család,  gyerek,  inspiráció,  kirándulás

Elbűvölő helyek Baranyába kirándulóknak: ezeket ne hagyd ki!

Kastélynak álcázott kolostor, finnek, békebeli hangulatú cukrászda, tündéri falvak.

Néha kell egy-egy hosszú túra. Legalábbis nekünk az, hiszen  innen, fenn északról nem sűrűn jutunk el az ország legdélibb megyéjébe. Ha pedig már elmegyünk, mindent belesűrítünk abba az 5 napba, amit csak befogadóképességben és gyerekekkel lehetséges.


Szóval, helló, Baranya! Dunával, Mecsekkel, borvidékkel, éttermekkel, kultúrával,  gőzgombóccal, finnekkel.


Ajánlónkban az általunk kipróbált,  különleges helyeket találjátok.

Püspökszentlászló

Turistaként csak gyalogosan sétálhatunk a tündéri kis faluban, a kocsit a falu határában lévő parkolóban kell hagynunk.

Ennek okát azonnal megértjük,  amint nekivágunk a Zengő lábánál elterülő, egy autó szélességű falu egyetlen utcájának.

A tréfa szerint a Püspökszentlászlón csak az egyik oldalon sütik a palacsintát: persze ha itt vagy ez könnyen érthető, hiszen csak az utca egyik oldalán sorakoznak a csinosan felújított parasztházak.

A kellemes séta az utca végén álló kastélyig tartott, idáig kísért bennünket 2 kis idegenvezetőnk, két cirmos, játékos cica, akik néha-néha  nekilendültek a meredek völgyoldalnak is, nem kis ijedséget okozva a gyerekeknek.

Maga a kastély csak kísérővel, meghatározott időben látogatható, így azt csak kívülről csodáltuk meg, ellenben a kertje,  az arborétum  nyitva van (ápr. 1- okt. 31.), és érdemes körbegyalogolni.

A kastélyt 1797-ben gróf Esterházy Pál László pécsi püspök építtette, és igazából nem is kastélynak szánta, hanem – az akkorra betiltott – pálos rend titkos kolostorának.

A pálosok beköltözése azonban elmaradt, így az épület 100 évig üresen állt, mígnem 1898-ban Hetyey Sámuel püspök felújíttatta, és arborétumot létesített az épület körül.

Később éltek itt Orsolya-rendi apácák, majd szociális otthon lett. 1955 késő nyarán mintegy három hónapig a kastélyban tartották házi őrizetben Mindszenty József bíborost.

Almalomb -Hosszúhetény

Püspökszentlászló közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik, itt tértünk be az Almalomb étterembe: patak, terasz, egykori vízimalom, nagyon finom étel. Kár lenne kihagyni. Itt írtam már róla:

Gazpacho: jeges leves egy csöppnyi titokkal

Geresdlak

A gőzgombóc, a finnek és a szaunák

Nos, néhány éve láttam egy imázsfilmet a megyéről, amelyben egy pillanatra a magyar óriásnyúl mellett feltűnt a gőzgombóc is, no meg Geresdlak. Ez utóbbi nem hagyott nyugodni, így hát nekiindultunk a kis faluba gőzgombócot kóstolni.

Közben még az is kiderült, hogy Geresdlakot a finnek is szeretik, az első finn család 2000-ben érkezett, és azóta annyian érkeztek, hogy a falu 10%-a finn. A falubéliek közül sokan finnül tanultak, és Geresdlakon a legmagasabb az egy főre eső szaunák száma.

Szóval nagyon kíváncsian értünk a faluba, ami egyébként egy takaros hely, de nem a turistákat szolgálja napi szinten: a gőzgombóc kóstoló elmaradt.

Úgyhogy azt gondolom, a Gőzgombóc fesztivál idején kell ezt a falut megnézni.

Siklós 

Foto: Thermal Spa Siklós

Mivel mi nyáron voltunk, a vár után, – aminek létezéséről szinte mindenki tud, és megnézni is érdemes, mert nagyon érdekes, egyedül a parkolóhely kevés, – jó ötlet volt a Siklósi Termálfürdőt is kipróbálni, nekünk nagyon tetszett.

Máriagyűd

Siklós része, igazi búcsújáró hely, ahol a korabeli feljegyzések szerint  Szűz Mária többször megjelent  a templom ablakában, gyönyörű fényességben. Ezek után – egyházi nyomozást követően – 1757-ben csodatevő szent helynek nyilvánították a templomot.

Czukor Borsó – Máriagyűd

A településrészen bolyongva találtunk rá erre a kis gyöngyszemre: a Czukor Borsó cukrászda és kávézó, de ide betérve nekem nem ez jutott róla eszembe.

Inkább kicsit olyan érzésem volt, mintha a varázslatos, vidéki nagynénihez mentünk volna vendégségbe. Gyönyörű, zöld cserépkályha, zöldre festett bútorok, finom csipke, porcelán, apró csecsebecsék, zongora.

De mindenből csak pont annyi, amennyi szükséges. Macaron rajongó kisfiam repetát kért a kis mentás macaronokból, én barackos pitét kóstoltam, a lányom almásat. Igazi békebeli, házias finomságok.

A kertben, a gyümölcsfa árnyékában asztalok,  homokozó, gyerekjátszó, hátrébb piknikező és tűzrakóhely.

Nehezünkre esett elmenni innen. 🙂

Tenkes Csárda – Csarnóta

Jó volt, sok volt, finom volt. A gyerekeket lefoglalta a játszótér, és az állatok, így ők sem türelmetlenkedtek, amíg kihozták az ételt. Finom, magyaros. Érdemes kipróbálni.

Palkonya

Palkonya  (egyetlen) utcájáért nem győztem rajongani, a közel egységes házacskák, csinosan karbantartott udvarok elvarázsoltak.  Még többet olvahatsz róla itt:

Mesebeli egyutcás falu, a gasztrokalandok és a lelassulás “Mekkája”

Orfű

Fürödtünk a tóban, kipróbáltuk az Aquaparkot, majd elkirándultunk a Malommúzeumba is. A 200 éves szárazmalom járgánykerekét régen lovak hajtották. Kipróbálhatjuk a házi kenyér sütést is adott időpontokban.

Zsolnay Kultúrális Negyed, Pécs

Egész napos program lehet, és gyerekekkel is kitűnő:

10 dolog, ami miatt érdemes elmenni a Zsolnay Kulturális Negyedbe

A lista persze korántsem teljes, számos felfedeznivaló van még itt. Az alábbiakat ti ajánlottátok :

Kisújbánya és Óbánya

Erről Nikinél is olvashattok:

https://mertutaznijo.cafeblog.hu/2016/01/15/hegyvideki-falu-melyet-magyar-svajc-nak-is-neveznek/

Vágotpuszta (Mánfa tőszomszédságában)

„Jelenleg egyetlen élő lakója sincs a „falunak”. Igazi szellemfalu. Ha szereted és olvastál már Lovecraft műveket, akkor a klasszikus angolszász rémtörténet érzés Vágotpusztán kap értelmet. Érdekesség, hogy a megye legmagasabban lakott települése volt, amíg lakták. Szintén gyönyörű hely. ”

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket (1 kivétellel) tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük