Cseresznyeszilva lekvár
Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert egy régi, nagy múltú általános iskolába járhattam, ahol a padoknak, falaknak, a recsegő parkettának története volt, úgy, mint az iskola előtti gyönyörű parknak, ahova gyakran kimentünk rajz, vagy technika órán, és ahol először találkoztam a nórabórával, amit szünetekben kiszökve szívesen majszoltunk.
Hívják fosókaszilvának, lotyószilvának, cseresznyeszilvának, mirabellának is. Gyönyörű, egészséges terméseivel úton-útfélen találkozhatunk, valahogy mégsem gondolunk rá gyümölcsként. Pedig nagyon finom lekvár készíthető belőle és kitűnő szósznak is.
Mi is találtunk ilyen fát, így aztán elkészítettem a finoman savanykás lekvárt belőle.
Hozzávalók:
1 kg szilva
0,5 kg 2:1 befőzőcukor
1 rúd fahéj
2 kupaknyi rum
A szilvát jól megmossuk, szárát leszedjük.
A szilvát lábosba tesszük, és állandó kevergetés mellett kb. 20 percig pároljuk: sok levet enged, a héja kireped, és a magjától könnyen elválik.
Ezután sűrű szövésű szitán átpasszírozzuk, majd mehet bele a fahéj és a befőzőcukor, amivel 5-10 percig forraljuk, a végén adunk hozzá kortynyi rumot, de ez el is maradhat.
Forrón üvegekbe töltjük, az üveget 5 percre fejre állítjuk, majd mehet a száraz dunsztba.
Bocs, de az ízén kívül a színébe is beleszerettem. Így lesz Hamupipőkéből királynő. 🙂
Szép napot!
A bejegyzés saját képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.