recept

Cseresznyeszilva lekvár

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert egy régi, nagy múltú általános iskolába járhattam, ahol a padoknak, falaknak, a recsegő parkettának története volt, úgy, mint az iskola előtti gyönyörű parknak, ahova gyakran kimentünk rajz, vagy technika órán, és ahol először találkoztam a nórabórával, amit szünetekben kiszökve szívesen majszoltunk.

1

Hívják fosókaszilvának, lotyószilvának, cseresznyeszilvának, mirabellának is. Gyönyörű, egészséges terméseivel úton-útfélen találkozhatunk, valahogy mégsem gondolunk rá gyümölcsként. Pedig nagyon finom lekvár készíthető belőle és kitűnő szósznak is.

4

Mi is találtunk ilyen fát, így aztán elkészítettem a finoman savanykás lekvárt belőle.

5

Hozzávalók:

1 kg szilva

0,5 kg 2:1 befőzőcukor

1 rúd fahéj

2 kupaknyi rum

A szilvát jól  megmossuk, szárát leszedjük.

A szilvát lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett kb. 20 percig pároljuk: sok levet enged, a héja kireped, és a magjától könnyen elválik.

Ezután sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, majd mehet bele a fahéj és a befőzőcukor, amivel 5-10 percig forraljuk, a végén adunk hozzá kortynyi rumot, de ez el is maradhat.

6

Forrón üvegekbe töltjük, az üveget 5 percre fejre állítjuk, majd mehet a száraz dunsztba.

 9

7

10

11

12

Bocs, de az ízén kívül a színébe is beleszerettem. Így lesz Hamupipőkéből királynő. 🙂

Szép napot!

A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük