család,  gyerek,  kirándulás,  otthon

Expo pavilon a dombtetőn

Kitalálod, hol van?

Nemrégiben egy kellemeset kirándultunk a Balaton partján. Gyönyörű a víz ilyenkor, jó a parton sétálni a tavaszi napsütésben, és még a tömeget sem kell kerülgetni. Ráadásul ilyenkor a tavon kívül észrevesszük azt is, amit talán máskor nem.

Például azt a fa játszóteret, ami a parton áll, és egy igazi balatoni társasjáték is. Kő Boldizsár és csapata készítette, nagyon szellemes, azonnal beleszerettem, bár az én gyerekeim már kinőtték, kisebbeknek szuper lehet. Egy földgömböt forgatva kell lépni a Balaton alakú „pályán”, településről településre haladva. Közben pedig van például tihanyi visszhang, amit ki is lehet próbálni.

A tihanyi visszhang

A kellemes tavaszin napon a Várdombra sem nehéz felsétálni, a domb nagyon szépen rendezett, van  itt bobpálya, íjászat, kötélpálya is. No és egy olyan építmény, ami eredetileg egy világkiállításra készült.

Az első világkiállítást Erzsébet királynő nyitotta meg, és 1851-ben rendezték meg Londonban. A kiállítás ötletgazdája a királynő férje, Albert herceg volt. A nemzetközi seregszemlének az üvegből és acélból épített Kristálypalota adott otthont 5 és fél hónapon át. Az esemény üzletileg is sikeres volt. Viktória királynő maga is kilátogatott a világkiállításra, és a magyar pavilonban annyira megtetszett neki a pillangókat és virágzó rózsaágakat ábrázoló herendi porcelán, hogy egy egész készletet rendelt belőlük.

A londonit aztán számos kiállítás követte és követi ma is, a reprezentatív nemzeti pavilonok először az 1855-ös párizsi kiállításon jelentek meg.  Azóta leginkább a pavilonok kérdése izgatja a közvéleményt, és minden nemzet nagyon készül, hogy övé legyen a legreprezentatívabb épület.

A világkiállítások után ezeket lebontják, vagy új funkciót kapnak, de több világhírű építmény is világkiállításra készült, mint például az Eiffel torony, vagy az 1958- brüsszeli Atomium is.

A Balatonbogláron álló óriásgömb is erre a világkiállításra készült. Kádár István mérnök tervezte a 15 métere átmérőjű alumínium szerkezetet, mely az 1963-as BNV-n is feltűnt.

A 60-as évek végén került Balatonboglárra, azzal a tervvel, hogy belső üvegburkolatot kap és presszóként üzemel majd, de ezt műszakilag nem tudták megoldani, így a Gömb kilátóként funkcionált.

Az évek alatt kedvelt turista célponttá vált, majd leromlott az állapota, és sokáig nem lehetett látogatni. 2012 óta ismét szétnézhetünk a kilátóból, mely nem ingyenes, használatáért belépő díjat kell fizetni.

A Gömbkilátó mára a település jelképévé vált, éjszaka nagyon szép kivilágítva.

Ugye, sokszor nem is gondoljuk, egy-egy ilyen építménynek milyen különleges története van.

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Forrás:

somogyiertekek.hu

Wikipedia