Filléres finomság: alma meleg, fahéjas bundában
Mert most az almát sem árt bundába öltöztetni. 🙂 A legfinomabb bundával, amit valaha ettél.
Erről a tipikus nagymamás finomságról egy volt kollégám jutott az eszembe, aki köztudottan édesszájú volt. Amikor csak lehetett, rendelt valamilyen desszertet a munkahelyi menzán. Így volt ez a bundás almával is. Reggel kellett leadni a rendelést, és ő egész délelőtt a bundás almára készült, minden második szava ez volt. Aztán elérkezett az ebédidő, ás ő hoppon maradt, mert valamiért mégsem sültek ki azok az almák aznap. Persze a délután is a bundás almákról szólt, olyan hangnemben, mint amikor az ovis elveszti a kedvenc alvómackóját.
Bár nem beszéltünk össze, de másnapra többen is sütöttünk bundás almát: így már annyit ehetett, amennyi csak belefért.
Azóta többször is készítettem már ezt a desszertet, de ilyen finom bundával most először. A receptet a Lidl szakácskönyvében találtam, Széll Tamás fémjelzi, hát mit mondjak, egyszerűen isteni! És hozzá az édes tejföl felejthetetlen.
Én az eredetileg szereplő mennyiségek felét készítettem el, és ezzel több almát sikerült bundáznom a recepthez képest, a következőkben ezek szerepelnek.
Hozzávalók:
tészta
4-5 db alma
2 db tojás sárgája
1 tojás fehérje
2,5 dkg porcukor
20 dkg liszt (a tésztához) + kb. 2-3 evőkanálnyi az almát megforgatni benne
0,5 dl szénsavas ásványvíz
0,5 kk. sütőpor
0,5 csipet étkezési só
néhány csepp citromlé
fahéj
édes tejföl
150 g tejföl
0,5 citrom
1 porcukor
0,5 vaníliarúd
A tojássárgáját a porcukorral, sóval habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt is. A lisztbe keverjük a sütőport, ez megy a tojásos keverékhez, amit habverővel csomómentesre keverünk, majd hozzáadjuk az ásványvizet is.
Ezután felverjük a tojásfehérjét, – én itt eltértem a recepttől, és mindkettőt felhasználtam- majd ezt a tésztához keverjük.
A bundázó tésztát betesszük a hűtőbe, és megtisztítjuk az almát, néhány csepp citromlével megcsepegtetve megakadályozzuk a megbarnulást.
Összekeverjük az édes tejföl hozzávalóit is.
Olajat melegítünk, az almákat lisztbe forgatjuk, majd bevonjuk a tésztával őket. Forró olajban aranybarnára sütjük.
Langyosan a legfinomabb.
Szerintem a farsangon is megállja a helyét a sok fánk között. 🙂
Így készíti a profi:
Szép napot!