csináld magad,  dekoráció,  DIY,  otthon

Hogyan nyomdázz évgyűrűket?

DIY design poszter, faszeletek felhasználásával.

A faszeletek és fakorongok iránti rajongásom a gyerekkoromra nyúlik vissza, mivel akkoriban cserépkályhával fűtöttünk, hamar megismerkedtem a fahasogatás tudományával. Közben beleszerettem a fa illatába, megfigyeltem az évgyűrűket, a fa kérgeit, no és megtanultam kihúzni a szálkákat a kezemből.

Gyakran használom a farönköt és a faszeletkéket DIY alapanyagként, ahogyan  ebben az esetben is.

A faszeletből készített nyomda segítségével megelevenednek a természet motívumai, a papíron megjelenik a fa életének története. Ha pedig ez a faszelet egy számodra kedves fáról származik, az elkészített alkotás még inkább személyes lesz.

Ezek a nyomatok régóta tetszenek, és évekkel korábban próbálkoztam már hasonlót készíteni, sikertelenül. Most viszont a készített fanyomdámmal telenyomdáznám a világot!

Amire szükséged lesz:

teljesen kiszáradt faszelet

csiszoló

gázgyújtó

drótkefe

akrilfesték

szivacshenger

(puha) papír

Készítsük természetes nyomdát!

Ez a projekt jól kiszáradt fával működik  tökéletesen: a faszeletet simára csiszoljuk.

Ezután következik egy kicsit kormos, koszolós és tűzveszélyes művelet, ennek megfelelően készítsük elő a munkaasztalunkat.

A faszelet felső rétegét el kell szenesíteni: ehhez én a faszeletet egy fém fogóba fogtam és a gázégővel egyenletesen égettem a felületet, a láng fölé tartva a csiszolt fát.

A műveletet óvatosan kell végezni, nehogy a fa vagy bármi más lángra kapjon, illetve vigyázni kell, hogy ne égessük meg magunkat.

Ha egy vékony réteget leégettünk, akkor célszerű lehűteni a fát,  – akár vízzel való spricceléssel – majd a drótkefe segítségével óvatosan eltávolítani az elszenesedett részeket.

Ezt követően ismét égetni kell a felületet, majd lehűteni, drótkefézni, egészen addig ismételve ezeket a műveleteket, míg a felület megfelelően barázdált nem lesz.

Én  kissé türelmetlen és kíváncsi voltam, így viszonylag hamar nyomdázni kezdtem, de az a jó, ha a felület eléggé barázdált.

Legvégül le kell tisztítani a koromtól a szeletet és készen is van a nyomdánk.


Hihetetlen volt látni, ahogyan a művelet során kidomborodnak az évgyűrűk, ezért kíváncsi voltam, mi történik a folyamat során.

A fatest gyarapodása két részből áll: a tavasszal és nyáron létrehozott korai pásztából és a zömmel ősszel keletkezett vastagabb falú szilárdító rostokból, a késői pásztákból.

Az égetés és drótefézés során a korai pásztákat távolítjuk el, és a késői pászták maradnak meg.


Jöhet a nyomat!

A nyomdázáshoz a faszeletkére hordjuk fel a festéket vékony és egyenletes rétegben egy szivacshenger segítségével. Én Pentart  akrilfestéket használtam ehhez, hígítás nélkül.

Ezt követően a papírt helyezzük a festékes nyomdára és finoman nyomkodva készítsük el a nyomatot. Vigyázzunk, hogy a művelet közben ne mozduljon el a papír.

Én próbáltam sima nyomtatópapírra és sketch-papírra is, mindkettő működött, de a nyomtatópapír gyűrődött a nyomdázás közben, és a nyomat kevésbé volt olyan szép.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük