csináld magad,  DIY,  karácsony,  öko,  újrahasznosítás,  Ünnep

Mire jó egy régi naptár?

Ötletek mindenféle „ökoráfeszülés” nélkül.

Így év vége táján lassan lecseréljük a 2019-es naptárakat, és az addig használt képes, átlapozós verziók – jó esetben a szelektív kukában végzik. Vagy mégsem?

„Amikor egy ártatlan ország-város játékhoz anyukád zsigerből húz elő egy tavalyi naptárt különösebb “ökoráfeszülés” nélkül..
Na, ilyenkor érzem, hogy van még mit tanulnom..” – mesélte Bak Lilla egy csoportban, és ez adta az ötletet, egy újabb  gyűjteményhez, ami a naptárakhoz kapcsolódik.

De először azonban tisztelegnék az előtt a szemlélet előtt, ami még nagyszüleinknek, (szüleinknek) teljesen természetes volt: hogy mindent felhasználtak, amit csak tudtak, szinte egyáltalán nem termeltek szemetet.  Emellett igyekeztek úgy élni, hogy csak annyit használjanak, amennyire szükségük volt, ne pazaroljanak.

Az én olvasatomban ez jelenti ma is a környezettudatosságot, és ez a fajta tudatosság az, amiben a mindennapjainkat élnünk kellene ma is.


Szóval jöjjön néhány ötlet, amit aztán lehet tovább bővíteni.

Egyszerű asztali naptárak:

  • Az asztali naptárt háromfelé vágva szuper firkanotesz lesz belőle.
  • Egyik évben naptár, másik évben notesz: a hátuljára írva a következő évben is használhatjuk, például beveásárlólistához, jegyzetekhez, vagy a gyerekeknek valamiéyen tantárgat gyakorolni.
  • Jó kis inspiráció lehet a következő évre, ha minden nap felírod a naptárba, hogy mi volt az aznapi menü, így könnyebb eldönteni, mit főzzünk aznap. Különösen jó ez, ha az éppen aktuálisan , elérhető alapanyagokból főzünk, mert ez segíthet abban is, hogy igyekezzünk szezonálisan főzni.

A színes, mintás, képes naptárakat legjobb csomagolóanyagként felhasználni. 

A gyönyörű képek dekoratívak, és ezek a naptárak általában elég erős anyagból készülnek ahhoz, hogy kis papírtasak vagy papírtáska legyen belőlük.

Ez most karácsony előtt igazán aktuális, itt találod  a készítés lépéseit.

Ötlet igazán elszántaknak: ha elrakod a 2019-es naptárad, akkor az legközelebb 2030-ban újra felhasználhatod.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük