Mentaszörp házilag
Hűsítő finomság a napsugaras napokra.
A teraszon lévő kis fűszerkertemet mutattam már: rozmaring, menta, citromfű, oregánó és bazsalikom illatozik a kis tetőkertünkben, amit most egy narancsos mentával is kiegészítettünk. Ennek annyira finom az illata, aromája, hogy nem tudok betelni vele, igai kedvenc lett. Ezért gondoltam, hogy a mentával keverve egy kis szörpöt készítek belőle.
Fűszernövényekből évek óta készítek szörpöket, a citromfű szörpömet sokan elkészítették már, ez a recept volt ennek a szörpnek is az alapja, de mivel a menta sokkal aromásabb növény, az eljárást kicsit módosítottam, és arra gondoltam, a levendulához hasonlóan áztatni fogom a mentaleveleket.
És a citromsav mennyiségét is csökkentettem kicsit.
Hozzávalók:
1 liter víz
15 g citromsav
1 kg cukor
fél citrom leve
1 nagy csokor menta (és narancsmenta)
A megmosott mentaleveleket 1 liter vízben egy éjszakára beáztattam, ebbe ment a fél citrom leve is. Másnap megszűrtem az oldatot, a leveleket félre tettem.
A vízben feloldottam a cukrot, majd felforraltam, a cukoroldatba pedig ismét beáztattam a mentaleveleket (kb. 2 órára). Ezzel nem forraltam, csak áztattam. Az áztatási idő attól függ, mennyire szeretnénk aromásra a szörpöt.
Ha jónak találjuk, a szörpöt megszűrjük, majd feloldjuk benne a citromsavat.
Tartósítás:
- Én ezután üvegekbe töltve befőzőautomatába tettem a mentaszörpöt: 90 fokra, 30 percig.
- Ha neked nincs automatád, akkor – még citromsav nélkül – forrald a szörpöt legalább 5 percig, majd oldd fel a citromsavat gyorsan és forrón töltsd üvegekbe, ezután pedig jöhet a száraz dunszt.
Annyira finom lett ezzel a módszerrel, hogy legközelebb is így készítem majd. Most már csak a jó időt várjuk, hogy készülhessen a frissítő mentalimonádé.
Az üvegek díszítését nem vittem túlzásba, most csak egyszerűen krétafilccel feliratoztam.
Szép napot: Anikó