család,  csináld magad,  DIY,  gyerek,  iskola

3 költséghatékony tipp, amivel feldobhatjuk a sulis hétköznapokat

Személyre szabott füzetborítók és matricák házilag.

Úgy érzem, az idei nyár még gyorsabban eltelt, mint a korábbiak,  már újra itt az iskola. Azt hiszem, ez a hirtelen jött szeptember kicsit a tanerőket is meglepte, mert a beszerzendő füzetlisták még csak nemrég kerülnek hozzánk.

Ráadásul hideg, esős, őszi nappal indult a suli, így jól jönnek ezek a vidám ötletek a szürke napok ellen.

Úgyhogy itt a remek alkalom, hogy feldobjuk kicsit a sulis cuccokat, közben pedig ráhangolódjunk a tanulós hétköznapokra. A lényeg, hogy jobb kedvre derüljünk a végeredmény láttán. Készen állsz felturbózni a táskád tartalmát?

Menő füzetek sk.: drága füzet helyett kösd be az olcsót

Volt már veled is úgy, hogy egy kis apróságtól jobban indult a nap? Hogy a kedvenc tolladdal jobban ment a fogalmazás? És egy egyedi füzettől megtáltosodtál a suliban?

Én azt tapasztaltam, hogy egy szép füzetbe sokkal jobb írni, rajzolni, dolgozni. Ráadásul mindezt egy kis kreativitással egy egyszerű füzetből megvalósíthatod: két technikát mutatok, mindkettő egyszerű, de nagyon látványos eredményt ad.

Ajánlom akkor is, ha valahogy nem érted az öntapadó fóliák lelki világát, amelyek oda tapadnak, ahova nem szeretnénk, és persze mindig buborékosak maradnak.

Írisz technika

A technika lényege, hogy színes, félbehajtott papírcsíkokat kell meghatározott geometria szerint felragasztani, majd a kapott szabályos papírréteget tetszőleges kivágást tartalmazó fedőpapírral lefedni.

Amire szükséged lesz:

füzetek

csomagolópapír

színes  papírlapok

ragasztó, olló

írisz sablonok


Az egyes projektekhez az alapanyagokat a Vaterán szereztük be, ahol mindig lehet találni valami kihagyhatatlan ajánlatot a DIY és újrahasznosító ötleteinkhez.

Amit megtanultunk az évek során, hogy egy tárgy arra való, amire használják, vagy amit kinézünk belőlük. A DIY-szemüvegen keresztül a világ megváltozik, és ha a tárgyakra ilyen módon tekintünk, teljesen új funkcióban, színben el tudjuk őket képzelni.

Érdemes ilyen módon is végignézni a Vatera kínálatát, és meglátni a tárgyakban az új lehetőségeket.


De nézzük a technika lépéseit!

Befedtük a füzetet egy csomagolópapírral, majd levettük a meghajtogatott fedőpapírt.

Kinyomtattuk a sablont, majd a mintát, jelen esetben a flamingót rárajzoltuk a csomagolópapír belső oldalára. A legegyszerűbb, ha ceruzával erősen körberajzoljuk a flamingó körvonalait.

Mivel ez a minta nem szimmetrikus, vigyázni kell az irányokra.

A flamingó mintát sniccerrel kivágtuk a csomagolópapírból.

Az írisz sablont maszkolószalaggal rögzítettük a csomagolópapírra úgy, hogy a számozott rész befelé nézzen.

Ezután félbehajtott papírcsíkokat ragasztottunk egymásra, és a csomagolópapírra, a számozásnak megfelelő sorrendben. A fonák, belső oldalon dolgoztunk.

Végül befedtük a füzeteket.

Tudtad, hogy milyen elképesztően menő manapság a hímzés?

A keresztszemesekkel, és az egyszerű, fel-le verzióval az alsósok már simán elboldogulnak, egy felsősnek pedig tuti nem okoz gondot. És ugye, nekünk sem volt hiábavaló az a sok öltés a technikaórán.

Ezzel a módszerrel az olcsóbb, keményfedelű (spirál) füzeteket dobhatjuk fel.

Mivel a füzet fedőlapja mintás volt, és el szerettük volna takarni, kivágtunk nyomtatópapírból egy megfelelő méretűt, és a felületre  ragasztottuk.

Ezt követően megrajzoltuk a hímzendő mintát ceruzával, majd egy tű segítségével kilyukasztottuk a fedőlapot a minta mentén.

A mintát leradírozhatjuk, és jöhet az öltögetés.

Egyedi matrica házilag

Transzfertechnikával

Ebben a módszerben az a jó, hogy bármilyen matricád lehet: akár a gyerek rajzaiból, fotókból, akár a kedvenc meseszereplőből lehet matrica, de készülhet így névmatrica például egy buliba, zsúrra, idézetes, üzenetes matrica, sőt anyának is jó szolgálatot tesz a spájzban, a fűszertartókon, lekváros üvegeken.

És hogy a suliban hol használhatod? Ragaszd a kulacsodra, füzetedre, tolltartódra. Első osztályposk esetén az ovis jeleket – melyet még rá kell tenni a különböző holmikra, füzetekre – is elkészíthetjük ilyen módon.

Amire szükséged lesz:

(széles, jól ragadó) cellux ragasztó

LÉZER nyomtatóval nyomtatott kép

víz és egy kis türelem

A transzferálás sokféle módszer közös neve, az alábbi videó segít a transzferált matricák elkészítésében.

Olcsó, gyors, és mutatós, és ha olyan kedvük van, másnap már egy új minta díszeleghet a tárgyakon.

Design matricák otthon

Nagyon sok tervező készít ingyenesen letölthető grafikákat, melyeket matricaként használhatunk. Ehhez egyszerűen csak egy etikett címkére van szükségünk (célszerű A4-es verziót választani), majd ki kell nyomtatni a letöltött grafikákat., végül pedig kivágni a matricákat.

Nekünk ezek a kedvenceink.

Okoskönyvjelzők

Amit sokszor látunk, azt megtanuljuk. Ugye, neked is van ilyen élményed?

Nos, ez bizony működik a gyerekeknél is, így, ha a könyvjelzőre mindenféle okosságot teszünk, majd kinyomtatjuk, lamináljuk, a rajta lévő tartalmakat a gyerkőc előbb-utóbb észrevétlenül megjegyzi.

Készítettem néhány okoskönyvjelzőt, remélem, neked is hasznos lesz, innen letöltheted.

Annyit azonban nem árt tisztázni a gyerekekkel és a tanárokkal, hogy mikor használhatja ezeket a könyvjelzőket a gyerkőc.

Kelemes iskolakezdést!

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.


Ezt a posztot a Vatera.hu támogatta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.cafeblog.hu sajátja.


Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük