csináld magad,  DIY,  inspiráció,  recept

Így készíts téli koszorút mézeskalácsból!

Lepd meg a családot ezzel a finoman illatozó, vidám és ehető dísszel.

Mézeskalácsból nemcsak finom süteményt, hanem számtalan díszt is készíthetünk: gyertyatartókat, karácsonyfadíszeket, esküvői köszönőajándékot, ajtó- és ablakdíszt, szalvétatartót, asztali dekorációt.

Ez a szépséges téli koszorú díszítheti nyílászáróinkat, kerülhet az ünnepi asztalra, de adhatjuk akár ajándékba is. Nemcsak szép, de illatos dekorációja lesz a lakásnak.

Az elkészítés fogásait és a tuti recepteket Berni mutatja be, akinek 6 éve szenvedélye a mézeskalács készítés és dekorálás. A Bernivel készült beszélgetésemet itt olvashatjátok.

Most pedig következzen Berni, a Gingerland blog írójának vendégposztja a koszorú elkészítéséről, lépésről lépésre:

“MÉZESKALÁCS RECEPT

Hozzávalók:

500 g liszt

250 g méz

100 g porcukor

60 g vaj vagy margarin

1 tojás + 1 sárgája

2 teáskanál szódabikarbóna

2 teáskanál mézeskalács fűszer

1 teáskanál őrölt fahéj

A mézet a vajjal melegítsük fel és tegyük félre. Egy nagy tálba keverjük össze és szitáljuk át a lisztet, a porcukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket. Adjuk hozzá a tojásokat, a langyos vajas-mézet és fakanállal jól dolgozzuk össze. A tészta lágy, ragacsos állagú lesz, de ez nem baj, mert a hűtőben a pihentetés alatt megkeményedik majd. A tésztát tegyük egy jól záródó edénybe, vagy csomagoljuk fóliába és pihentessük minimum egy éjszakát. Másnap, sütés előtt alaposan gyúrjuk át. Enyhén fényes, sima tésztát kell, hogy kapjunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vastagságúra és szúrjunk ki belőle tetszőleges formákat. 180°C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc, a kisebb daraboknak 5-6 perc a sütési ideje.


CUKORMÁZ RECEPT

Hozzávalók:

2 tojásfehérje

400-500 g porcukor

2 evőkanál étkezési keményítő

2 teáskanál citromlé

A díszítő mázhoz a tojásfehérjét a citromlével együtt tegyük egy tálba és a robotgép habverőjével kezdjük el keverni. Ha kezd habosodni, apránként szitáljuk hozzá a keményítővel elkevert porcukrot.

Folytassuk a keverést a legalacsonyabb fokozaton 4-5 percig, ügyelve arra, hogy ne keverjük túl. A cukormáz kész, amikor csúcsosan megáll a máz a habverőn és sima, szaténszerű textúrája van.

A cukormázat mindig tartsuk letakarva (fóliával vagy nedves ronggyal) ha nem használjuk, hogy ne száradjon ki.

Az elkészült cukormázat a munkához kétféle módon használjuk:
Írómáz:

Pár csepp vízzel higított alap cukormáz. Krémes, puha, a habverőn a máz visszahajlik.

Ezt használjuk a körvonalazáshoz.

Terülőmáz:

Kevés vízzel hígított cukormáz. Ezt használjuk a körvonalazott területek kitöltésére.

ESZKÖZÖK, HOZZÁVALÓK

  •  22 cm kör alakú karton
  • 10 cm kör alakú kekszkivágó
  • cukorgyöngy
  • színes kristálycukor (ez ételfesték segítségével otthon is elkészíthető)
  • ételfesték (piros, zöld és barna színekben)
  • ételfestékes filctoll (fekete)
  • fogpiszkáló
  • kekszkivágók (masni, magyal)
  • mini kekszkivágók (ajándék, hópehely, rénszarvas, korcsolya, hóember, télapó)

ADVENTI KOSZORÚ ÖSSZEÁLLÍTÁSA LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE

1. A mézeskalács tésztából karton segítségével vágjuk ki a koszorú alapot, a közepéhez használjuk a kör alakú kiszúrót.

2. Vágjunk ki 1 db masni, 7 db magyal és 6 db különböző mini mézeskalács formát. Süssük a receptben megadott ideig.

3. A fehér cukormázból tegyünk félre egy keveset, a többit pedig ételfesték segítségével színezzük meg. Töltsük habzsákba, aminek a végére csatoljunk díszítőhegyeket. Ennek hiányában vágjunk kis lyukat a zacskó végére.

4. Körvonalazzuk az előkészített mézeskalácsokat az írómázzal majd töltsük ki a körvonalazott részt a terülő mázzal. A koszorú alapot díszítsük pöttyös szélmintával. A masni formát rögtön szórjuk meg a piros cukorral. Az esetleges hibákat fogpiszkáló segítségével tudjuk korrigálni.

5. Miután megszáradt az alap, rajzoljuk meg az alábbiakat:

  • rénszarvas szeme, szája, orra
  • ajándékcsomag szalagja és masnija
  • korcsolya éle és fűzője
  • hópehely minta
  • hóember és télapó alap

6. A hóember és a télapó arcát száradás után rajzoljuk meg.

7. A magyal végén levő bogyókat szórjuk meg piros cukorral, ahogy korábban a masninál tettük. Miután ez megszáradt megrajzolhatjuk a levél körvonalát, amit pedig zöld cukorral szórjunk meg.

8. Az elkészült és megszáradt magyal levelek hátulját cukormázzal megkenve ragasszuk a koszorú alaphoz, a levelekre pedig ugyanígy tegyük rá a mini formákat.”

Nagyon vidám koszorú lett, ugye? Szerintem mi a gyerekekkel először a hóemberrel próbálkozunk.

Ha kedvet kaptatok a mézeskalács díszítéshez, további ötleteket, videót találtok Berni oldalán:

Berni weboldalát itt találod.

A Facebook oldala itt található.

Fotók: Solti Bernadett

600 féle kiszúróformával készíti mézeskalács-csodáit a magyar édesanya

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük