csináld magad,  DIY,  öko,  otthon,  újrahasznosítás

Búcsú a kaotikus fűszertárolástól

Kémcsővel, sorakozó!

A rosszabb idő meghozta a rendszerezési kedvemet, most azok az apróbb dolgok kerültek előtérbe, amik eddig  a nagyobb minimalizálás mellett háttérbe szorultak.

És mivel a kertben termesztett fűszereimet is el kellett helyezni, a fűszeres fiók és tartalma került górcső alá.

A fűszerek tárolása ugyanis mindig gondot okozott eddig.

A használt fűszertartók vagy nagyon nagyok voltak, vagy túl kicsik, emiatt sok fűszert párhuzamosan tartottam: egy része fűszertartóba került, a maradék felbontva a fiókban landolt.

Mi viszonylag sokféle fűszert használunk, de vannak olyanok, amelyet egy évben csak egyszer, így voltak fűszerek, amelyekből több csomaggal is volt – persze, mindegyik felbontva – és voltak olyanok is, amelyek már nagyon régiek voltak.

Előtte- utána

Szóval az első lépésben válogatni kellett:

  • Kiszedtem a nagyon régi, lejárt fűszereket, gyógynövényeket, ezek a zöldfűszerekkel mentek a komposztra.
  • Az azonos fűszereket egy csokorba rendeztem.
  • Felmértem mennyi és milyen fűszer maradt, és azt is, hogy ehhez milyen tárolók kellenek.

Itt kapcsolódott be a saját termesztésű fűszer, hiszen ezt is szerettem volna eltárolni. van ugyanis egy kis fűszerkertünk, és bár tervben volt korábban, hogy megmutatom, valahogy ez elmaradt, így ki is használom az alkalmat egy fotó erejéig.

Amit el kellett engednem:

  • Sokáig szerettem volna egységes tárolási módot, vagyis, hogy sok azonos ki edénykében csinosan tárolom a fűszereket, de ez nem működött nálunk. Volt rá több kísérlet is, de nem egyformán fogynak a fűszerek, nem egyforma mennyiségre van belőlük szükség, így ezt elengedtem.
  • Egyébként nem akkora gond ez, hiszen fiókban tárolom a fűszerek egy részét, csak a gyakran használtak vannak elöl.

Milyen megoldás született:

  • A nagy felhasználású, nagyobb térfogatú fűszereket a korábbi, nagyobb méretű, IKEA fűszertartóba tettem.
  • Voltak olyan fűszerek, melyek őrlőmalomba kerültek, ezek újrahasználható verziók voltak, így például erdélyi sóval, és virágsóval töltöttem meg kimosás és a címke eltávolítása után a Lidl-s malmot.
  • Voltak olyan fűszerek, melyből egyszerre használunk el egy csomagnyit, ezeket bontatlanul, az eredeti csomagolásban tárolom. Ilyen például a grill  fűszer, ezt rákenjük egy csirkére, de például a fahéjas gyurmához is bontatlan csomag fahéjat használok.

  • A kisebb kiszerelésű, mennyiségű fűszerek egy része kis befőttesüvegbe került, más részüket pedig parafa dugós kémcsőbe tettem. Ez utóbbi nagy vágyam volt már, és vegyész lévén igazán illik is hozzánk.

Ilyen kémcsöveket parafadugóval kreatív boltokból, vagy laborellátókból lehet venni, figyelni kell a méretre, érdemes megnézni, melyik nekünk az ideális.

A laboros hőálló, így mosogatógépben mostam tisztára. Fekete dekortapasszal írtam rá a  fűszer nevét.

Kezdő „alkimisták” számára is áttekinthetően rendszerezhetők a fűszerek, nagyon szeretem.

Fotók: saját ® .

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük