csináld magad,  DIY,  öko,  recept,  újrahasznosítás

Mosogatószer és adagoló házilag

Bár alapjában véve mosogatógéppel mosogatunk, vannak olyan edények és helyzetek, amikor előtérbe kerül a kézi mosogatás.

Már régóta tervben volt, hogy valamilyen esztétikus módon megoldjam a kézi mosogatószer tárolását és adagolását a konyhában, most pedig a saját készítésű mosogatószer miatt mindenképpen szükségem volt egy – lehetőleg újrahasznosított – adagolóra.

Bár tudtam, hogy ezt a pumpás adagolót valamilyen csavaros üvegből fogom kialakítani, sokáig nem találtam megfelelően szép palackot ehhez.

Az isteni szikra akkor jött, amikor Juditunál megláttam a Tatratea-s ötletet, hiszen ilyen üveget én is őrízgettek már egy ideje, mert olyan szép, és a kék színe pont illik a mostani konyhámba, de valahogy megfeledkeztem róla, ráadásul sokáig csak lámpaalapként gondoltam rá.

De ez az ötlet annyira jó, hogy mindenképpen meg kellett valósítanom!

Már csak egy pumpás rész kellett hozzá: és szerencsémre volt is egy ilyen – egy korábbi IKEA-s adagoló részeként: az üveg aljat a cicánk törte össze, nagy ijedséget okozva saját magának és nekünk is.

Az ilyen pumpák menete, kialakítása nem egyforma, szóval nem mindegyik kompatibilis erre az üvegre.

A pumpa csövét kiszedtük, helyette szilikoncsövet használtunk.  Mi a bor lefejtéséhez használunk ilyen csövet, ebből vágunk le egy akkorát, amekkora leér a likőrös üveg aljára. Az aljára V alakú bevágást készítettünk, majd a  szilikoncsövet  a pumpa szívószárára húztuk.

Ez utóbbihoz férfierőre volt szükség:  nehéz volt a csövek összeillesztése,  mert jó szorosan illeszkedik egymáshoz a két cső, így viszont nagyon jól teljesít a pumpa.

Élelmiszeripari szilikoncsövet többféle méretben találsz, ha ezt a keresőszót a google-ba beírod.

Tökéletesen működik és nagy kedvencünk is lett.

Ahogyan ez a házi mosogatószer is, melyet nemrégiben a Tiszaújváros Gyermekeinek Egészségéért Alapítvány által szervezett tisztítószer-készítő workshopon kevertem, mely egy szuper helyi környezettudatos projekt része volt.

Nagyon szépen tisztít, és bár ecetet is tartalmaz, nincs túlságosan erős szaga, a családot legalábbis nem zavarta.

Hozzávalók:

1,5 dl meleg víz

2 dl 10%-os ecet

1 dl decyl-glucoside (a habzást biztosítja)

1 kk. xantán (sűrítőanyag, stabilizáló)

2 kk. citromsav

A porokat feloldjuk a vízben, majd kevergetve hozzáöntjük az ecetet és a decyl-glucoside-ot. Folyamatosan kevergetjük, míg egy sűrű, jól habzó folyadék nem lesz belőle.

Az alapanyagokat zöld- és öko-boltokban be lehet szerezni.

Fotók: saját©

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük