család,  gyerek,  inspiráció

Megtalált ősök: családfakutatás egy amatőr szemével

Tavaly rengeteg időt töltöttem családfakutatásal, egy kis segítséget szeretnék adni, ha ez téged is érdekel.

Eredendően Hajdú-Bihar megyei vagyok, Hajdúböszörményben születtem, és mint nemrégiben kiderült, nagyon mélyre nyúlnak a gyökereim ebben a földben.

Édesapám 70. szülinapjára szerettem volna különleges ajándékot adni: így családfa kutatásba kezdtem, és egy bizsergetően izgalmas időutazás keretében egészen 1672-ig sikerült eljutnom.

Számomra nyugalmat, egyenességet jelent e vidék, ahol megtanultam a kimondatlan szavak erejét, azt, hogyan kell a sokszor nyers és kérges felszín alatt meglátni a szépet, az igazat.

Innen indultam, innen szívtam magamba a tudást és itt kaptam egy örökös kíváncsiságot a világ dolgai iránt.

Fotó: Horváth Tamás, forrás: wikipedia

Ezt posztoltam nemrégiben a Facebook oldalamon, és olyan sok kérdést kaptam tőletek a családfakutatással kapcsolatban, hogy gondoltam, megér egy bejegyzést, hátha másnak is segítség lesz.

Kezdem azzal, hogy családfát kutatni hosszadalmas, sok időt, energiát igényel és nem árt, ha van egy kis nyomozó hajlam bennünk, na és persze egy kis szerencse is kell hozzá.

Ugyanakkor valami bizsergetően jó érzés szembesülni az ősökkel, elolvasni a nevüket a különböző könyvekben és egy nagyon-nagyon picit belelátni az életükbe.

Először körbekérdeztem a családot és óvatosan és nem túl feltűnően – mivel meglepi volt – kikérdeztem őket az elődökről.


Arra jöttem rá, hogy annyira könnyen elvész egy fonál, olyan könnyen feledésbe merülnek az információk, az adatok.

És hogy nem beszélgetünk eleget az idősekkel, nem tanuljuk meg tőlük a féltve őrzött családi recepteket, nem hallgatjuk meg a családi sztorikat és nem kérdezünk, amíg még lehet.

Ez ilyen szempontból is jó volt, hogy erre az igazságra ismét rájöjjek.


Magát a keresést nagyrészt online végeztem, vannak a neten ugyanis olyan oldalak, programok, amelyek segítenek ebben.

Az egyik ilyen a FamilySearch ahol magyar anyakönyvi kivonatokat és  családfakészítő programot is lehet találni. A regisztáció ingyenes, a felület angol nyelvű.

Az oldal három részből áll: családfa készítőbőla felhasználók által feltöltött személyes emlékekből és  a digitalizált anyakönyvi kivonatok másolatából.

Az utolsóval kezdeném: a Search/Records felületen elérhetjük Magyarország különböző területéről összegyűjtött anyakönyvi kivonatokat beszkennelve. Szóval, ha ismerjük a települést, akkor innen neki tudunk indulni: születési, házassági, és halotti anyakönyvi kivonatokat találhatunk itt. Az adatbázis 1895 és 1980 közötti.

Nagyon sokféle adatot sikerült ezekből a beszkennelt dokumentumokból megtudni: például szülők neveit, foglalkozásokat, lakcímeket és a halál okát. Érdemes a megjegyzés rovatot is elolvasni: itt például válásról, halálozásról vannak információk.

Olyan ez, mint egy gombolyagot felgöngyölíteni. Ha megakadunk, érdemes másképpen gondolkodni: én például ismerve egy  elsőszülött családtag születési idejét, következtettem a házasságkötés időpontjára (visszaszámlálva 7-9 hónapot). Ez  legtöbbször bejött és ott újabb információt találtam.

Közben elképzeltem, milyenek lehettek, hogyan élhettek, sokan nagyon  fiatalon haltak meg  és persze fiatalon is házasodtak.

Az apai ág

A családfakészítő funkciót beindítva te magad tölthetsz fel adatokat a családfa ábrázoláshoz.

A másik adatbázis, amit használtam a https://home.rootsweb.com/ volt. Ez is angol nyelvű felület. A Family trees menüből lehet keresni. Ez egy ingyenes, közösségi családfakereső adatbázis, melybe az adatokat a felhasználók töltötték fel.

Természetesen egy bizonyos pont után már kihagyhatatlanok a levéltárak, könyvtárak, egyházi és helyi gyűjtemények.

A családfa kutatása nem könnyű, és bár nem szeretnék bárkit eltántorítani, hogy belekezdjen, azt el kell mondanom, hogy anyai ágon csak a dédszülőkig jutottam, – bár mivel szinte minden információ nélkül kezdtem hozzá, én már ennek is nagyon örültem.

Az apai ág viszont nem várt sikert hozott, ehhez viszont például az is hozzájárult, hogy őseim végig Hajdúböszörményben éltek és haltak, így az anyakönyvi adatbázisban egyenesen haladhattam.

Ugyanakkor nagyon sok minden megnehezítheti a keresést: nagyon kevés konkrét információ, túl gyakori vezetéknév, névváltoztatás, magyarítás, határon túli családi ágak…

Érdemes vele próbálkozni, egy igazi vissza a múltba időgép.  És ha nem  magunk nem járunk sikerrel, még mindig megbízhatunk profi cégeket, akik kifejezetten ezzel foglalkoznak.

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük