inspiráció,  otthon

Egy szelet Toszkána Kisgörbőn: egy 140 éves parasztház megújulása

Varázslatos hely,  a mesék és legendák világa: dombok és völgyek, madárdal, mókusok, tiszta forrásvíz, szépség,  és egy szerelmi legenda, ez mind Kisgörbő és a Vadleány Udvarház.

Ennek a régi háznak lelke van.

Legújabbkori története is mesébe illő: egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy településmérnök lány, Viki,  és egy katonatiszt fiú, Gábor, akik úgy döntöttek, hogy megvalósítják álmaikat, ezért otthagyták a korábbi hivatásukat és gyerekeikkel a dimbes-dombos, vadregényes Zalába költöztek.

Vonzotta őket a viszonylagos függetlenség, a szabadság, a szárnyaló kreatív alkotás, a nyugalom, a személyesség, az, hogy értéket menthetnek és teremthetnek.

Belevágtak egy sokkal személyesebb, dolgosabb életmódba, melyben felértékelődött a kétkezi munka: házat újítottak fel,   gyümölcsöst telepítettek, hagyományos lekvárokat főztek, régi bútorokat mentettek meg az enyészettől,  vendégeket láttak, workshopokat tartottak.

Visszatértek a gyökereikhez: Gábor eredeti szakmájához, az asztalossághoz, Viki pedig a hagyományos családi receptekhez.

A Vadleány Udvarház régi parasztházként, vizes falakkal, romosan állt Gáborék szomszédjában, amikor úgy döntöttek, hogy sok-sok kétkezi munkával felújítják.

A felújításról Viki és Gábor mesélt nekem.

Mit lehet tudni  erről a régi házról?

A ház valamikor  az 1800-as évek végén készült.  Maga az épület 145 nm. Ebből az udvarház csupán 70 nm.

Az épület egy gazdag parasztcsaládé volt. Az épület a szomszédunkban állt,  valóságos zalai toszkán hangulattal. Tiszafákkal, borostyánnal, bazalt kövekkel, rengeteg virággal, közel 1 hektáros, dióligetes, ősgyümölcsfás udvarral.

A felújítás ötlete onnan jött, hogy sokan érkeznek hozzánk bútorfestő  workshopra, és szeretnének megszállni is, nem kapkodva, fáradtan sok-sok kilométert vezetni.

A másik vendégházunk hétvégenként gyakran tele van, és adta magát az ötlet, hogy létrehozzunk egy abszolút egyedi, csak a mi színvilágunkat, anyaghasználatunkat tükröző, elképzelésünknek megfelelő apartmant.

Mindezt prémium minőségben, kézműves bútorokkal, kiegészítőkkel, a mai kor igényeinek maradéktalanul megfelelve.

Miért éppen Vadlány lett a ház neve?

Van egy régi legenda a környéken egy gazdag lányról, aki szerelmes lett egy szegény legénybe, de a családja ezt nem nézte jó szemmel, mindent megtettek, hogy megakadályozzák a frigyet.

Örömet színlelve elhívták vendégségbe a legényt, majd addig-addig kínálgatták borral, míg az alaposan felöntött a garatra. Ekkor a lány apja elhívta a bódult udvarlót, hogy megmutassa neki a gazdaságot és az istállót. Ott azonban már a zsandárok várták, akik a helyszínen meggyilkolták a legényt.

Mikor ezt a lány megtudta, meghasadt a szíve és elmenekült otthonról, többé sosem látták.  A helybéliek szerint a Kovácsi-hegy oldala ad otthont a lánynak, akinek fájdalmas énekét a falubéliek még most is hallani vélik éjszakánként. Innen a Vadlány.

Az Udvarház kifejezi a vidéki épület jelleget, a bejárat oszlopos, timpanonos homlokzata pedig  főúri hatást kelt.

Hogyan zajlott a felújítás? 

Az épületrész felújítása, kb. 6 hónapba telt, a villanyszerelési, víz-fűtésszerelési munkákon kívül mindent mi csináltunk. De azokat is mi terveztük, a kivitelezésben ugyanúgy segédkeztünk.

Csak a falak maradtak meg, azokhoz nem nyúltunk.

Ilyen volt.

Illetve a nappaliban eredeti a gerendás födém, és a padlásfeljáró, illetve az összes régi nyílászárót is megtartottuk.

Új a kandallófűtés, a víz-, a villanyrendszer, a wifi, soundbar hangrendszer,  borhűtő, kapszulás kávéfőző.

Az épületben találtunk egy öntöttvas lábaskádat, azt is mi újíttattuk fel.

Ilyen volt a kád.

A fürdőszobában rejtett led világítás is van, színterápiás hangulathoz. Itt régi öntöttvas varrógépállvány került a mosdókagyló alá.  A fürdőszobában is van függöny, a melegebb hatás kedvéért, valamint mécsesek, és teljes értékű kétszárnyas ablak, savmaratott díszes üveggel.

A fürdőszobafal felújítása során megtaláltuk az első, eredeti, közel 140 éves festést, amibe annyira beleszerettünk, és meghagytuk ilyen formában.

A nappaliba fénycsatornát tettünk a födémbe,  hogy minél több természetes fény jusson be, mert az eredeti  funkcióból fakadóan apró, boltöves ablakocskák vannak benne. A nappali eredetileg kamra volt.

Ezek az ablakok a helyiség szimbólumává is váltak. Olyanok, mint két szem.  A nappaliban vastag, fehérre pácolt hajópadlót tettünk le, szintén  saját készítésű a kanapé-ottomán.

Ötvöztük a modern konyhai felületet, a 100 éves ónémet asztallal, székekkel.  Egyedi fatárolót kapott a konyha, ahonnan a hatalmas, fehér kandalló kapja a tűzifát. A helyiségben egyedi lámpákat használtunk, textilkábellel ötvözve.

A franciaágy 5 db beltéri, hatalmas polgári kazettás ajtóból készült, réz kilincsekkel, beépített konnektorral, antik izzókkal, baldachinnal.

Az épület vizes volt, az egész ház tömör terméskőből épült, még a válaszfalak is bazaltból vannak. Mindezt megmutatva, asszimetrikusan levertük a vakolatot, egyrészt hogy szellőzőn, másrészt pedig a látvány miatt.

Az épület, a bútorok, a textíliák színei a 19. századbeli és a 20. század eleji épületek  főúri  hangulatát idézik.

„Szinte a vizsgamunkánknak is tekinthető” – ezt írtátok erről a projektről. Ez mit jelent?

4 éve foglalkozunk bútorfestéssel, 2 és fél éve vagyunk az Annie Sloan Chalk paint forgalmazói, mely azért megtiszteltetés számunkra, mivel egyenesen Annie választott ki minket, Oxfordból, természetesen ajánlás útján, figyelembe véve a referenciamunkáinkat.

Több kisebb-nagyobb projektünk volt már, mely mind egy irányba mutat. Színtanácsadás, enteriőrtervezés, lakberendezési tanácsadás, kivitelezés, egyedi bútorkészítés, felújítás.

Ennyi munka, és idő után úgy éreztük, itt az alkalom, hogy másoknak és magunknak is megmutassuk, hogy egy adott, régi házrészből mit lehet kihozni.

Mi volt a fontos a berendezésnél, a helyiségek kialakításánál?

Az egyediség. A letisztultság, hogy egyik tárgy se tolakodjon, minden harmóniában legyen a környezetével. Illetve, hogy kifejezzen minket, és ne legyen tájidegen.

A házban nagyon sok saját készítésű tárgy van, ezeket hogyan készítettétek?

Igen, saját készítésű a franciaágy, konyhabútor, étkezőasztal, étkezőszékek, polcok, fürdőszobafal,  a padlózatok, minden nyílászáró felületkezelése,  a kanapé-ottomán, a képkeretek,  a ledvilágítás, lámpák és még sorolhatnám.

Klasszikus, kétkezi munkával, asztalosműhelyünkben készítünk mindent, fontos, hogy legyen lelke a minket körülvevő tárgyaknak, hiszen hatással vannak ránk.

A bútorfelújításoknál tudatosan választunk színt, és felületkialakítást, hiszen egy 100 éves bútorhoz nem megy egy a 80-as években népszerű szín, anyag.

Ezt harmonizálni kell. Az Annie Sloan festékek pont ezt biztosítják, mert bárki saját kedve szerint álmodhatja, és alkothatja meg a bútorát.

Melyik a kedvenc helyiségetek és miért?

A konyha: szinte vibrálnak a színek, az anyagok. Továbbá megnyugtató, nyugalmat sugárzó a kilátás, a hatalmas, rendezett, öreg udvarra és a 150 éves eperfára.

Mik a további tervek a házikó berendezésével kapcsolatban?

További tervek, fejlesztések közvetlenül az Udvarházra nincsenek. Azt 100% -ra készítettük el.

Az udvaron álló, 1924-ben épült, félig romos, hatalmas pajtára, viszont vannak tervek. Közösségi térré, nyitott műhellyé kívánjuk alakítani.

Ki az, aki itt jól érezheti magát? Kiknek ajánljátok? Mi az a specialitás, amit csak a Vadlány tud?

A térség és azok adottságai eleve meghatározzák a lehetséges tevékenységeket, (fürdők, várak, Balaton), de mi nem a köztudatban szereplő, hagyományosan látogatható látványosságokat kívánjuk erősíteni.

Mi az autentikus, alulról jövő kezdeményezéseket szeretnénk megmutatni az ide látogatóknak, ezért is vagyunk alapítótagjai a Zalai Nyitott porták hálózatnak.

Szeretnénk megmutatni  azokat a helyeket, amiket szinte csak a helyiek ismernek.

Rengeteg ilyen  hely van a környékünkön, ahová érdemes elmenni például piknikezni. Ezt akár a kis Yamaha robogóinkkal is megtehetik a vendégek, miközben élvezik a dimbes-dombos táj egyediségét.

Ezt mi tudatos lassításnak hívjuk.

Ebben a rohanó, személytelen világban mindenkinek szüksége van a belső út keresésére.

Tudatosan „megengedem magamnak” a csöndet, más emberek gondolatait, a lemenő napfényben, egy pohár helyi borral a teraszon.

Más emberek tapasztalatait megismerni, megérteni – mert nem is annyira vagyunk mások. Ugyanabban az országban, sokszor ugyanabban az élethelyzetben vagyunk.

Az udvarházat elsősorban pároknak találtuk ki, romantikus, a környéket felfedezni vágyó személyiségeknek, akik vidékre alázattal, szeretettel jönnek.

Fotó: Vadlány Udvarház

www.vadlanyvendeghaz.hu

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

2 hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük