inspiráció,  otthon

Lenyűgöző konyha 9 négyzetméteren

Minden háziasszony álma egy tökéletes konyha, ami tágas, szép, könnyen takarítható, és mindennek megvan a helye.

Persze, nem mindig akkora területen tudunk gazdálkodni, amekkorán szeretnénk, hiszen sokaknak kisebb konyha jut, de okos tervezéssel ilyenkor is kihozhatjuk a konyhánkból a maximumot, ahogyan azt a fotográfus anyuka  is tette.


F. Góczán Szilvia és családja vendvidéki otthonát már bemutattam korábban és nagyon szerettétek, akkor a konyha megújítása még csak a tervek között szerepelt, mostanra viszont már elkészült az apró helyiség is, nézzük meg együtt, milyen lett.


Régóta tervezgették már Szilviék a konyha felújítását, a  burkolatba  két éve szeretettek bele, ez el is készült akkor, de a konyhaszekrény csak most került a helyére. A tervezést nehezítette a kis alapterület és a sok nyílászáró is.

Milyen  alapterületen gazdálkodhattatok?

2,7×3,3 m széles a konyhánk (2,8 m-es belmagassággal), és ezen a helyiségen keresztül közelíthető meg a nappali, ami azt jelenti, hogy két falán is nagy, kb. két méteres boltíves átjáró található.

Plusz a bejáratával szemben egy ablak, így korlátozottak voltak a lehetőségeink felsőszekrény-fronton: azonban ezt nem sajnálom, mert úgysem szerettem volna túlzsúfolni a konyhát.
Véleményem szerint nem kell annyi tárgyat felhalmozni, így könnyebben el is férünk és jobban rendben is tudjuk tartani a helyiségeket.

Hogyan történt a tervezés? Milyen szempontokat vettetek figyelembe a tervezés során?

Eredetileg asztalossal szerettünk volna konyhabútort készíttetni, azonban a szakember hiány miatt letettünk erről a tervről. Nekem nem fér bele, hogy én könyörögjek embereknek, hogy jöjjenek már felmérni, majd hónapokon keresztül hívogatni sem akarom őket, hogy kezdjék el a munkát. Sajnos nálunk ez a természetes.

Emiatt az IKEA konyhatervezője mellett döntöttünk, mert egyszerűen nem akartunk semmilyen szakembertől sem függeni.
Az online tervezőjükben méretarányos terveket készíthetünk, így megkapjuk a kész bevásárlólistát is, amivel egyszerűen becsattog az ember egy áruházba, ahol ellenőrzi egy kolléga, hogy nem csináltunk-e túl nagy hülyeségeket, majd véglegesíti a tervünket.

Ezek után összeszedünk pár apróságot (vasalatok, fogantyúk) a piactéren, fizetünk, összekészítik a rendelésünket, és vihetjük is haza a lapraszerelt konyhánkat.

Kizárólag rajtunk múlik, mikor készülünk el vele – egyébként az én rettentő ügyes férjem és apósom két hétig dolgozott rajta, de ők igazán alaposak és precízek.

Volt pár fixa ideám, amitől nem voltam hajlandó eltérni, ezekből indult ki az egész konyha: az ablak elé akartam helyezni a mosogatót, meg akartam teremteni a háromszög-elrendezést (a gördülékenyebb munkamenet miatt: mosogató-hűtő-sütő/főzőlap) és persze minél nagyobb munkaterületet szeretem volna.

Mindenkinek szívből ajánlom, hogy a sütőt magasszekrénybe építse be: így elkerülhető a hajolgatás, rettentő kényelmessé teszi a munkát. Mikrót elég ritkán használunk, de abból is került egy beépített a sütő fölé, még pont kényelmes magasságba.

Hogyan választottatok konyhai burkolatot? Szempont volt-e, hogy divattól független legyen? 

A burkolatot már két éve megvettem és a helyére is került akkor.

Egy marokkói mintás mázas burkolatba szerettem bele anno, és ez a szerelem a mai napig tart.
Mindig is fehér konyhabútor volt tervben, így adott volt, hogy valami erősebb, motívumos lap kerül a falra, így érvényesülhet igazán.


A manapság divatos üveghátfalak, fali panelek nekem nem tetszenek, szeretem a rusztikusabb megjelenést, illetve semmit sem szeretek takarítani, ami magasfényű.


Biztos vagyok benne, hogy ez a minta is „kimegy a divatból” egyszer, mint minden. Majd akkor gondolkodom rajta, hogy mi kerüljön a helyére.

Milyen a világítás, hol van és mennyi?

A plafonon helyet kapott egy üvegcsillár, ami szuper általános szórt fényt biztosít, illetve a magasszekrények aljára is került led, ami a pultot világítja meg munka közben.

Az üveges szekrények kaptak szabályozható erősségű belső világítást is, esténként ezzel váltom ki a csillárt. Hangulatos, lágy fényt ad, igazán kellemes.

Milyen a konyhabútorotok stílusa? Milyen elemeket tartalmaz?

A már leírt okok miatt IKEÁs konyhánk lett, így adott volt a front-választék: nem volt nehéz kiválasztani közülük az egyetlen romantikusabb, rusztikusabb hatású típust.
Kizárólag teljesen kihúzható, fiókos elemekből állítottuk össze a szekrényeket: ezek a legjobban pakolhatóak és hozzáférhetőek.

Nincs több térdelés a földön, miközben a leghátsó fazekat kotorjuk ki a polc legmélyéről!

Régebben szerettem volna valódi fa munkalapot, mert gyönyörűnek tartom, de rájöttem, hogy a konyha van értem és nem fordítva: semmi kedvem pár havonta olajozgatni, folyamatosan aggódni, hogy mi sérti fel a felületét, mi ömlik rá, amit beszívhat a fa. Így egy sima „igénytelen” laminált tölgymintás munkalapot választottam.

Milyen trükköket alkalmaztál a rendszerezés során?

A konyhában, ugyanúgy, mint máshol, vagy még inkább fontos a rendszerezés, hiszen azon múlik, milyen tisztán és könnyen tudunk főzni, hogy milyen egyszerűen érjük el az alapanyagokat, konyhai gépeket.

A tervezés során már tudnunk kell, mit hova akarunk elpakolni, hogy minden kézre essen: a kukák a mosogató alatt, mellette közvetlenül a mosogatógép (így minden „szennyes dolog egy helyre összpontosul”), a sütő alá kerüljenek közvetlenül a tepsik, sütőformák, a főzőlap alatt kapjon helyet az evőeszköz tároló: így kevergetés közben is bármikor előkaphatunk még egy kiskanalat a kóstoláshoz.

Minden fiók kapott bambusz vagy műanyag rendszerező-elemeket, így sokkal könnyebben elkerülhető a káosz, mindennek van egy kis fakkja.

A sarokba egy 360 fokban forgatható tálcákkal rendelkező elem került, így minden elérhető könnyedén ott is.

Hol zajlik az étkezés?

Az étkezőasztal nálunk a nappali konyha felé eső oldalára került.

Változtatnál-e valamit a konyhán?

A falszín nem pontosan az lett, mint amit kitaláltam, de harmadszor már nem voltam hajlandó átfesteni.

A palettán teljesen máshogy nézett ki, mint végül a falon. Egy zöldesebb matt árnyalatot szerettem volna, de végül is ez a kékesszürke sem rossz. Marad. Egy ideig biztos.

Miért szereted a konyhád?

Mert okos, rendszerezett, van sok helyem, az új sütőm tökéletes, eddig még semmit sem sikerült elrontanom benne, ami nagy szó. Sosem sütök recept alapján.
Azokat az alapanyagokat használom fel, amik éppen itthon vannak, és mivel nagyjából tisztában vagyok a kevert/élesztős/hájastészta alapreceptekkel, mindig aszerint variálom, amit itthon találok. Néha több, néha kevesebb sikerrel.

Fotók: F. Góczán Szilvia

Szilvi fotográfus, gyönyörű lépeit itt találod.

Szilviék otthonát itt nézheted meg:

Erdei manólak a patak partján

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük