család,  csináld magad,  dekoráció,  DIY,  felújítás,  otthon

Stílusos élet egy 46 négyzetméteres zuglói panelben

A lakberendező tulajdonos a kissé szűkös, zsúfolt panelből légies és modern otthont teremtett.

Amikor Judit és párja, Miklós– az albérleti lét után – új lakást vásárolt, listájuk élén a panellakás szerepelt, a távfűtés megbízhatósága miatt, hiszen azt szerették volna, ha az otthonuk télen kellemesen meleg. Emellett szempont volt még, hogy a lakás jó állapotú és azonnal beköltözhető legyen.

Így esett a választásuk erre az 1970-es évek elején épült, dán típusú panelházban lévő, DNy-i tájolású másfél szobás, gardróbos, zöldre néző, zuglói lakásra.

„A lakás műszakilag megfelelő és költözhető állapotban volt, de a nyílászáró korszerűsítése, illetve hő- és hangszigetelés miatt bejárati ajtó- és ablakcsere történt, és a parkettát is felcsiszoltattuk, a falfestések mellett.” – mesél a kezdetekről Judit.

Mivel  a tulajdonosok eleve nem szeretik a túlzsúfolt tereket, fontos volt a világos, szellős, légies berendezés kialakítása.

Ezt kezdetben az előző lakásban lévő bútorokkal próbálták kialakítani, ami ugyan minimál stílusú volt, de a bútorok és a lakás kezdeti színei már nem tükrözték az időközben kialakult igényt és stílust.

Így minden bútor eladásra került, a padló teljes egészében fehérre lett cserélve, és a falak is fehér színt kaptak, tehát az alapoktól kezdve a bútorzaton át minden megváltozott.

„Pár hónap leforgása alatt történt a csere, amit nem bántam meg, ma is ezt az alapot használjuk, csak a dekoráció, kiegészítő, vagy egy-egy kisebb bútor változik szezonálisan vagy hangulatunk függvényében” -meséli Judit, aki időközben lakberendező végzettséget is szerzett.

„Az ízlésem, stílusom nem változott, inkább finomodott, viszont megtanultam fontos szakmai szabályokat, pl. a bútorok elhelyezését illetően.

Ami viszont változott, hogy míg korábban beköltözhető állapotú lakást kerestem, addig ma, lakberendezői ismereteimmel kizárólag felújítandó lakást vásárolnék meg.”

„A lakás úszik a napfényben, így ezt az előnyét mindenképpen szerencsés volt fokozni. Ezt világos színekkel és bútorokkal sikerült megtartani, illetve a szellős elrendezéssel, ami nem nyomja össze a teret.

Emellett fontosnak tartjuk, hogy az üzletben vásárolt, modern bútorok közé becsempésszünk egyedi, illetve örökölt, régi szép darabokat, melyektől igazán otthon érezzük magunkat.”

„A fürdőszobai járólapot kivéve az egész lakást hófehér laminált padló borítja, melyet a Diego-ban vásároltunk. Nagyon jó minőség, magas kopásállósággal. Sajnos már nem forgalmazzák.

A konyhában a munkapult mögött egyedi készítésű, fehérre fújt üveg hátfal van, mely a meglévő csempére került felhelyezésre.

A fehér falszín rendkívül világossá tette a lakást, így szobánként egy-egy falszakaszt izgalmas fekete színre festettünk. Beköltözéskor szakemberek festették az egész lakást, azonban a fehér és fekete színt házilag kiviteleztük.”

Mivel kislakás és fontos a tárolás, ahol a helyiség megengedte, ott felfelé terjeszkedve, az ajtókeret fölött alakítottak ki tárolási lehetőséget.

A gardróbszobában erre polcok adtak megoldást, míg az előszobában egy nyitható, polcos szekrény került beépítésre.

„Rám nem nagyon jellemző a DIY vagy az állandó alkotás, próbáltam, de rájöttem, hogy nincs türelmem pepecselni, kizárólag a gyorsan és egyszerűen elkészíthető megoldásokat szeretem.

Ilyen az egyik lerakóasztalunk, amit egy régi, tálcás állólámpa alsó részéből készítettem. A lábakhoz nem nyúltam, tetszett az eredeti, kopottas felülete, a teteje viszont fehér színt kapott. Ez kb. már 4 éve történt, mai napig szeretem és mindennapi kellék a nappaliban.”

Miklós viszont szeret tárgyakat újragondolni, vagy egyedi berendezési eszközöket kitalálni, asztalosként pedig ezeket tökéletes minőségben el is tudja készíteni.

Ő álmodta meg a retró vonalakat magán viselő, egylábú, hajlított rétegelt lemezből készült, fiókos-polcos éjjeliszekrényt, melynek lába tetszés szerint eltávolítható, ezáltal „lebegő” szekrénnyé változik.

Juditék kedvenc helyisége a nappali, itt töltik a legtöbb időt, olvasnak beszélgetnek, dolgoznak, lazítanak.

„Azért szeretjük a nappalit, mert ha egyikünk dolgozik, és a másik olvasna, megtehetjük egymás zavarása nélkül, és jólesik, hogy egy légtérben maradhatunk.”

Ami tervben van

„A fürdőszobát szeretnénk átalakítani zuhanyfülkésre, mellé helyezni a mosógépet, ezáltal felszabadulna egy kis hely és tágasabb lehetne. A jövőben a konyhában is szeretnénk lecserélni a konyhabútort, illetve plafonig beépíteni, hogy növeljük a tárolási lehetőségeinket. ”

Tóth Judit lakberendezési ötleteit itt követhetitek:

https://www.facebook.com/scandinavianpoint

https://www.instagram.com/scandinavianpoint/

Miklós alkotásait pedig itt találjátok:

https://www.facebook.com/mb.mobelbau/

https://www.instagram.com/mb.mobelbau/

Fotók: Tóth Judit

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük