recept

Kalandjaim a befőzőautomatával

Dunsztom sincs. Ja, de van!

A múlt héten 2 jeles esemény is történt velem: nyitás előtt jártam a soroksári IKEA áruházban, és lett egy befőzőautomatám, melyet már oly régóta áhítottam.

A Facebook-on be is számoltam nektek a kezdetekről, mikoron is a 27 literes „kicsike”  elfoglalva a konyhámat beüzemelésre került.

https://www.facebook.com/anapfenyillata/photos/a.250685668389650.1073741828.250663971725153/700092123449000/?type=3&theater

Bár a 27 literes óriás „fazekammal” nyithatnék hot-dog büfét, árulhatnék forralt bort, és puncsot is, azért leginkább arra vágytam, hogy szörpjeim, befőttjeim, lekvárjaim repertoárját tovább növelhessem egy ilyen, házi pasztőrözésre (tartósításra) használható készülékkel, természetesen tartósítószer mentesen.


Az itt szereplő receptek egy részét korábban is készítettem ugyanígy, csak a száraz dunszt helyett most az automatát használtam, más részük teljesen új, és kísérletképpen készült.


Ebben a bejegyzésben szándékozom összegyűjteni a tapasztalataimat, leírom, mit, hogyan csináltam, már csak magamnak is. És az is idekerül majd, hogy a kísérlet sikeres volt-e, vagy sem.

Csak jól záró csavaros, vagy csatos üvegek használhatóak, dugósak nem, a dugó kirepül az üvegből.

Az első kísérleti alanyom a köszméte volt. Természetesen a köszmétét megtisztítottam, és alaposan megmostam.

Köszméteszörp

A klasszikus recept szerint a köszmétére cukrot, citromkarikákat és tartósítószert kell tenni, majd  1 hétig állni hagyni, végül leszűrni.

Én most úgy csináltam, hogy a köszmétét lassúprésen lepréseltem: a 0,5 liter léhez 0,5 kg cukrot adtam. Majd csatos üvegekbe töltöttem. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc.

Köszmétebefőtt

Kb. 3 dl-es üvegekbe tettem a köszmétéket, majd mindegyikre szórtam egy evőkanál cukrot. Felöntöttem vízzel, majd rácsavartam a tetejét. A gép beállítása: 80 fok, 30 perc.

Ezt télen köszméteszósz készítéséhez szeretném felhasználni.

Köszméte lekvár

Levendulás köszméte lekvár

  • 300 g egres
  • 300 g cukor
  • 2 szál levendula

Az alapanyagokat egy lábosban összeforraltam (kb. 5 perc), botmixerrel kicsit megtörtem, majd  üvegekbe töltöttem. Én nem szeretem, ha túl intenzíven érződik a levendula, de érdemes megkóstolni, és ízlés szerint adagolni a levendulát.

A gép beállítása: 80 fok, 30 perc.

Nos, itt tartok. Mindenféle tapasztalatot szívesen fogadok. Nektek van automatátok?

Összegyűjtöttem néhány oldalt is, ahol befőzőautomatás tapasztalatok vannak:

http://szekercelazac.blog.hu/2014/08/01/befozoautomata

https://tortafuggo.blogspot.hu/2012/11/befozoautomata.html

http://kingakonyha.blogspot.hu/p/befozes_187.html

Szép napot!

A bejegyzés  saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük