
Pányoki csalántorta
Csalán a konyhában? Naná!
Szponzorált tartalom
Nemrégiben a Go52 projekt keretében alkamunk volt néhány napot az abaúji, zempléni vidéken tölteni, ott tanultuk és készítettük el ezt a tortát a Sándor gazda udvarában, Erzsike iránymutatásával.
Hamarosan hozom a részletes beszámolót is az útról, de addig is következzen a torta receptje, ami annyira ízlett nekünk, hogy itthon is meg kell majd sütnöm.
Miközben a tésztát készítettük, Erzsikétől sok mindent megtudtunk a gyógynövényekről, a fenntartható gazdálkodásról, no meg a csalánról is.

A csalán előkészítése
A nagy csalán igazi zöld gyógyító, elterjedt gyógy- és gyomnövény, és amellett, hogy teaként fogyaszthatjuk, ételekbe is kerülhet: tavasszal különösen finomak a friss hajtások. A csalán ehető része a fiatal hajtáscsúcs, a felső (friss) 4-5 levél, és a virág.
Habár a csalánt elvileg nyersen is el lehet fogyasztani – a briteknek van hagyományos csalánevő bajnokságuk, melyet Dorsetben rendeznek meg- ezt nagyon nem javaslom, a csípős csalánszőrök miatt.
Ha ételekben szeretnénk használni a csalánt, először blansírozni kell, a hősokkal megőrizhetjük a növény színét, állagát és egyben ártalmatlanítjuk is a szúrós csalánszőröket.
A csalánt először alaposan meg kell mosni, majd lobogó forró vízbe tenni, és újraforrástól számítva kb. 2 percig forralni. Egy csipesszel jó átforgatni, hogy mindenütt érje a forró víz. Ezután jeges vízbe kell kiszedni, – itt is jó szolgálatot tesz a csipesz vagy szűrőkanál -és abban tartani 2 percig. Ezután szűrjük le, és a felhasználástól függően lehet például pépesíteni.

A forrázó vizet felhasználhatjuk teaként, de a szobanövények is hálásak lesznek érte, persze csak teljes kihűlés után.
Mint minden gyógynövény, a nagy csalán fogyasztása is mértékkel ajánlott. Akár teaként, forrázatként, akár ételként használjuk is azt. Várandósoknak fogyasztása nem ajánlott. Az idősebb csalánhajtásokat nem javasolt megenni, mert irritálhatják a vesét. Ezekből inkább készítsünk finom kis csalánlevet a kerti növénykéinknek.
Csalántorta
Hozzávalók
tészta
6 db tojás
10-12 ek. liszt
1 tk. szódabikarbóna
1 nagy csokor csalánlevél (10-12 dkg csalánpép)
10 dkg vaj
kb. 15 dkg porcukor
1 db citrom leve + héja
krém
1 doboz mascarpone (250 g)
3-4 evőkanál fenyőlekvár (opcionális)
1 db citromhéja reszelve
5 dkg porcukor
ehető virágok díszítéshez (ibolya, árvácska, árvacsalán virága, bodza, akác, hárs virága)

A csalánpép vizességétől, állagától függően változhat a liszt mennyisége, és a tészta összetétele: egy sűrűbb piskótatészta állagot kell kapjunk.
- A vajat, a tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük.
- A tojásfehérjét habbá verjük.
- A lisztet, a szódabikarbónát, a csalánpépet a vajas részhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk.
- A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- A kész piskótát egy ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd amikor már langyos, egy rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
- A mascarponét, fenyőlekvárt, cukrot és citromhéjat összekeverjük.
- A kész piskótát 3 részre vágjuk, majd megkenjük a krémmel. Ehető virágokkal díszítjük.

Sándor gazda udvara egy önnfenntartó családi gazdaság Pányokon egy mesebeli zempléni faluban. Erzsikéék a saját otthonukban fogadnak csoportokat mérhetetlen kedvességgel, ahol megmutatják, hogyan készül a kenyér, a baracklekvár, lehet sajtot, csalántortát készíteni, vannak különböző gyógynövénygyűjtő túrák, nyírfavíz-ivó nap, kemencés hagyományos lakoma, lehet állatokat simogatni. A meghirdetett programokat ide kattintva éritek el. Lehetőség van egyéni programokra is (5-15 fő) részére.
Mi nagyon jól éreztük itt magunkat, annyira jó volt lelassulni, beszélgetni, finomságot készíteni, kóstolni, sétálni egyet a réten, közben Babában, Erzsikéék tehenében gyönyörködni.

Csalános ételek
Korábban én csak teaként ittam a csalánt, de Erzsikéék csalántortáján felbuzdulva utánanéztem, mit lehet még készíteni belőle. Hát, se szeri, se száma a felhasználási lehetőségeknek: csalánleves, csalános tészta, csalánzselé, csalánpesztó… Kedvencemen, az Erdőkóstoló blogon számtalan csalánreceptet találtok (itt).
Csalános babonák
Régen a csalán rostjaiból vásznat készítettek. Úgy gondolták, hogy aki ilyen vásznat visel, az erősebbé, ellenállóbbá válik, sőt a rontásoknak is ellenáll majd és a félelmeit is le tudja győzni.
Egy másik hiedelem szerint a nagycsütörtökön szedett csalán megóvja az embert a pénztelenségtől. Idén erről már lekéstünk, de jövőre észben tartom majd.
Ez a poszt a Go52 projekt keretében jött létre, a posztot a Aba Turisztikai Egyesület szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.
Szép napot!
A bejegyzés saját (C) képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡
A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.