a dobozomhoz, ez az Allerta stencil volt.

Általában a ládákra, dobozokra a stencil típusú betűk a jók, itt és itt is találsz ingyen letölthetőket.

Elkészítettem a feliratot, és A4-es papírra kinyomtattam, előzőleg kísérletezve a betűmérettel, és az elhelyezéssel.

A feliratot egy ősrégi trükkel vittem fel a ládára.

A nyomtatott szöveg hátoldalát,  – azon a részen, ahol  a betűk vannak – 6B-s, puha ceruzával besatíroztam. Majd megfordítottam a papírt, pontosan a ládára illesztettem a szöveget és egy ceruzával körberajzoltam a betűket, kicsit megnyomva a ceruzát.

Ekkor, a papír túloldalán lévő puha grafitréteg nyomot hagy a felületen. Ez szinte alig látszik, de segíti a betűk megrajzolását, amit fehér Posca akril filccel végeztem.

És tádám! Már készen is van a cuki kis ládikánk!

Imádom. ♥

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük