csináld magad,  dekoráció,  DIY,  otthon

Betonozásra fel: az üveg és a beton találkozása

Így készíts betonból vázát!

Sajnos, az üvegbetont nem én találtam fel, ebben a bejegyzésben vázák készülnek: egyszerűen befőttesüveg és beton kombinálásával. Ez a két anyag, bár ellentétesnek tűnik, mégis illik egymáshoz:  a légies és a nehézkes a vázában egy párt alkot.


Visszatérve az üvegbetonra: ismeritek ezt a zseniális, magyar találmányt, mely Losonczi Áron okleveles építészmérnök nevéhez fűződik ?

Én nem túl régen találkoztam vele, Judit mesélt róla: ez egy átlátszó beton anyag, ami annak köszönheti az átlátszóságát, hogy optikai szálakat tartalmaz. Ezek nagyon vékonyak, olyanok, mint a hajszál, így egyöntetű felületet látunk.

Futurisztikus és gyönyörű.

Na, de elő a cementtel, és készüljön a váza . Készen álltok?

Amire szükséged lesz:

befőttesüveg, pálinkás pohár

öntőforma (tejfölös pohár, papírpohár)

fugapor

testápóló/ olaj

folpack,  befőttes gumi

Először készítsük el a keveréket, a gyártó utasítása szerint. Én szoktam fugaport és Estrich betont is használni, vagy Baumit apró szemcsés betont, amit megszitálok.

Ebben az esetben az a jó öntőforma, ami az üvegedénytől csak kicsit vastagabb, maximum 1 cm-rel, hogy a beton/gyűrű ne legyen túl vastag az üvegedény körül. A formát előzőleg testápolóval, olajjak ki kell kenni, így könnyebben el lehet majd távolítani.

A formába mehet az üvegedény, a formát ne töltsük meg teljesen, mert ilyenkor a betonszint megemelkedik. Az üvegedénybe tegyünk nehezéket (kavics, rizs, …).

Hogy az üveg ne mozduljon el a még folyós betonban, én befóliáztam, és befőttesgumival rögzítettem a helyzetüket. Már csak várni kell néhány napot, amíg megköt az anyag, és lefejthetjük az öntőformákat.

Az elkészített tárgyakba tehetünk virágot, növényeket, de gyertyatartóként is használhatjuk.

Szép napot!

A bejegyzés SAJÁT képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük