csináld magad,  DIY,  húsvét,  Ünnep

Húsvéti tojásfestés természetesen, konyhai alapanyagokkal

Húsvétkor is környezettudatosan.

Gyerekkoromban a tojást mindig vöröshagymahéjjal festettük, festés előtt a kertben kerestünk szép leveleket, amiket a tojásra tapasztottunk, erre harisnyát húztunk, majd a hagymahéjjal együtt megfőztük.

Ezt a technikát,  -amit berzselésnek hívnak – mutattam a gyerekeknek is, és imádták.

Később megpróbáltam más növényekkel is tojást festeni,  nem túl sok sikerrel, csak kicsit változott a színük, és volt olyan is, ami meg sem festette a tojáshéjat.

Így aztán, mivel idén ismét természetes anyagokkal szeretnék tojást festeni, profihoz fordultam: megkértem Sárát, hogy segítsen, mivel érdemes hozzákezdeni.

Sárát a nagy DIY könyv kapcsán ismertem meg, textiltervező iparművész, és a Botanika divatmárka megalkotója. Növényeket nevel, konyhai hulladékokkal kísérletezik, a festőnövények nagy tudora.

És nem mellesleg gyönyörű blúzokat, sálakat készít selyemből, környezettudatosan.


Sárától azt kértem, hogy ne csak fehér tojásokat fessen meg, hanem a szokványos barnákat is.  Fogadjátok szeretettel Hajgató Sára vendégposztját:

„Hozzávalók:

fehér és barna tojások

3 evőkanál ecet

kurkuma por (3-4 evőkanál)

egy kis fej lilakáposzta

néhány marék vöröshagyma héj

néhány marék lilahagyma héj

felszerelés:

kis lábosok

4 nagy befőttesüveg

A festés menete:

  • Egy lábosba helyezzük a tojásokat, és felöntjük hideg vízzel, majd hozzáöntjük a 3 evőkanál ecetet is, és a tojásokat kb. 12 perc alatt keményre főzzük.

  • Míg a tojás fő, előkészítjük a festőleveleket. Feldaraboljuk a lilakáposztát és egy kis lábasba tesszük, felöntjük kb. 1 liter vízzel (ha nagy fej a káposzta, elég a felét felhasználnunk), vigyázzunk, hogy ne forrjon fel,addig főzzük, míg elveszti roppanósságát és láthatóan kiereszti színét . Ugyanígy teszünk a hagymahéjakkal is: egy-egy kisebb lábasba tesszük, és felöntjük vízzel. 45-60 percig melegítjük a festőleveket vigyázva arra, hogy ne forrjanak fel, amikor már láthatóan színes a lé, levesszük a tűzről. A kurkumaport szintén egy kis fazékba helyezzük, de ezt elég forró vízzel leölteni, nem kell forralni.
  • Amíg kissé kihűlnek a festőlevek, a megfőtt barna tojásokat hideg víz alatt óvatosan átdörzsöljük, megfigyelhetjük, hogy világosabb árnyalatúak lesznek az ecet hatására.

  • Ismét visszatérünk a festőlevekhez: a kurkumás (élénksárga) festőlé kivételével leszűrjük a főzeteket, azaz eltávolítjuk a növényi részeket és a leveket befőttesüvegbe átöntjük, úgy, hogy a tojásoknak még legyen helye az üvegekben. A kurkumás festőlevet nem szükséges átszűrni, egyből átönthetjük a befőttesüvegbe.

  • Óvatos mozdulatokkal behelyezzük a tojásokat a még meleg festőleveket tartalmazó befőttesüvegekbe, és időnként megforgatva őket, egy éjszakára a lében hagyjuk kihűlni őket. Ha zöld tojást szeretnénk, két körben kell színenként áztatni: néhány órát kell az egyik, majd a másik színezőben áztatni  a tojásokat (kurkuma, lilakáposzta).
  • Másnap reggel kivesszük a tojásokat a festőlevekből, konyhai törlőkendőn vagy sütőrácson hagyjuk őket teljesen megszáradni, végül egy kevés zsiradékkal vagy olajjal vékony rétegben átkenve, szép fényesre simítjuk őket.

A felső sorban a fehér, az alsóban a barna tojások láthatók, balról jobbra: kurkumával és lilakáposztával (zöld), kurkumával (sárga), lilakáposztával (kék), lilahagyma héjjal (barna) és vöröshagymahéjjal (narancsos vörös) festve. ”

Sárával és a Botanikával legközelebb a Zöld Marketen találkozhatsz, ezen az alkalmon mutatkoznak be a saját festőnövény magjaik, amiket a Nyimi Ökoközösséggel együtt termesztettek. Szóval, ha idén már te is festőnövényekkel színesítenéd a kerted, érdemes elmenned.


A Botanika elérhetősége:


Fotók: Hajgató Sára
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.
Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük