család,  gyerek,  inspiráció,  kirándulás,  otthon

10 dolog, ami miatt érdemes elmenni a Zsolnay Kulturális Negyedbe

A 2014-ben hungarikummá nyilvánított pécsi városrész rengeteg élményt kínál a családoknak.

Az idei nyáron sikerült eljutnunk Pécsre, ahol egy napot a Zsolnay Kulturális Negyedre szántuk, és nagyon élveztük a gyerekekkel. Összegyűjtöttem 10 okot, amiért érdemes ide elmenni, ha nem voltál még itt, azért, ha voltál, akkor meg azért.

Igazi családi birodalom

Hatalmas terület, sok épülettel, gyönyörű parkkal, játszótérrel,  különböző kiállításokkal, programokkal, koncertekkel.

Mi az egész napot itt töltöttük, és a gyerekekkel nem is győztünk mindent befogadni, annyi minden van itt egy helyen. A gyerekek nagyon élvezték, igazi családi program  ide ellátogatni.

A legszínesebb (egykori) gyárépület

A  Zsolnay család egykori gyárépületeinek és lakhelyének területe egyszerűen csodálatos: a rengeteg színes, és változatos csempe és kerámia olyan mesebelivé varázsolja az egész Negyedet.

A gyerekekkel nem győztük felfedezni a szebbnél szebb épületeket, szobrokat.

Lencsevégre kapott huncutkodás. Fotóháttér: Zsolnay

Ahol még a levegő is rózsaszínűnek látszik

A Rózsaszín Zsolnay kiállítás kihagyhatatlan, lánygyerekekkel pedig kötelező.

A rózsaszín kerámiákat az alapítástól kezdve gyártotta az üzem, ezeket kézzel készítették, így nincs két teljesen egyforma közöttük. A rózsaszín máz színe is igen változatos, hihetetlen, hogy mennyi árnyalata jelenik meg ennek a színnek a kerámiákon.

A rózsaszínű kerámiák a hétköznapi élet használati tárgyai  voltak: edények,  zsírosbödönök, vizeskancsók, mosdó- és étkészletek, vázák, hamutartók.

A rózsaszín használati tárgyak az évek során fürdőszobák, konyhák, ebédlők és dolgozószobák kedvelt tárgyaivá váltak. Ezek a formák és a szín is annyira kortalan szerintem, hogy a mai enteriőrökben is megállnák a helyüket.

Még a kémény is „cifra”

A Cifra kémény a kályhagyár kemencéinek gyűjtőkéménye volt egykor (1883-1891), nevét kerámia díszeiről kapta.

A színes cserepek mindenhol ott vannak, még a háztetőkön is, amitől az egész hely olyan különleges.

Édes meglepetés

Azt mondhatom, hogy a gyerekek egyik kedvence a  látvány cukorkakészítés volt a Kézművesek utcájában. Tátott szájjal figyelték, ahogyan Gyula bácsi gyúrta, formázta, hajtogatta a színes, cukros masszát. A cukormester éppen Pécs feliratos cukorkát készített, és sehogy sem fért a fejünkbe, hogyan lesz azokból az óriási cukorcsíkokból apró cukorka.

Igazi meglepetés volt, amikor a műveletek végén, a cukorhenger feldarabolását követően kirajzolódott a szöveg. De még nagyobb volt az öröm, amikor a kész cukrokat megkóstolhattuk, ami egyébként igazi különlegesség, ilyet a boltokban nem kapni.

Kovács Gyula egy nagyon ritka mesterséget űz, amelyet  egy szabadkai cukorkakészítő mestertől tanult. Elmesélte, hogy a családban nincs, aki folytassa a cukorkakészítést, aminek tudományát pedig szívesen továbbadná  érdeklődő és elhivatott személynek.

A kert külön élmény

A madárbarát kert tele van cinkékkel, rigókkal, verebekkel, rozsdafarkúval.  A jászóterek izgalmasak, sok a nagy fa. Jó itt egy padon üldögélve nézegetni, beszélgetni.

Felfedeztünk egy ginkgo biloba fát is a Sikorski ház előtt, amit még Zsolnay Júlia ültetett.

A Látogatóközpontban piknikpokrócot lehet kölcsönözni, majd irány a park és  lehet élvezni a madárcsicsergést.

Interaktív varázstér

Igazi kis „csodák palotája” , sok-sok interaktív játékkal, kísérlettel. Nálunk a fénykísérletek most mindent vertek, de imádták a gyerekek a légfocit is.

A Gyugyi-gyűjtemény

Ez az a Zsolnay, amit Zsolnaynak ismerünk. Gyönyörű tárgyak, köztük a Zsolnay lányok által festettek és szignáltak is.

Láthatjuk a jellegzetes sokszínű, fémes csillogású eozin mázas kerámiákat is, melyet Zsolnay Vilmos talált fel.

A gyűjtemény a gyár „aranykorából” származó 600 kerámiatárgyból áll, köztük több olyan  is van, melyen a „muster” felirat olvasható, ami azt jelzi, hogy kiválóan sikerült darabról van szó, ami a gyártás során etalonként szolgált.

Finomakat ehetünk

A Negyedben több étterem, cukrászda, fagyizó is van, mi a Room Bistro&Club-ot próbáltuk, és ettünk egy finom levest.

Legközelebb benézünk a Zsolnay étterembe is, mert igencsak jókat hallottunk róla.

És még ami kimaradt

Amint írtam, annyi minden van itt, hogy egy nap nem is elég mindent megnézni, úgyhogy ezek miatt biztosan visszajövünk még ide: Planetárium, Kerámia Festöde, Család-és Gyártörténeti kiállítás, Varázsóra, Bóbita Bábmúzeum, Kesztyűmanufaktúra, Látványmanufaktúra, koncertek, programok, Herkules Műhely.

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük