inspiráció,  otthon

Erdei manólak a patak partján

Megtalált nyugalom a Vendvidéken, a fotográfus édesanya tervei szerint.

F. Góczán Szilvia családjával néhány éve talált rá álmai házára Rábatótfalun.

kilatas

Hosszas keresgélés után már-már lemondtak róla, hogy ezen a vidéken rálelnek arra az ingatlanra, amire mindig is vágytak, amikor hallomás alapján felkutatták a patak partján évek óta üresen árválkodó, félig kész házikót.

A házhoz út sem vezetett, csak egy gázlón keresztül lehetett megközelíteni, mégis szerelem volt első látásra.

bath1

Kérlek, mesélj a kezdetekről! Miért esett erre a házra a választásotok?

Pár éve Vas megyébe, a Vendvidékre költöztünk a férjemmel, mivel ő helyi származású. Az itteni ingatlanfelhozatal igen szűkös volt, és hatalmas szerencsének érzem, hogy megtaláltuk ezt a 100 nm-es, DK-i tájolású házat.

Minden elvárásunknak megfelelt: patakparton, erdő szélén áll, csupán egy darab szomszéddal büszkélkedik, nagy, 3000 nm-es terület tartozik hozzá és világos. NAGYON világos. 🙂

livingroom3

Az alapelrendezése is ésszerű volt: falat sem kellett bontanunk, csak pár kisebb átalakításra volt szükség. A földszinten előszoba, közlekedő, fürdő, konyha-nappali és egy kis kamra található. Kényelmes, széles lépcső vezet fel az emeletre, ahol két háló, fürdő és egy tágas előszoba kapott helyet.

kitchen2

stairway2

Egyébként a házat 14 éve fejezték be, mi két éve vettük meg. Nagy szerencsénk volt az is, hogy sosem költöztek be az eredeti tulajdonosok, a felső szintet be sem fejezték, így rombolnunk sem kellett.

livingroom1

Mi az, amit felújítottatok a házon?

A kötelező nyílászáró-cserén túl a fűtési rendszerhez nyúltunk hozzá elsősorban. Eredetileg egy kombikazán biztosította a meleget, azonban beépítésre került egy vízteres kandalló is, amit a központi rendszerre kötöttünk, így már fával is ki tudjuk fűteni az egész házat.

stairway1

Milyen szempontok játszottak szerepet a helyiségek kialakításánál, a berendezésnél?

Az egyik legfontosabb szempont a hely minél okosabb kihasználása volt, mivel nem túl nagy az ingatlan.

Igyekszünk minden zugot megfelelően kihasználni, ami azért is fontos, mert fél éve született meg a kisfiúnk, így már hárman élünk itt, plusz a macskánk, Szerafin (egyébként a házkeresésnél azért is volt fontos szempont a “vadregényes” környezet, hogy ő biztonságban legyen 🙂 ).
Hál’ istennek szabad kezet kaptam a férjemtől a berendezés kialakításában, így talán sikerül egy egységes stílust elérnem lassan.

livingroom10

Hogyan zajlott a tervezési folyamat? 

Minden ötlet a mi fejünkből pattant ki, és rengeteg szép megvalósítás a férjem és apósom keze munkáját dicséri.

Hagyományos módszerrel terveztem: négyzetrácsos lapon, vonalzóval, majd a kis, méretarányos papírdarabkákat (ezek voltak a bútorok) ezen tologattam.

bath6

Honnan inspirálódtatok? Ki hozta az ötleteket?

Internet, internet, internet. Pinterest, IKEA, különböző lakberendezési portálok és blogok voltak a legnagyobb barátaim…és még mindig azok. Sokszor van, hogy éjjel álmatlanul bámulom a plafont egy újabb bútorelhelyezésen vagy díszítésen agyalva.
A látványvilág tőlem származik, a műszaki oldalát a dolgoknak viszont a férjem alakítgatja.

livingroom9

Mi volt a fő szempont a berendezés kialakításánál? Milyen stílusú a lakás?

Egyszerűség, letisztultság, könnyű takaríthatóság. 🙂  Imádom a fehér színt, illetve a földszíneket, ezeket használtam szinte mindenhol. Nem áll távol tőlem a most oly’ divatos vintage sem. Szeretem a letisztult dolgokat pár apró finom részlettel feldobni.

kitchen3

livingroom5

Honnan valók a burkolóanyagok, hogyan választottátok ki ezeket?

Bár eredetileg hajópadlót szerettem volna melegburkolatnak, végül laminált padlót választottunk, így nem fog fájni a szívem, ha mondjuk öt év múlva cserélni szeretném.

Az Oxford tölgyre esett a választásom a Praktikerből, mert ez egy markánsabb, sötétebb árnyalat, és jobban kiemeli a a világos színeket (vagy fordítva? :-)).

upstairs1

Hidegburkolat téren egy szentendrei céget találtam meg (acdesign.hu / esküszöm, annyit reklámozom őket mostanában, hogy százalékot fogok kérni…), mert náluk találtam metrócsempét, illetve patchwork mintájú cement és greslapokat a legjobb áron.

bath4

Ki végezte a festést? Milyen színeket használtatok a falon? Milyen színek dominálnak a lakásban?

Nálunk sajnos szakemberhiány van, szinte mindenki átjár dolgozni Ausztriába, így mindig problémát jelentett megfelelő szakembereket találni. Végül ajánlottak egy csapatot, azonban sajnos nem voltunk velük megelégedve: elég annyit mondanom, hogy glettelés után késő éjszakáig mi csiszoltuk a falakat, mert ők egyszerűen képtelenek voltak elérni azt a minőséget, amit elvártunk.
Ahogy említettem, a világos színek dominálnak, törtfehér, szürke, a nappali egy nagyon világos menta lett, (ami egyébként duckegg blue lett volna, csak a remek festőink felhígították a festéket…). Egyedül a gyerekszobában használtam picit erősebb színeket: ott a zöld szín a meghatározó.

elfy1

elfy3
Nagy kedvencem az osztott falfestés: 130 cm-ig szín, felette törtfehér, kettő között bordűr. Egyszerű, látványos, de mégsem annyira megszokott.

masterbedr4

Van-e valamilyen speciális műszaki megoldás a lakásban?

Talán a vízteres kandallónk. Imádjuk.
Illetve a fürdőben zuhanytálca helyett szigeteltettük a burkolatot, bár nem hiszem, hogy ez manapság annyira speciálisnak számítana.

Milyen egyedi ötletek vannak a lakásban? Melyik a kedvenc helyiséged és miért?

Ez egy nehéz kérdés. Számomra minden egyedi, hiszen én álmodtam meg. 🙂

Talán a fenti fürdő a kedvenc helyiségem. Itt találtak otthonra a metrócsempék, és a patchwork lapok. Egy nyugalmas ki zug kialakítása volt a cél. Egy ideig Angliában éltünk, ott szerettem bele az ottani lakberendezési stílusba, ezt szerettem volna elérni a fürdőszobában is.

bath2

Kisfiam szobájában is a igyekeztem az egységességre törekedni; egy kis erdei manó-lakot akartam berendezni neki, így találtam ezt a hangsúlyos bordűrt.

elfy2

A mi hálónk még nem érte el a végleges formáját, de alakul. Itt a kék színt vezettem be, mert a férjem szereti. 🙂 Gondoltam, ha már ilyen kis romatikus-csilláros, legalább a színe legyen olyan, ami picit “keményíti”. Illetve hasonló okból került az egyik falra a viles tapéta is:  ez a vintage fadeszka minta jól reflektál a nagy sötétkék Hemnes komódra.

masterbedr2

masterbedr3

A nappalink nem túl nagy, és az étkezőasztal is itt kapott helyet – jelenleg a karácsonyfa miatt még zsúfoltabb a helyiség, így az asztal nem is az eredeti helyén van a képeken – , tehát a térnövelés miatt itt is a fehér, a szürke és a természetes színek dominálnak.

Mivel nincs vendégszobánk, fontos volt olyan kanapét választanunk, amin adott esetben aludni is kényelmes, így esett a választásunk az IKEA Backabrojára.

livingroom4

Az egyetlen falat, ahol nincs ablak, Billy könyvespolcokkal rendeztük be, s a sarokban fennmaradó helyre kis számítógépsarkot alakítottunk ki az asztalosunkkal, mintegy a Billy meghosszabbításaként.

livingroom2

livingroom7
A konyhánk még nem a végleges bútor található. Természetesen ide is fehér szekrénysor kerül majd, ha egyszer eljutunk odáig, illetve a földszinti fürdőszoba upgradelése folyik épp.
Egyébként a bútoraink 90%-a az IKEÁ-ból való, bár van némi JYSK is, de inkább kiegészítőkben.

kitchen1

Van-e saját kézzel készített dekoráció, berendezési tárgy az otthonotokban? 

Igen, van pár saját készítésű tárgyunk. 🙂  Mivel eredeti szakmám szerint fotográfus lennék, így a fotók nagy része saját, illetve minden festmény is az a házban.

elfy5
Továbbá egy félig összedőlt vályogházban találtunk egy szegény öreg, barna, korhadt konyhaszekrénykét is, ami felújítás után a nappalink egyik dísze lett. Alapos előkezelés után (pár fa elemet pótolni kellett, zárcsere, megerősítés) Annie Sloan oldwhite krétafestékkel lett lefestve – hasonlóan, mint a fiam kiságya. Mivel már a várandósságom vége felé jártam, sajnos én nem tudtam dolgozni vele, tehát ez apósom ajándéka volt.

Illetve még nem találtam megfelelő dohányzóasztalt a nappaliba, így egy deszkaládát alakítottam át és kezeltem le a már említett krétafestékkel.

livingroom6

Mi az, amin változtatnál? Mik a további tervek a lakás berendezésével kapcsolatban?

A ház folyamatosan változik, és még nagyon sok minden nem készült el: új konyhabútor a következő projekt, illetve az emeleti előtérbe egy nagy faltól-falig beépített szekrény már félig készen áll az asztalosunknál.

És hogy a család megtalálta-e a harmóniát ebben a házban?  Szilvi szavait idézem:

„Szeretem a ház apró neszeit, melyeket szép lassan kezdek teljesen kiismerni. Szeretem azt a sok-sok órát, míg csak ültem az üres falak között, bámultam magam elé, és apránként kezdett összeállni a fejemben a kép, hogy milyen környezetben szeretnék élni. Szeretem, hogy ezt sikerült elérnem. Szeretem a képeinket a falon, szeretem, hogy mindnek van jelentése, hogy mind „mi” vagyunk. Szeretem, hogy még közel sincs kész a ház, és évekre ellát szeretnivalóval.”

Szilvi Facebook oldalát itt találjátok.

Fotók: F. Góczán Szilvia

Szép napot!

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük