inspiráció,  otthon

2020 legmenőbb szobanövényei

Milyen szobanövények lesznek idén a legdivatosabbak?

 

A szobanövények iránti  rajongásom még gyerekkoromban kezdődött, amikor az anyukám szobai futókájáról letört darabkát kigyökereztettem. Varázslat  volt, ahogyan a szárból kinőttek a gyökerek.

A növényszeretet megmaradt, így  én magam is szívesen dekorálom a lakásunkat velük. Bár  igyekszem az egyszerűbben tartható növényeket választani, azért néha megpróbálkozom egy-egy különlegesebb fajtával is.

https://www.instagram.com/anapfenyillata/

Növényeim.

Trendek mindig is voltak, anyukámnak például a 80-as években volt aszparágusza, anyósnyelve, filodentdrona és futókája, ahogy szinte mindenkinek akkoriban. 


Manapság  pozsgás-, pilea-, és monstera-lázban égnek az urbánus kertészek, nézzük, hogyan változik ez idén!


2020-ban a szobanövények tartása még inkább egyfajta közösségépítő hobbivá válik:

erősödik a növénykedvelő közösségi média csoportok szerepe, élénkül a növénybarátok közötti kapcsolat: dugványokat ajándékoznak egymásnak, növényeket cserélnek, megosztják  tapasztalataikat.

Photo by Leonie Christine on Unsplash

Ez a folyamat egyébként már nálunk is megindult a Szimplantnak köszönhetően: magbörzéket, növénycseréket, növényörökbefogadásokat szerveznek, előadásokat tartanak. Nekem is van egy kis zöldikém, amit itt fogadtam örökbe.

Ha pedig egy virtuális közösségi kertnek szeretnénk a tagja lenni, csatlakozhatunk a PlantTogether mozgalomhoz is.

A másik változás, hogy a szobanövények a lakberendezésben a fókuszpontba kerülnek, ahelyett, hogy csak háttérdekorációként lennének jelen: minimalista megjelenésben, természetes anyagokkal kombinálva.

Photo by Joel Henry on Unsplash

 

És hogy melyik növények lesznek idén divatosak? Nézzük is a trendeket!

 

  1. Hódítanak a színes levelek

A rózsaszín levelű növények mellett az érdekes színű és mintázatú növények hódítanak majd, mint például a krotonok, a lila- bíbor zebrapletyka, vagy a zölden tarka rákvirág (Chinese evergreens), nyílgyökér, alokáziák.

Photo by Annie Spratt on Unsplash

A könnyezőpálmák továbbra is menők, leginkább az osztott levelű verziókkal (Monstera Adansonii), hiszen az idei trendben nagy szerepet kap a levelek különleges formája is.

Photo by Mike Marquez on Unsplash

2.  A szukkulensek megunhatatlanok

 

A pozsgások továbbra is a legnépszerűbbek közé tartoznak, talán amiatt is, hogy egyszerűen gondozhatók. A pozsgások között is megjelennek a színek: rózsaszín, vörös, sőt a fekete is.

Photo by Yousef Espanioly on Unsplash

 

Photo by Francisco Moreno on Unsplash

Emellett a különleges formák itt is előtérbe kerülnek, mint például az a növény, amelyiknek olyanok a levelei, mintha ugráló delfinek lennének, vagy a rózsát formázó szukkulensek.

3. A kékkel harmonizáló növények

 

Mivel az év színe a klasszikus kék, a kékkel szépen párosítható növények is divatosak lesznek: például a szobai szanzavéria (Sansevieria), a  Zebralevél, a Dracaena.

Photo by Ren Ran on Unsplash

4. A pénzfa az abszolút befutó

 

Legalábbis a Trehugger szerint: az idei év sztárnövénye a Pachira aquatica (pénzfa, vadkakaó) lesz: a fonott szárnak, és a különlögeges lombozatnak nem lehet ellenállni. Ráadásul a Feng Shui gyakorlatában a pénzfa pozitív energiát és  szerencsét is hoz a gondozójának. 

A szájhagyomány szerint a farmer, aki először kezdte így termeszteni ezt a növényt, mesés gazdagságra tett szert, és ez vár mai gondozóira is.

Ezen ne múljon, ugye?

 

Ikea.com

 

Forrás: bhg.com, guardian, treehugger.com

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.