otthon

Különleges makramé lakásdekorációkat készít az encsi édesanya

Olyan kreatív elfoglaltságot keresett, amivel a gyerekek alvási idejében foglalkozhat.

„Nekem az, hogy valamit megalkothatok, vagy átalakíthatok (régiből-újat), olyan, mint másnak a sport” – mesélte Nyitra Kinga, amikor arról faggattam, miért kezdett makramézni.

Kinga a házuk felújítása során rengeteget kézműveskedett, régi bútorokat festett és alakított át, fajátékokat faragott.

A ház elkészült, de a kétgyerekes édesanyának szüksége volt az alkotásra, így kezdett el makramézni, amit először 28 éve, az általános iskolában próbált először.

Rengeteg videót megnézett, és közben megtanulta a technikát, olyannyira, hogy 1 hónap után gyönyörű lakásdekorációk kerültek ki a kezei közül.

Az ismerősei, barátai biztatták az alkotásait látva. Kinga nem készít két teljesen egyforma makramét, a minták végtelen variálhatósága szabad utat enged a kreativitásnak.

Kedvenc alapanyaga a Bobbiny zsinórfonal, ebből készülnek a fali makramé díszek, a gyerekszobai dekorokhoz pedig Anchor fonalat használ.

Tervei között szerepel, hogy nyáron, a keresztlánya esküvőjére boldogságkaput készít.

Tudtad? A makramé csomózást arab takácsok alkalmazták először a 13. században. A csomókat a szövés befejezéseként használták a törölközőknél, fátylaknál.

A tengerészek, felfedezők által jutott el Kelet-Ázsiába és Amerikába. A matrózok a hosszú utazások során sokszor kötöttek különféle csomókat a hajókötelekre, így váltak a csomózás szakértőivé. A csomózással készített tárgyakat eladták a helyieknek, így terjedt el a csomózás művészete a világban.

Kinga oldalát ide kattintva érhetitek el.

Szép napot!

Fotók: Nyitrai Kinga. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.