recept

Fenyőrügyes méz és fenyőrügyes pálinka

A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleit, rügyeit köhögésre, torokfájásra ajánlják. Ezek felhasználásával mi is készíthetünk gyógyító finomságokat.

A fenyőméz nálam nagyon bevált, ha egy kicsit fájni kezdett a torkom, azonnal kanalaztam, a leghatásosabb egy kis gyömbérrel kombinálva.

Mi az a fenyőméz?

Többféle recept van a neten „fenyőméz” néven, természetesen az igazi fenyőmézet a méhek készítik, a fenyőfák zsenge rügyeinek édes nedvét és a tűleveleken található édes harmatot gyűjtik. Ez a fajta méz fenyőfajonként más-más ízű, illatú, sötét színű, és magas az ásványianyag-tartalma.

Ehhez hasonlót kétféleképpen készíthetünk a fenyőrügyek felhasználásával: mézzel (fenyőrügyes méz), vagy cukorral rétegezve (Tóth Andi, Háztartásom hulladék nélkül így készíti: fenyőrügy szirup).

Nekem a mézes verzió volt a szimpatikusabb, én ezt készítettem.

A fenyőrügy kérdése

A rügyeket akkor érdemes szedni, amikor nem fásodnak, amikor lehullanak róluk a rügyet védő buroklevelek, a 3-7 cm nagyságú rügyek az ideálisak.

Én lucfenyőt használtam, nem mindenfajta fenyő jó a készítéshez, itt olvashatsz listát az alkalmas fajokról. Nagyon fontos, hogy még véletlenül se használjunk a készítéshez tiszafát, mely a fenyőhöz nagyon hasonló, de erősen mérgező!

Sose szedjük le az összes rügyet, csak oldalrügyeket szedjünk, és csak keveset egy fáról.

Fenyőrügy mézben

Az én fenyőrügyes mézem így készült: a fenyőrügyet megmostam vízben, majd szétterítve megszárítottam.

A rügyeket tiszta üvegbe helyeztem, majd felöntöttem mézzel (én akácmézet használtam). 100 g mézhez kb. 25 g fenyőrügyet (vagy kevesebbet) adjunk. Fontos, hogy a méz ellepje a rügyeket és hogy a felöntéskor keletkező kis buborékokat „kiütögessük” belőle.

Az üveget lezárva hűvös, sötét helyen célszerű tárolni, 1-2 hónapig áztatva, időnként megrázogatva. Az elkészült fenyőrügyes mézet aztán leszűrhetjük, és torokfájás, megfázás idején használhatjuk, de finom csak úgy csemegének is.

Mézben erjedés vagy tartósítás?

A méz – magas cukortartalma és antimikrobiális hatása miatt – jó tartósítószer. Minimális nedvességtartalmú élelmiszerek (pl. dió, aszalványok, magvak, gyógynövények) tartósítására alkalmas.

Ugyanakkor a méz – tejsavbaktérium tartalma miatt –alkalmas erjesztéshez is. A magasabb nedvességtartalmú élelmiszer megerjedhet benne, különösen, ha ezt egy kis víz hozzáadásával segítjük. Ilyenkor a méz hígul, a buborékok képződnek. Ez a fermentálási folyamat is értékes anyagokat eredményez. A mikrobiológiai biztonság miatt a pH-nak 4,4 alatt kell lennie.

Ha el szeretnénk kerülni az erjesztési folyamatot, akkor a mézbe kevesebb fenyőrügyet áztassunk, ami ne legyen vizes, nedves. Az, hogy melyik folyamat indul be emellett a méztől is függ.

Fenyőrügyes pálinka

Semmi filter, ez tényleg ilyen színű, finoman olajosan fenyő ízzel, fenyőrügyből, amit a barátnőm készített.

A recept egyszerű: semleges ízű pálinka, bele fenyőrügy (ez luc), majd áztatás. Ha kevésbé olajos fenyőízre vágyunk, tegyünk bele kevesebb rügyet.

Fenyőrügy szörp

Idén szörpöt is készítek fenyőrügyből, a mentaszörphöz hasonló módon, csak a receptben menta helyett fenyőrügy szerepel majd, és a fenyőrügy, víz aránya kb. 1:3-4 lesz.


Szép napot!

A bejegyzés  saját (C) képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.