inspiráció,  otthon

Hálószoba projekt: kényelmes hálószoba a nyugodt alvásért

Apró hálószobánk bemutatója.

Megmondom őszintén, nem igazán tudom, hogy pacsirta vagy bagoly vagyok, már ami a felkelést illeti, ugyanis már évek óta korán kelek, de ezt mindig a külső tényezők határozták meg eddig: bejárás busszal a középsuliba, korai munkakezdés, a kisgyerekes szülők alváshiánya és ébredései, a blogírás miatti korai kelés, és legújabban a cicánk  „éhezése” ébreszt hajnalban.

Nem esik ez mindig jól, szóval tudnék még aludni legtöbbször, sokszor attól függetlenül, hogy mikor fekszem le.

A gyerekek születése óta nem alszom úgy, mint a bunda: azt az „alig alszom” időszakot valahogy nem tudom bepótolni és azóta éjszaka többször is felébredek.

yin yang: a festéssel ezt szerettük volna kifejezni

Ennek persze több oka is van, egyrészt a munkám, amit nem sikerül „letennem”. Ott zakatol a fejemben a megoldatlan feladat, az ötlet, ami hirtelen beugrott, valamilyen öröm, ami nem hagy nyugton pozitív értelemben és az is, ha valami nem sikerül, de az emberi konfliktusok is sokáig bántanak.

A munkám miatt rengeteget ülök, így a mozgáshiány sem kedvező, ahogyan a gerincsérvem sem, melyet nem túl régen szereztem, de annál jobban megkeseríti az életem.

Ez utóbbi volt az utolsó csepp a pohárban ahhoz, hogy elhatározzam, le kell cserélnünk a csaknem húsz éves matracunkat.

Fura módon ez az elhatározás egybe esett az IKEA katalógusbemutató sajtótájékoztatójával, és az új IKEA katalógus témája is idevág: az pedig az alvás. Így aztán a sajtóesemény után irány az IKEA, ahol megvettük a korábban  kiválasztott matracot.

Matracot választani nem könnyű, és tényleg igaz, hogy ki kell próbálni a matracokat, akár többször is.

Mivel én oldalfekvő, párnaölelős alvó vagyok, fontos a puhaság, kényelem, az alvás bújós oldalát kedvelem. Emellett figyelembe kell venni még a súlyt, testalkatot, egészségügyi bántalmakat, és a matrac mellett ugyanolyan fontos a megfelelő párna, esetleg fekvőbetét is.

Szóval kiválasztottuk a matracot, és az ágyrácsot is kicseréltük, mert sajnos, a korábbinak eltört néhány eleme.

Mivel nagyon szűk a hely, éjjeliszekrényként görgővel ellátott faládákat használunk.

A matrac bekerült a tényleg kis méretű hálószobánkba: ez eredetileg a helyiség konyhája volt, faltól falig ablakkal, és gyakorlatilag csak egy 140-es ágy és egy IVAR szekrény fér el benne, szobainasként pedig egy IVAR oldalelemet használunk.

Kicsit natúr, kicsit bohém, és van benne egy kis szín is, de ez (el)alvás közben mögöttünk van, így egyáltalán nem élénkítő hatású.

Fontosnak tartottam még, hogy kerüljenek ide szobanövények is, hiszen a növények tisztítják a levegőt. A dekoráció nagyon egyszerű, az IVAR szekrényen van néhány tárgy, amiket időnként variálok, ezek között van néhány régi tárgy, mely számunkra fontos emlékeket hordoz.

Igyekeztünk megszabadulni a felesleges cuccoktól és nyugodt, harmonikus környezetet kialakítani.

Az új matrac  rendkívül kényelmes, nagyon jókat lehet rajta aludni. Persze „a jó alvás nem csupán a matracon múlik. Vedd figyelembe a fényt, a hangokat, a kényelmet, a hőmérsékletet és a levegő minőségét is.” – az alvás az IKEA katalógus fő vezérfonala az idei évben.

Egyébként én – különösen nyáron – szívesen szeisztázom napközben is, ha tehetem: azt gondolom, hogy az időjárás lassan olyan ilyenkor, mint a mediterrán országokban, és bár a mi kultúránk nem változik olyan gyorsan, mint a klíma, az időjárás, előbb-utóbb célszerű lesz ehhez alkalmazkodni.


Ez ugyan az én gondolatom, de a sajtóeseményen sok érdekes dolgot hallottam az alvási szokásokkal kapcsolatban,   Dr. Vida Zsuzsanna  alváshigiénés tanácsait  pedig érdemes átgondolni, ha gondunk van az alvással:
1. Tartsunk szigorú napirendet! Lehetőleg mindig azonos időben keljünk fel és feküdjünk le, hétköznapokon és hétvégén egyaránt.

2. A rendszeres sportolás, mozgás javítja az alvás minőségét, de lefekvés előtt 3-4 órával már ne végezzünk megerőltető tevékenységet!

3. A lefekvés előtti órákban ne fogyasszunk erős, zsíros ételeket, alkoholt és ne dohányozzunk!

4. Korlátozzuk a koffein tartalmú italok fogyasztását, különösen a késő délutáni és esti órákban!

5. Alakítsunk ki megfelelő elalvási szokásokat! Legyen rutinszerű a tisztálkodás, fogmosás.

6. Az elalvást segítheti a könnyű vacsora, a meleg fürdő, a hűvös szoba meleg paplannal és a relaxáció (pl. zenehallgatás, olvasás, relaxációs gyakorlatok).

7. Lehetőleg ne aludjunk napközben, kivéve, ha speciális alvásproblémánk miatt az orvos ezt kéri.

8. Ne feküdjünk le túl korán, és ha fél órán belül nem alszunk el (illetve, ha felébredünk éjszaka és képtelenek vagyunk visszaaludni) keljünk fel az ágyból, menjünk át egy másik szobába, és ott olvassunk, pihenjünk. Ilyenkor ne együnk, ne igyunk, és ne dohányozzunk. Csak akkor térjünk vissza az ágyba, ha már kellően álmosak vagyunk. Próbáljuk az ágyban töltött időt a tényleges alvási időre korlátozni.

9. Ébresztőórát/telefont az éjszaka során tartsuk lefordítva, és az éjszakai felébredések során ne nézzünk automatikusan rá!

10. Ne együnk, ne tévézzünk, ne dolgozzunk a hálószobában!

11. Amennyiben alvászavara tartósan fennáll, mindenféleképpen kérje szakember segítségét!

Fotók: saját ® .

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük