ajándékötlet,  csináld magad,  DIY,  karácsony,  Ünnep

Kreatív gyertyadekoráció 10 perc alatt

Gyertya díszítése egyszerűen.


Ezzel az egyszerű technikával egyedi ajándékokat készíthetünk, felhasználva akár saját, családi fotókat, vagy a gyerekek rajzát, vagy a neten (szabadon) elérhető művészi képeket, grafikákat. Kiváló ajándék lehet, de dekorálhatjuk vele a lakásunkat is.


Nem is olyan régen készítettem el – hosszas halogatás után – egy médiamegjelenések oldalt, ahová megpróbáltam összeszedni néhány médiás anyagot, így futottam bele az RTL Klub-os  napindítós magazinbeli (ezt de szerettem ezt a műsort!) szerepléseimbe, és a 3 évvel ezelőtti gyertyadekoros ötletekbe, köztük ebbe a technikába.

Aztán nemrég szembejött velem Nagyfejeő Renáta csodás alkotása,  és azt gondoltam, hogy ez nem lehet véletlen, és a gyönyörű gyertyáit és magát a technikát itt a blogon is meg kell mutatnom.

Fotó: Nagyfejeő Renáta

Renáta mindent szeret, ami egyedi,  ami kicsit más, mint a megszokott. Így idén a fekete-fehérben képzelte el a karácsonyi dekorációt. A kézzel készített, saját készítésű tárgyak sokkal jobban tetszenek neki, karácsonyra október-november tájékán kezd el készülődni.

Idén elsőként ezek a gyertyák készültek, melyekhez fekete-szürke nyomatot használt (vagyis egy képen van fekete és szürke fenyő is). Ezeket konyhai papírtörlőre nyomtatta, majd hajszárító segítségével rögzítette a gyertyákra.


A módszerről készítettem egy videót is, hogy érthetőbb legyen, alatta pedig szöveges instrukciókat is találtok.

Amire szükséged lesz:

nagyobb, hengeres gyertya fehér, vagy világos színben

szalvéta, vagy papírtörlő vagy nyomtatópapír vagy vékonyabb nyomtatópapír vagy selyempapír

olló

hajszárító

sütőpapír

nyomtató

A kiindulási alap sokféle lehet: egyrészt lehet nyomtatni nyomtatópapírra, szalvétára, papírtörlőre, selyempapírra. Ez utóbbi 3 anyagot csak bevállalósoknak ajánlom, nyomtatója válogatja, hogy sikerül-e, és probléma is lehet belőle, így csak saját felelősségre próbáljuk ki. A nyomtató lehet lézer- én ilyet használtam – vagy tintasugaras- Reni ilyennel nyomtatott.

A nyomtatópapír nyomtatásával nincs gond, de ezt nehezebb a gyertyára rádolgozni, ha tehetjük, ebből is vékonyabbat válasszunk.

A nyomtatáson túl használhatunk mintás szalvétákat is, de akár a szalvétára rajzolhat is a gyerkőc filctollal, és ezt is felhasználhatjuk.

Én most is, és korábban is IKEA fehér szalvétát használtam, ez  szép sima felületű,  és elég erős, hogy ne szakadjon bele a nyomtatóba.

Én csak a szalvéta tetejét – ahol a rétegeket összenyomják – ragasztom az  az A4-es nyomtatópapírra, majd a szélét levágva óvatosan beigazítom a nyomtatóba.

Itt arra kell vigyázni, hogy a nyomat ne essen a ragasztott, illetve összeperforált részekre, valamint, hogy a lapot megfelelő módon tegyük a nyomtatóba.

Ha készen vagyunk, szedjük szét a szalvéta rétegeit, majd a felső réteget vágjuk méretre. Ha olyan a minta, tépkedhetjük is a széleket, mert ekkor még jobban eggyé válik a kép a gyertyával.

Ezután a képet a szalvétára kell illeszteni, majd beburkolni sütőpapírral.

Kezdődhet a melegítés: lehet hajszárítót használni, vagy gyertya felett melegített kanalat, de van, aki a vasalóra esküszik, sőt, hőlégfúvóval is láttam már. A kanalas módszernél a homorú részt melegítjük, és a kanál másik oldalával olvasztjuk a viaszt, nehogy kormos legyen a kép.

Itt tulajdonképpen megolvasztjuk a viaszt, és óvatosan belesimítjuk a képet a gyertyába. Amire vigyázni kell, hogy ne égessük meg a kezünket, és ne olvasszuk túl a gyertyát, mert akkor eldeformálódhat.

Az így dekorált gyertya csak díszgyertyaként használható, mert meggyújtva a külső papír is égni kezd. Ha ajándékba készítitek, erre hívjátok fel az ajándékozott figyelmét is.

A gyertyámon szereplő minta innen letölthető. Nagyon szép mintát találsz itt is.

Gyertyadíszítéses bejegyzés, a végén a videóval:

Mécses házi porcelángyurmából

Fotók: saját, Renáta (1 db jelölt)

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.