család,  gyerek,  kirándulás,  recept

Pányoki csalántorta

Csalán a konyhában? Naná!

Szponzorált tartalom

Nemrégiben a Go52 projekt keretében alkamunk volt néhány napot az abaúji, zempléni vidéken tölteni, ott tanultuk és készítettük el ezt a tortát a Sándor gazda udvarában, Erzsike iránymutatásával.

Hamarosan hozom a részletes beszámolót is az útról, de addig is következzen a torta receptje, ami annyira ízlett nekünk, hogy itthon is meg kell majd sütnöm.

Miközben a tésztát készítettük, Erzsikétől sok mindent megtudtunk a gyógynövényekről, a fenntartható gazdálkodásról, no meg a csalánról is.

A csalán előkészítése

A nagy csalán igazi zöld gyógyító, elterjedt gyógy- és gyomnövény, és amellett, hogy teaként fogyaszthatjuk, ételekbe is kerülhet: tavasszal különösen finomak a friss hajtások. A csalán ehető része a fiatal hajtáscsúcs, a felső (friss) 4-5 levél, és a virág.

Habár a csalánt elvileg nyersen is el lehet fogyasztani – a briteknek van hagyományos csalánevő bajnokságuk, melyet Dorsetben rendeznek meg- ezt nagyon nem javaslom, a csípős csalánszőrök miatt.

Ha ételekben szeretnénk használni a csalánt, először blansírozni kell, a hősokkal megőrizhetjük a növény színét, állagát és egyben ártalmatlanítjuk is a szúrós csalánszőröket.

A csalánt először alaposan meg kell mosni, majd lobogó forró vízbe tenni, és újraforrástól számítva kb. 2 percig forralni. Egy csipesszel jó átforgatni, hogy mindenütt érje a forró víz. Ezután jeges vízbe kell kiszedni, – itt is jó szolgálatot tesz a csipesz vagy szűrőkanál -és abban tartani 2 percig. Ezután szűrjük le, és a felhasználástól függően lehet például pépesíteni.

A forrázó vizet felhasználhatjuk teaként, de a szobanövények is hálásak lesznek érte, persze csak teljes kihűlés után.

Mint minden gyógynövény, a nagy csalán fogyasztása is mértékkel ajánlott. Akár teaként, forrázatként, akár ételként használjuk is azt. Várandósoknak fogyasztása nem ajánlott.  Az idősebb csalánhajtásokat nem javasolt megenni, mert irritálhatják a vesét. Ezekből inkább készítsünk finom kis csalánlevet a kerti növénykéinknek.

Csalántorta

Hozzávalók

tészta

6 db tojás

10-12 ek. liszt

1 tk. szódabikarbóna

1 nagy csokor csalánlevél (10-12 dkg csalánpép)

10 dkg vaj

kb. 15 dkg porcukor

1 db citrom leve + héja

krém

1 doboz mascarpone (250 g)

3-4 evőkanál fenyőlekvár (opcionális)

1 db citromhéja reszelve

5 dkg porcukor

ehető virágok díszítéshez (ibolya, árvácska, árvacsalán virága, bodza, akác, hárs virága)

Árvacsalán: ehető virágok

A csalánpép vizességétől, állagától függően változhat a liszt mennyisége, és a tészta összetétele: egy sűrűbb piskótatészta állagot kell kapjunk.

  • A vajat, a tojássárgáját és a porcukrot habosra keverjük.
  • A tojásfehérjét habbá verjük.
  • A lisztet, a szódabikarbónát, a csalánpépet a vajas részhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk.
  • A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük,  és 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • A kész piskótát egy ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd amikor már langyos, egy rácsra borítva  hagyjuk teljesen kihűlni.
  • A mascarponét, fenyőlekvárt, cukrot és citromhéjat összekeverjük.
  • A kész piskótát 3 részre vágjuk, majd megkenjük a krémmel. Ehető virágokkal díszítjük.

Sándor gazda udvara egy önnfenntartó családi gazdaság Pányokon egy mesebeli zempléni faluban. Erzsikéék a saját otthonukban fogadnak csoportokat mérhetetlen kedvességgel, ahol megmutatják, hogyan készül a kenyér, a baracklekvár, lehet sajtot, csalántortát készíteni, vannak különböző gyógynövénygyűjtő túrák, nyírfavíz-ivó nap, kemencés hagyományos lakoma, lehet állatokat simogatni. A meghirdetett programokat ide kattintva éritek el. Lehetőség van egyéni programokra is (5-15 fő) részére.

Mi nagyon jól éreztük itt magunkat, annyira jó volt lelassulni, beszélgetni, finomságot készíteni, kóstolni, sétálni egyet a réten, közben Babában, Erzsikéék tehenében gyönyörködni.


Csalános ételek

Korábban én csak teaként ittam a csalánt, de Erzsikéék csalántortáján felbuzdulva utánanéztem, mit lehet még készíteni belőle. Hát, se szeri, se száma a felhasználási lehetőségeknek: csalánleves, csalános tészta, csalánzselé, csalánpesztó… Kedvencemen, az Erdőkóstoló blogon számtalan csalánreceptet találtok (itt).

Csalános babonák

Régen a csalán rostjaiból vásznat készítettek. Úgy gondolták, hogy aki ilyen vásznat visel, az erősebbé, ellenállóbbá válik, sőt a rontásoknak is ellenáll majd és a félelmeit is le tudja győzni.

Egy másik hiedelem szerint a nagycsütörtökön szedett csalán megóvja az embert a pénztelenségtől. Idén erről már lekéstünk, de jövőre észben tartom majd.

Ez a poszt a Go52 projekt keretében jött létre,  a posztot a Aba Turisztikai Egyesület szponzorálta. Köszönjük a megkeresést és az együttműködést. A posztban szereplő vélemény anapfenyillata.hu sajátja.

Szép napot!

A bejegyzés  saját (C) képeket tartalmaz. Ha tetszett a bejegyzés, megköszönöm, ha megosztod másokkal is. Köszönöm, hogy meglátogattál, térj be máskor is, érdekes inspirációkkal, egyszerű receptekkel, könnyen kivitelezhető ötletekkel várlak. ♡

A blog Facebook oldalához ide kattintva csatlakozhatsz.