
Lenyűgözően csillogó kristályok tojáshéjban
Húsvétkor rengeteg tojás fogy, és közben sok tojáshéj is keletkezik, amit nem érdemes kidobni, hiszen sokféleképpen használható. Például csodás geódákat készíthetünk belőlük.
A tojáshéjakban csillogó, színes, ragyogó kristályokat növeszthetünk, csak egy kis türelemre és néhány hozzávalóra van szükségünk hozzá.

Amire szükséged lesz:
tojáshéjak
timsó
erős folyékony ragasztó (Creabox dekupázsragasztó)
tojásfesték (Crelando tojásfesték)
befőttesüveg, lapos tálka

A timsó könnyen kristályosítható, szép kristályokat lehet belőlük növeszteni. Maga a timsó egy kettős só: kristály-víztartalmú kálium-alumínium-szulfát. Az 1800-as években a Mátrában, Parád környékén folyt timsó-bányászat.
A timsót háztartási boltokban lehet beszerezni, de drogériákban is lehet vele találkozni, hiszen vérzéscsillapító hatású. Emlékszem, nagyapámnak is volt egy timsórúdja, amit borotválkozás után használt.

A timsó vegyszer, ezért ezzel csak szülői felügyelet mellett, gumikesztyűben lehet dolgozni, a csomagolásán lévő biztonsági utasítások betartásával.

A kristályosítás lépései:
- A tojáshéjakat mossuk el, szedjük ki a belsejükből a vékony hártyát, majd szárítsuk meg.

- A száraz tojáshéjak belsejét kenjük ki ragasztóval (mi dekupázs ragasztót használtunk)

- és szórjunk bele a kristályos anyagból. Ezek lesznek az oltókristályok: segítik a kristályosítást, illetve itt azt is, hogy a kristályképződés a tojáshéj belsejében induljon meg.

- Várjunk, míg a ragasztó teljesen megköt.
- Forraljunk fel vizet és oldjunk fel annyi anyagot benne, amennyit csak fel bír venni az oldat, vagyis addig adagoljunk, amíg lesz az alján egy kis feloldatlan rész. (timsónál: 2 csésze forró vízbe 3/4 csésze timsó).
- Egy telített oldatot készítünk így, ami lehűlve túltelítetté válik, mert alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb anagot tud feloldani a víz a timsóból. Emiatt megindul a kristályosodás.
- Adjunk hozzá egy kevés ételfestéket.
- Hagyjuk egy kicsit kihűlni, öntsük szét lapos műanyag tálkákba, majd egy kanál segítségével merítsük alá a keverékben a tojáshéjakat belsejükkel felfelé.

- Majd kb. 24 órát ne mozgassuk az edényt, és csak ezután vegyük ki a héjakat. Minél tovább tartjuk a lében a tojáshéjakat, annál több kristály képződik rajtuk.


Örömteli készülődést! Anikó
Ezt a posztot a Lidl Magyarország szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.
Szép napot! A bejegyzés saját képeket tartalmaz. A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡