Húsvéti tojásfestés természetesen, konyhai alapanyagokkal
Húsvétkor is környezettudatosan.
Gyerekkoromban a tojást mindig vöröshagymahéjjal festettük, festés előtt a kertben kerestünk szép leveleket, amiket a tojásra tapasztottunk, erre harisnyát húztunk, majd a hagymahéjjal együtt megfőztük.
Ezt a technikát, -amit berzselésnek hívnak – mutattam a gyerekeknek is, és imádták.
Később megpróbáltam más növényekkel is tojást festeni, nem túl sok sikerrel, csak kicsit változott a színük, és volt olyan is, ami meg sem festette a tojáshéjat.
Így aztán, mivel idén ismét természetes anyagokkal szeretnék tojást festeni, profihoz fordultam: megkértem Sárát, hogy segítsen, mivel érdemes hozzákezdeni.
Sárát a nagy DIY könyv kapcsán ismertem meg, textiltervező iparművész, és a Botanika divatmárka megalkotója. Növényeket nevel, konyhai hulladékokkal kísérletezik, a festőnövények nagy tudora.
És nem mellesleg gyönyörű blúzokat, sálakat készít selyemből, környezettudatosan.
Sárától azt kértem, hogy ne csak fehér tojásokat fessen meg, hanem a szokványos barnákat is. Fogadjátok szeretettel Hajgató Sára vendégposztját:
„Hozzávalók:
fehér és barna tojások
3 evőkanál ecet
kurkuma por (3-4 evőkanál)
egy kis fej lilakáposzta
néhány marék vöröshagyma héj
néhány marék lilahagyma héj
felszerelés:
kis lábosok
4 nagy befőttesüveg
A festés menete:
- Egy lábosba helyezzük a tojásokat, és felöntjük hideg vízzel, majd hozzáöntjük a 3 evőkanál ecetet is, és a tojásokat kb. 12 perc alatt keményre főzzük.
- Míg a tojás fő, előkészítjük a festőleveleket. Feldaraboljuk a lilakáposztát és egy kis lábasba tesszük, felöntjük kb. 1 liter vízzel (ha nagy fej a káposzta, elég a felét felhasználnunk), vigyázzunk, hogy ne forrjon fel,addig főzzük, míg elveszti roppanósságát és láthatóan kiereszti színét . Ugyanígy teszünk a hagymahéjakkal is: egy-egy kisebb lábasba tesszük, és felöntjük vízzel. 45-60 percig melegítjük a festőleveket vigyázva arra, hogy ne forrjanak fel, amikor már láthatóan színes a lé, levesszük a tűzről. A kurkumaport szintén egy kis fazékba helyezzük, de ezt elég forró vízzel leölteni, nem kell forralni.
- Amíg kissé kihűlnek a festőlevek, a megfőtt barna tojásokat hideg víz alatt óvatosan átdörzsöljük, megfigyelhetjük, hogy világosabb árnyalatúak lesznek az ecet hatására.
- Ismét visszatérünk a festőlevekhez: a kurkumás (élénksárga) festőlé kivételével leszűrjük a főzeteket, azaz eltávolítjuk a növényi részeket és a leveket befőttesüvegbe átöntjük, úgy, hogy a tojásoknak még legyen helye az üvegekben. A kurkumás festőlevet nem szükséges átszűrni, egyből átönthetjük a befőttesüvegbe.
- Óvatos mozdulatokkal behelyezzük a tojásokat a még meleg festőleveket tartalmazó befőttesüvegekbe, és időnként megforgatva őket, egy éjszakára a lében hagyjuk kihűlni őket. Ha zöld tojást szeretnénk, két körben kell színenként áztatni: néhány órát kell az egyik, majd a másik színezőben áztatni a tojásokat (kurkuma, lilakáposzta).
- Másnap reggel kivesszük a tojásokat a festőlevekből, konyhai törlőkendőn vagy sütőrácson hagyjuk őket teljesen megszáradni, végül egy kevés zsiradékkal vagy olajjal vékony rétegben átkenve, szép fényesre simítjuk őket.
A felső sorban a fehér, az alsóban a barna tojások láthatók, balról jobbra: kurkumával és lilakáposztával (zöld), kurkumával (sárga), lilakáposztával (kék), lilahagyma héjjal (barna) és vöröshagymahéjjal (narancsos vörös) festve. ”
Sárával és a Botanikával legközelebb a Zöld Marketen találkozhatsz, ezen az alkalmon mutatkoznak be a saját festőnövény magjaik, amiket a Nyimi Ökoközösséggel együtt termesztettek. Szóval, ha idén már te is festőnövényekkel színesítenéd a kerted, érdemes elmenned.
A Botanika elérhetősége: