csináld magad,  DIY,  öko,  otthon,  újrahasznosítás

Hasznosítsd újra! Kartondoboz újragondolva

Ki ne dobd, turbózd fel!

cipősdobozok, kartondobozok nálunk nagy kincsnek számítanak, hárman is versengünk érte: a kisfiam, Grafit cicánk és én.

Grafit, ha üres dobozt lát, azonnal belevackolja magát, akkor is, ha kilóg a lóláb, akarom mondani, macskaláb: addig rendezkedik, míg valahogy beleszuszakolja kerek formás idomait a dobozba.

A kisfiam mindenféle kísérletet, és kreatív alkotásokat készít a dobozokból, én pedig kicsit feltuningolom, és a cuccainkat tárolom az újrahaszosított verziókban.

A netes vásárlások megjelenésének hála, a cipősdobozokon kívül már a kartondobozokat is hasznosíthatjuk. Ennek pedig most nagyon megörültem, mert egy pont olyan méretű dobozzal akadtam össze, amilyenre már régóta vadásztam.

Amire szükséged lesz:

kartondoboz

filc

textilragasztó, ragasztópisztoly

vászonanyag bélésnek

A hálószobai IVAR szekrénybe szerettem volna ugyanis tárolódobozt, de az eddigiek vagy túl kicsik voltak, vagy túl nagyok. Azt is tudtam, hogy filccel borítottat szeretnék, mivel már jó ideje várakozott egy darab a barkács anyagaim között.

Az első nehézséget az adta, hogy a doboz fedélrészére a doboz oldalán volt szükség, hogy az egész magasabb legyen, így bevonáskor a doboz éleit mindenképpen takarni kellett.

Egy ilyen projekt a tervezéssel kezdődik, ki kell számolni, miből mennyi kell: szóval a terület, kerület számítások gyakran előkerültek, sőt a legkisebb közös osztó is, úgyhogy mutattam is a gyerekeknek, mire volt jó, hogy ezeket nemcsak megtanultam anno, hanem még értettem is.

A doboz belsejébe vászonanyagból készítettem bélést.

Első lépésben a doboz aljára szabtam egy takarólapot egy másik karton felhasználásával. Ezt bevontam az anyaggal, ugyanígy jártam el a doboz palástjával is: az anyagot a doboz aljához ragasztottam, a felső részen pedig visszahajtottam a doboz peremére, és itt rögzítettem.

A filcanyagom a vastagabb fajta volt, így amikor megpróbáltam egyben használni, nehezen engedelmeskedett, ezért amellett döntöttem, hogy csíkokra vágom, és ebből – a régi fűzőcske játék szerint – szövöm meg a borítást.

A csíkok szélességét (4 cm) a doboz méreteihez választottam, a cél az volt, hogy minden oldalon, illetve magasságban stimmeljen a szövés.

A csíkok ragasztását vízszintesen, a doboz tetején kezdtem, csak az éleken ragasztva meg az anyagot. Itt már ragasztópisztolyt használtam.

Majd függőlegesen fűztem végig a doboz oldalait.

Ragasztani csak a végén ragasztottam: a doboz tetején, körben, majd a doboz alján, visszahajtva a filcfelesleget.

A doboz aljára végül egy fedőlapot szabtam, majd erősen ráragasztottam.

Be kell, hogy valljam, nagyon elégedett voltam az eredménnyel. A doboz a fehérneműs szekrényben fog szolgálatot teljesíteni, de más szerepben is jól mutat.

Fotók: saját ® .

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük