inspiráció,  otthon

7 szobanövény, amely tisztítja a lakás levegőjét

Otthonunk levegője egészségkárosító anyagokat is tartalmaz.

Nehéz elképzelni, hogy otthonunk levegője telis-tele van különféle anyagokkal, amelyek  között  egészségkárosítóak is akadnak. Egy jól megválasztott szobanövény viszont nemcsak a lakásunk dísze, hanem segít a megtisztítani a lakásunk levegőjét is.


A NASA még a nyolcvanas években végzett kísérleteket, mely szobanövények lehetnek  alkalmasak a levegő tisztítására. Vizsgálták, hogy mennyire változik a levegőben lévő szennyezőanyagok koncentrációja a különböző szobanövények hatására. Ezek a kutatások bizonyították, hogy bizonyos növények képesek kiszűrni a veszélyes anyagok egy részét.


Én magam több vegyilaborban megfordultam már, és érdekes módon voltak olyan szobanövények, amelyeknek szinte csodájára jártunk, annyira gyönyörűen fejlődtek a speciális környezetben.

Most 7 kedvelt szobanövényt mutatok, amelyek segítenek a levegőtisztításban.

 Aloe vera

Az aloe verának egy titka van, nem szabad túlöntözni, persze, mire erre rájöttem, egy-két növény sajnos kipusztult nálam.

Most viszont van egy tövem, -már egy kis fiókával – amit Annától, a Planttogether mozgalom “anyjától” kaptam, ami szépen fejlődik, és közben a benzolt és a formaldehidet szűri ki a levegőből.

Photo by Silvia Agrasar on Unsplash

Photo by Kari Shea on Unsplash

Borostyán

A szobaborostyán nagy kedvencem, eddig viszont nem volt hozzá szerencsém. Viszont ha sikerül jól tartani, megszabadíthat minket a formaldehidtől, triklór-etiléntől, és az aromás szénhidrogénektől ( xiloltól, toluol, benzol).

Photo by Jerry Wang on Unsplash

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Anyósnyelv

Az anyósnyelv újra reneszánszát éli, nagyon jól mutat a lakásokban, ráadásul jól bírja a rendszertelen gondozást is. Nekem a sárgaszélű verzió a kedvencem. A levegőt a borostyánhoz hasonlóan tisztítja.

Photo by Mitch Moondae on Unsplash

Photo by ehsan ahmadnejad from Pexels

Photo by Charles 🇵🇭 on Unsplash

Vitorlavirág

A vitorlavirág tényleg igazi túlélő, és még fehér virággal is kedveskedett már nekem mindkettő, mert ebből kettő is van nálunk.

Megtisztítja a levegőt a benzoltól, formaldehidtől, ammóniától, toluoltól, xiloltól, triklór-etiléntől is.

Photo by Henry & Co. on Unsplash

 Zöldike

A zöldikét jó a konyhában tartani, mert a levegő CO-tartalmát tudja csökkenteni, a formaldehid, xilol, és toluol mellett.

Photo by Shelby Miller on Unsplash

Dracéna

A dracéna, vagy sárkányfa szintén a ma is divatos növények közé tartozik. Segít  a levegő benzol, formaldehid és triklór-etilén mentesítésében.

Photo by ehsan ahmadnejad from Pexels

Photo by Artem Sapegin on Unsplash

Szobai futóka

Ez volt az első növényem, ráadásul nagon könnyű szaporítani is. A formaldehid megkötésében erős.

Photo by Mike Marquez on Unsplash

Itt pedig néhány ötlet, ha kisebb, vagy nagyobb városi dzsungelt szeretnénk az otthonunkban.

Photo by Brina Blum on Unsplash

Photo by ehsan ahmadnejad from Pexels

Photo by ehsan ahmadnejad from Pexels

Photo by Andrii Podilnyk on Unsplash

Forrás: Wikipedia, NASA Clean Air Study

Szép napot!
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük