csináld magad,  DIY,  inspiráció,  Ünnep

Lélekmelengető adventi készülődés a 3. b-ben

A szekszárdi harmadikosok az inspiratív környezetben, kreatívan készülnek a karácsonyra.

Patrícia munkáit már korábban is mutattam, az alkot az olvasó sorozatban, most az iskolai osztálytermük dekorációját mutatom, melyet az adventre készített a gyerekeknek a kolléganőjével.

„Az előző hetekben nagyon sokat dolgoztam az adventi kellékek elkészítésén, és némi éjszakázás árán, de itt az első felvonás.
Elsőként az iskolai osztálytermünk dekorációját készítettem el, hiszen a gyerekeknél nem lehet kifogás, nem lehet magyarázkodás, hogy az első adventi napon miért nincs kalendárium, miért nem lehet hétfőn gyertyát gyújtani…” – meséli Patrícia.

„Egy meglepetésekkel teli, adventi hangulatú inspiratív környezet megteremtése volt a célom, ahol  hétfőtől a gyerekekkel indult a kreatív készülődés, akik szívesen tanulnak új technikákat tőlünk.”

Patrícia osztályába 17 fiú és  6 kislány jár, ezért a dekorációt már szeptemberben kicsit fiúsabbra hangolták: az alapot a farmer adta, a farmerkéknek rengeteg árnyalata van, és nagyon jól lehet variálni.

Ehhez a színhez vöröset választott az ünnepi hangulat megteremtéséhez.

A tanterem bejáratánál kis ücsörgőt alakítottak ki az első fogasfülkéből, ahol mindig az évszakhoz, vagy ünnephez való dekorációt helyezik el.

Az adventi naptáruknak több érdekessége is van:

„Egyrészt a gyerekek saját nadrágjaiból állítottam össze, másrészt a számok felrakásának története van.


Egyik kis  tanítványom múlt hétfőn egy marék platánkérget szorongatva érkezett, majd hozta, hogy nekem készítette el a hétvégén, és le is vannak a darabkák csiszolva. Majd mutatta a lecsiszolt ujjait is.

Megköszöntem, majd sietősen a táskámba tettem, azzal, hogy később kitalálom, mire használom majd. Pár nap múlva akadt a kezembe, és nem volt kérdés, hogy az adventi naptárat díszíti.


Már csak az volt a feladat, hogyan rögzítsem. Felvarrásra gondoltam rögtön, hátha máskor szám nélkül kéne a tároló, és akkor sérülés nélkül le tudjam szedni. Csakhogy a tűvel átszúrni nem tudtam, a fúró alatt szétroppant. Végül fogóba szorítottam egy zsákvarró tűt, felhevítettem a gáz lángjánál, majd átégettem a kérget.”

Az ajtó belső oldalán a mesekalendárium található.

„Mivel 23 gyerkőcünk van, így a huszonnégy zseb pontosan megfelel nekünk, az utolsón a kolléganőmmel osztozunk.

Minden gyerek neve bekerült egy dobozba, és minden reggel húzunk egy cédulát. A napi meglepetést mindig a kihúzott név tulajdonosa kapja. Hétfőnként hármat húzunk.  
A többi gyerek aznap mesét kap.”
 „Ha már a mesék megvannak, egy kényelmes fotel is kell, amelyet a gyerekek körbeülnek.

Régi pizsamanadrág, turkálós szalvéta, sablon, ezüst textilfesték, és egy fél éjszaka.”

„Ez az ajtón lévő „névtábla”. Ugye, mindenkinek egyértelmű, hogy ide angyalok járnak!
A fa karikába ragasztott farmer anyagra ezüst textilfestékkel, sablonfestés technikával került a figura. ”

„És, hogy a tanító néni (vagyis én) se maradjak ki a buliból, a magam ékesítésére is alkottam valamit.

A farmernadrágok szárának vastag belső varrását előbb kivágtam, hogy aztán könnyebben daraboljam a részeket.
Ugye, hogy ezt a hulladékot kár lett volna eldobni?”
Szép napot!

Fotók: Horváth P. Patrícia. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük