gyerek,  kreatív,  ötletek

Hatásos módszer fertőzés megelőzésére

Csináld jól és alaposan!

6 nap hányós, hasmenős, lázas, éjszakázós napon vagyunk túl a kisfiammal. Még én is kimerültem, nemhogy a folyton lázas, és rosszulléttől legyengült kisfiam.

Gyerekeknél az egyik legutálatosabb betegség  – a hétköznapiak közül, és persze mindegyik az, mielőtt bárki sorolná a többit is , – mert se enni, se inni nem tud a gyerek rendesen, ráadásul a gyógyszerek  sem hatékonyak, mert felszívódni sincs idejük.

A rendszeresen, pillanatok alatt 39 fok fölé ment lázat pedig csak hűtőfürdővel tudtuk csillapítani, ami éjszaka még megterhelőbb volt.

Az én kisfiam megfog tücsköt, bogarat, mindenféle szemetet az utcán, és persze, erősödik az immunrendszere, de azért nem mindegy, milyen áron.

10

Amikor rászólok, rögtön mondja, hogy tudom, kézmosás, mégsem mossa meg rendesen a kezét, és ha lehet, el is hanyagolja, mert a kézmosás unalmas.

És bár nem vagyok orvos, de azt tudom, hogy kezet mosni nem véletlenül kell, és Semmelweist sem véletlenül hívták az anyák megmentőjének.

Szóval szeretnék minél több ilyen betegséget elkerülni, így aztán próbáltam ötleteket keresni, hogyan lehetne nagyobb kedvet csinálni a kisfiamnak a kézmosásához, és utánanéztem annak is, hogyan kell helyesen kezet mosni. (Mert tanulni sosem késő 😉 )

Következzenek a trükkök!

Ha mindenféle színes játékot, apróságot teszünk a folyékony szappanos flakonba, az nagyon érdekes lehet, különösen, amikor kinyomjuk a szappant, és ezek a kis apróságok elkezdenek lebegni.

2

Persze először el kell távolítanunk a címkét a flakonról, hogy ezek a színes apróságok láthatók legyenek.

Ha kifogtál egy makacs címkét, ami nemhogy eltávolodni nem akar a műanyag flakonról, hanem egy fehér, ronda, ragacsos valamivé alakul, és még jobban ragaszkodik a felülethez, akkor van egy jó hírem, mert van egy bevált módszerem az eltávolításra.

Aztán jöhetnek a tiszta apró holmik, amiket belepasszírozunk a palackba, ami viszont ne legyen tele, mert egyébként  rögtön szemléltethetjük Arkhimédész törvényét is a gyerkőcnek.

1

Mi lehet ez a színes apróság?

Lego kockák, Kinder figurák, műanyag állatok: dinoszauruszok, cápák, kígyók.

5

Akár mindegyik gyereknek lehet egy sajátja.

6

A szakirodalom szerint, ahhoz, hogy a bacik eltűnjenek a kezünkről, legalább 20 másodpercig kell szappanozni, és persze alaposan, a kéz minden egyes részét érintve. Na, ez engem is megfogott.

7

Jól jöhet még Szabó T. Anna kézmosós verse is (akár énekelve):

Így kell helyesen kezet mosni:

  1. Nedvesítsük be a kezünket, lehetőleg meleg vízzel.
  2.  Szappanozzuk be, és dörzsöljük át alaposan, legalább 20 másodpercig, ne felejtsük ki a kézfejet, az ujjak közét, csuklót, és a köröm alatti részt sem.
  3. Öblítsük le a kezünket folyó vízzel.
  4. Töröljük szárazra, tiszta törölközővel.

Persze a kisfiamnál az is biztosan hatásos lenne, ha megnézhetné egy mikroszkóp alatt a kezén lévő bacikat. Mert átlagban a kéz egy négyzetméteren 10 millió baci nyüzsög.

8
Egy 8 éves kisfiú kéznyomata, utcai játék után.

Persze a kézmosást sem szabad túlzásba vinni, de vannak esetek, amikor mindenképpen kell: például evés, gyógyszer, cukorka bevétele előtt, illemhely használat után, főzés előtt, nyers húsok után, állatsimogatás után, szemét levitele után, beteggel való érintkezés után.

 Szép napot!

A képek forrását a képekre kattintva éred el. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük