recept

Mentaszörp házilag

Hűsítő finomság a napsugaras napokra.

A teraszon lévő kis fűszerkertemet mutattam már: rozmaring, menta, citromfű, oregánó és bazsalikom illatozik a kis tetőkertünkben, amit most egy narancsos mentával is kiegészítettünk. Ennek annyira finom az illata, aromája, hogy nem tudok betelni vele, igai kedvenc lett. Ezért gondoltam, hogy a mentával keverve egy kis szörpöt készítek belőle.

Fűszernövényekből évek óta készítek szörpöket, a citromfű szörpömet sokan elkészítették már, ez a recept volt ennek a szörpnek is az alapja, de mivel a menta sokkal aromásabb növény, az eljárást kicsit módosítottam, és arra gondoltam, a levendulához hasonlóan áztatni fogom a mentaleveleket.

És a citromsav mennyiségét is csökkentettem kicsit.

Hozzávalók:

1 liter víz

15 g citromsav

1 kg cukor

fél citrom leve

1 nagy csokor menta (és narancsmenta)

A megmosott mentaleveleket 1 liter vízben egy éjszakára beáztattam, ebbe ment a fél citrom leve is. Másnap megszűrtem az oldatot, a leveleket félre tettem.

A vízben feloldottam a cukrot, majd  felforraltam, a cukoroldatba pedig ismét beáztattam a mentaleveleket (kb. 2 órára). Ezzel nem forraltam, csak áztattam. Az áztatási idő attól függ, mennyire szeretnénk aromásra a szörpöt.

Ha jónak találjuk, a szörpöt megszűrjük, majd feloldjuk benne a citromsavat.

Tartósítás:

  • Én ezután üvegekbe töltve befőzőautomatába tettem a mentaszörpöt: 90 fokra, 30 percig.
  • Ha neked nincs automatád, akkor – még citromsav nélkül – forrald a szörpöt legalább 5 percig, majd oldd fel a citromsavat gyorsan és forrón töltsd üvegekbe, ezután pedig jöhet a száraz dunszt.

Annyira finom lett ezzel a módszerrel, hogy legközelebb is így készítem majd. Most már csak a jó időt várjuk, hogy készülhessen a frissítő mentalimonádé.

Az üvegek díszítését nem vittem túlzásba, most csak egyszerűen krétafilccel feliratoztam.

Szép napot: Anikó

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük