csináld magad,  DIY

5 perc DIY: készíts fűszerkerti növényjelölőt

Fűszernövényeket a legkisebb erkélyen is termeszthetünk: ezek nemcsak gyönyörűek és illatosak, de a konyhában is hasznukat vesszük.

Mivel gyönyörű kertünket tavaly eladtuk, így idén a tetőterasz  szerepe megnőtt, főleg így karantén idején. Ez a mi kis zöld oázisunk, igazi felüdülés reggelente a madárcsicsergésben locsolgatni a növényeket.

Már alig várom, hogy a kora reggelek is egy kicsit melegebbek legyenek, hogy a kávémat is itt kortyolhassam.

Persze, nincs akkora választék a növényekből, mint a kertben volt, de azért ültettünk egy kis hagymát, van egy kis levendula, természetesen lesz muskátli, paradicsom, és átmentettem néhány tövet a korábbi fűszerkertemből is.

A rozmaring ezért olyan hálás volt, hogy sok apró virággal ajándékozott meg. Én meg a kedvességén felbuzdulva újabb növényjelölőket készítettem nekik.

A tavalyiakat, melyeket pirográffal feliratoztam, a kerti ágyásokban hagytam, így most újabb megoldásokon gondolkozhattam.

Mivel tavaly bevált, most is facsipeszeket és kavicsokat használtam. Bár ez egy nagyon egyszerű ötlet, mégis jó alkalom arra, hogy összegezzem, hogyan lehet egy (fa) felületre valamilyen feliratot felvinni. Most ugyanis kalligrafikus betűkkel akartam kiírni a növények neveit.

Sokféle ingyenesen használható kalligrafikus betűtípus van, ezeket telepítés után már használhatjuk is a wordben, csak a csipeszekhez, kavicsokhoz kell méretezni ezeket.


Én is összeválogattam néhány kedvenc betűtípust, ezeket ide kattintva érheted el.


És nézzük, hogyan másolhatjuk ezeket a fára. Ezek az általam már korábban használt, kipróbált módszerek, biztosan van még más megoldás is, de én ezeket próbáltam.

  • Ceruzás módszer: a feliratot kinyomtatjuk, méretre vágjuk. A nyomtatás hátoldalát puha ceruzával besatírozzuk, majd megfordítjuk a lapot, és a feliratot egy ceruzával átrajzoljuk. Ekkor  a hátoldalon lévő puha grafitréteg a megnyomott helyeken nyomot hagy a fán. Ez nagyon halvány lesz, de annyira elég, hogy át tudjuk majd festeni.

Itt találtok példát a módszerre.

  • Indigó: én még indigóztam az egyetemi éveim elején egy-egy előadáson, és van is még abból az időből (működő) indigóm, de mint korábban kiderült, a gyerekeim nem ismerték ezt a másolóeljárást.  Az indigóról részletesen itt írtam, bár ott textilre indigóztunk, az eljárás és a lehetséges hibák ugyanazok, érdemes elolvasni.
  • transzferálással: itt igazából nem kell, hogy nagyon erősen látszódjon a felületen a minta, hiszen úgyis átfestjük. A mintát ilyenkor tükrözve kell kinyomtatni, lézernyomtatóval.
  • ha nincs otthon nyomtató: a feliratot egy papírra közvetlenül a képernyőről is lemásolhatod, majd jöhet a ceruzás vagy az indigós módszer.

Persze rajzolhatunk, írhatunk saját kezűleg is.

Ha megvan a felirat vázlata, én átírásra Posca filctollat szoktam használni. Száradás után- kültéri használat esetén- még egy matt, kültéri lakk is kerül a felületre.

A teraszon nevelgetett fűszernövényeim nemcsak illatosak, de még az ételeinket és az italainkat is illatosabbá, izgalmasabbá varázsolják.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük