ajándékötlet,  csináld magad,  DIY,  inspiráció

Kipróbáltuk a rajzmeditációt és élveztük

Anya-lánya programnak is kiváló, kamaszokkal.

Bevallom őszintén, az én határidőnaplóim tele vannak firkákkal: ha van valamilyen megbeszélés, nekem folyton rajzolgatnom kell.

Nem azért, mert nem figyelek, éppen ellenkezőleg, ez a rajzolgatás indít be sokszor megoldásokat adott problémákra.

És jó, néha tényleg csak kikapcsolódom a rajzolgatással egy nagyon unalmas helyzetben.

Így aztán, mikor megláttam Erika rajzait, majd rajzmeditációs tanfolyamát, azonnal tudtam, hogy ezt ki kell próbálnom. Ráadásul nagyon jó anya-lánya programnak is tűnt, így rákérdeztem a lányomnál, neki lenne-e kedve eljönni velem, és igent mondott, ami már alapból boldogság, mert a kamaszokkal, kiskamaszokkal nehéz olyan  közös programot találni, amiért ők is lelkesednek.

Mivel kicsit késve és ezért feszülten érkeztünk a tanfolyamra, hamar megtapasztaltuk a rajz stresszcsökkentő hatását.

Amint  megtudtuk, a rajzolás ugyanis a legősibb önkifejezési mód, a rajzolgatás során kirajzoljuk magunkból mindazt, ami bennünk dolgozik, legyen az jó, vagy rossz.

A foglalkozás alapvetően két részből állt.

A foglalkozás elején, az érzelemrajzolás során,  saját formáinkkal, szimbólumainkkal jelenítünk meg érzelmeket: ez segít felszínre hozni, vagy tudatosítani problémáinkat, ami segíthet a megoldásban is.

A második részben a meditatív állapot, a flow élmény megélése került előtérbe. Többen szabadkoztak, hogy ők nem tudnak rajzolni, de igazából nem is kell extra rajztudás ahhoz, hogy ezzel a technikával szép dolgokat alkossunk.

Erika szerint ezt igazából elrontani nem lehet, ha valamelyik rajzunk nem tetszik, azt tegyük félre és fogjuk fel terápiaként.

Ezt én rajzoltam.

Erika nagyon alaposan tanította meg az alapmintákat, ez a folyamat olyan, mintha az ábécét tanulnánk, rajzoltunk sormintákat, felületmintákat, díszítő virágmintákat.

Aztán egy halk zene mellett gyakoroltuk azokat: először még ragaszkodtunk a megtanult formákhoz, majd elkezdtük variálni őket, és előbukkantak saját minták is.

Én ezt a részt élveztem a legjobban, tényleg annyira belefeledkeztünk a rajzolásba, hogy észre sem vettem, hogy mennyire gyorsan elszaladt az idő. A lányom is hasonlóan belemerült a minták formázásába, teljesen lecsendesedtünk, és átadtuk magunkat a rajzolásnak, nagyon élveztük.


„Több tanulmány is született arról, hogy aki valamilyen kreatív, alkotó tevékenységet végez, legyen az kötés, horgolás, gyöngyfűzés, üvegfestés, vagy Rajzmeditáció, az másnap jobban teljesít a munkahelyén. ”

Ehhez a tevékenységhez alapvetően nem kell más, mit egy papír és egy vékony hegyű filctoll.  Maga a minta  fekete-fehér, így mutat a legszebben, de utólag kiszínezhetjük, és színes tollal is lehet dolgozni, ha valakinek az tetszik.

Ami még jó benne, hogy bármikor rajzolhatunk, kitölthetjük például a várakozással töltött időt, és így már nem leszünk annyira feszültek, ha sokat kell várnunk az orvosnál, hivatalban.

Érdekes, hogy ezzel a technikával mindenki milyen szép rajzokat készített.

Erika mutatott néhány ötletet arra is, hogy a meditáción és örömszerzésen túl mire használhatjuk ezeket a rajzokat, ez persze, mint DIY bloggert is teljesen felvillanyozott. Ezeket láthatjátok a bejegyzésben, ezek Erika alkotásai pólóra, határidőnaplóra, órarendre, telefontokra, cipőre.

Határidőnaplón, Posca filccel rajzolva

Meg is beszéltük a lányommal hazafelé menet, hogy bizony készül majd ilyen ajándék karácsonyra nálunk is.


Kimera blogját itt találjátok.

A Facebook oldala itt van.


Fotók: Farkas Erika, saját

Szép napot!

Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük